Revine criza datoriilor? Fragilitatea Europei forteaza BCE sa injecteze mai multi bani

Marti, 14 Februarie 2017, ora 11:55
3279 citiri
Revine criza datoriilor? Fragilitatea Europei forteaza BCE sa injecteze mai multi bani
Foto: Pixabay

Programul de relaxare cantitativa initiat de presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, in urma cu un an, ar putea intra intr-o noua etapa a prelungirilor, data fiind instabilitatea economica si politica din regiune.

Nivelul de risc al investitiilor in titlurile de stat emise de Franta, de exemplu, a ajuns la cel atins in 2012, in plina criza a datoriilor din zona euro, iar alte semnale venite tot din flancul sudic al uniunii monetare nasc alte semne de ingrijorare, arata o analiza CNBC.

Pe fondul alegerilor care urmeaza sa aiba loc in Franta, Germania si Olanda, in acest an, stabilitatea zonei euro este zdruncinata de posibile scenarii in care forte eurosceptice vor dicta viitoarele politici economice ale unora dintre cele mai importante economii din regiune.

Neintelegerile dintre guvernul de la Atena si creditorii internationali, randamentul scazut al titlurilor de stat italiene si instabilitatea politica din Spania ori negocierea Brexitului, care ar trebui sa inceapa in cel mult o luna, sunt doar cateva din situatiile de risc major care zguduie Europa in acest moment.

Pentru cei mai multi investitori, titlurile de stat germane raman in acest moment singura optiune viabila, dupa cum recunoaste directorul Commerzbank, David Schnautz.

"Este o intreaga lista de evenimente in derulare si, pe masura ce devine mai lunga, titlurile de stat germane obtin tot mai mult suport, gratie securitatii si lichidatii pe care o prezinta acestea", afirma acesta.

Alegerile prezidentiale din Franta reprezinta primul soc asteptat in Europa, in contextul in care nimeni nu poate oferi un prognostic clar asupra rezultatului acestora.

Insa, indiferent de numele castigatorului, problema stabilitatii monedei unice europene ramane pe tapet, dupa cum recunosc reprezentantii Commerzbank.

Saptamana trecuta, diferenta intre randamentul titlurilor de stat francize si cele germane a crescut la 78 de puncte, cea mai semnificativa dupa noiembrie 2012.

"Primele de risc ale titlurilor francize au ajuns la nivelul anului 2012, dar chiar daca Marine Le Pen nu va castiga alegerile prezidentiale, problema uniunii monetare va ramane prezenta din cauza abordarilor economice si monetare diferite", explica Joerg Kraemer, economist-sef al bancii germane.

"Formatiunile eurosceptice de tip radical nu au chef de compromisuri si fac presiuni pentru a reinstaura controlul guvernelor nationale asupra politicilor economice si monetare.

Pentru zona euro se intrevede o perioada viitoare tumultoasa, fara vreun semn ca politica monetara relaxata a BCE va lua sfarsit prea curand", mai spune economistul sef al Commerzbank.

Conform acestuia, starea de nervozitate a investitorilor ar putea ingreuna sarcina ministrilor de finante din zona euro de a se imprumuta de pe piata, lucru care ar putea forta BCE sa continue programul de relaxare cantitativa.

O alta durere de cap a oficialilor europeni este data de telenovela continua care se deruleaza intre Atemna si Bruxelles pe tema datoriilor uriase acumulate de Grecia in ultimii ani.

Estimarile analistilor arata ca rata de indatorare a guvernului elen in raport cu PIB a crescut de la 177,4% pana la 179,7% in ultimii 2 ani, iar luna iulie ar putea aduce falimentul de stat al Greciei, daca este sa tinem cont de piedicile intrevenite in implimentarea acordului cadru al celui de-al treilea program bailout si data scadenta a unor plati pe care Atena trebuie sa le faca in vara.

Conform analistului bancii ABN AMRO, Mary Petersen-Bloem, durerea cea mai mare va fi resimtita nu de investitorii privat, care detin titluri ale guvernului elen de doar 17 miliarde de euro, ci de BCE, institutie folosita de creditorii europeni ai Greciei pentru salvarea tarii de la faliment.

#criza datoriilor, #criza zona euro, #datorii grecia, #instabilitate Politica UE , #stiri BCE