Dr. Doom: Europa, factorul major de risc geopolitic al anului 2016

Marti, 05 Ianuarie 2016, ora 17:33
6551 citiri
Dr. Doom: Europa, factorul major de risc geopolitic al anului 2016
Foto: Flickr/World Economic Forum

Riscurile geopolitice si economice de la inceputul lui 2016 par sa se multiplice pe zi ce trece, remarca economistul Nouriel Roubini. Profetul crizei din 2008 priveste cu ingrijorare la tensiunile sectare din Orientul Mijlociu si la tendintele expansioniste manifestate de China si Rusia deopotriva.

In acelasi timp, Roubini, cunoscut si sub porecla de Dr. Doom, sustine intr-un editorial din Project Syndicate ca Europa va fi punctul fierbinte al hartii geopolitice din 2016, unitatea blocului continental fiind factorul de risc cel mai important din acest an.

Intre Grexit si Brexit

Europa a inceput noul an cu pericolul Grexit planand inca deasupra zonei euro, riscul de iesire al Greciei din uniunea monetara fiind doar amanat nu si prevenit, in contextul in care reforma sistemului de pensii si alte reforme structurale pot da nastere unui nou conflict intre guvernul elen si creditorii internationali ai tarii.

Grexit ar putea da semnalul destramarii zonei euro, investitorii fiind obligati sa se intrebe daca nu cumva si alte state, poate chiar unele din nucleul dur al uniunii monetare, asa cum ar fi Finlanda, nu sunt pe punctul de a parasi aceasta structura.

In cazul in care Grexit se va petrece, iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana devine foarte probabila. In comparatie cu inceputul anului trecut, varianta Brexit a devenit mult mai credibila, din diverse motive, arata Nouriel Roubini.

Deloc de neglijat, sub conducerea lui Jeremy Corbin, laburistii au devenit mult mai eurosceptici, iar premierul David Cameron s-a pus singur la colt solicitand reforme europene pe care nici Germania, o tara cu simpatii britanice, nu le poate accepta.

Recentele atacuri teroriste de pe continent, ca si criza refugiatilor, i-au facut pe britanici sa se izoleze tot mai mult de restul Uniunii. Pentru multi dintre britanici UE seamana cu o corabie ce sta sa se scufunde.

In caz de abandon al britanicilor, alte piese se vor prabusi, conform principiului dominoului. Scotia ar putea relua procesul de declarare a independentei fata de Marea Britanie, iar acelasi lucru se poate petrece si in insorita Catalonie.

In plus, tarile nordice ar putea decide si ele ca, fara Marea Britanie in UE, poate le-ar sta mai bine in afara Uniunii.

Pericole existentiale

In acelasi timp, din punct de vedere al numarului de jihadisti crescuti in tarile europene, amenintarea terorista nu se mai refera la posibilitatea ca un atac terorist sa se petreaca sau nu, ci a devenit o chestiune legata de unde si cand va avea loc.

O serie de atacuri ar putea reduce rapid increderea oamenilor de afaceri si a consumatorilor in securitatea blocului continental punand pe butuci deja fragila economie a Europei.

Cei care au declarat ca, in acest moment, criza imigrantilor reprezinta un pericol existential pentru Europa nu s-au inselat.

Insa, riscul nu este reprezentat de milionul de refugiati deja ajuns in Europa, ci de cei 20 de milioane de migranti care au fost stramutati din locurile natale de violenta si ororile razboaielor civile, de fenomenul de desertificare sau de disolutia unor state si colapsul economic care a cuprins o mare parte din Orientul Mijlociu si Africa.

Daca Europa se va dovedi incapabila sa gaseasca o solutie la aceasta problema si sa vina cu o rezolvare comuna la chestiunea securitatii frontierelor sale externe, spatiul Schengen se va prabusi, iar granitele interne vor reaparea pe harta UE, puncteaza Roubini.

Intre timp, austeritatea si reformele greoaie implementate la periferia zonei euro si in tari care nu sunt membre ale uniunii monetare - Ungaria si Polonia - contrasteaza evident cu tendinta statelor puternice de a renunta la programele de asistenta financiara pentru tarile aflate in dificultate.

Partide populiste de pe partea dreapta sau stanga a esichierului politic, avand puncte comune in mesajele anti-piata comuna, anti-musulmane, anti-migratie si anti-globalizare, devin tot mai populare in randul alegatorilor europeni.

Syriza este la putere de un an in Grecia, o coalitie de stanga conduce Portugalia, iar rezultatul alegerilor din Spania arunca un val de incertitudine asupra viitorului politic si economic al tarii.

Partide anti-migratie si anti-musulmane cu un mesaj virulent incep sa se afirme si pe scena politica din tarile care constituie nucleul Europei unite: Olanda, Danemarca, Finlanda si Suedia.

In Franta, extrema dreapta reprezentata de Frontul National a fost la un pas de a castiga alegerile in mai multe regiuni, iar liderului Marine Le Pen s-ar putea sa-i mearga mult mai bine in campania prezidentiala din 2017, avertizeaza Roubini.

In Italia, premierul Matteo Renzi este luat la tinta de liderii a doua partide anti-europene, care cresc constant in sondajele de opinie, iar viitorul politic al cancelarului german Angela Merkel este la fel de incert prin prisma crizei interne generate de primirea in tara a milionului de refugiati.

Pe scurt, distanta dintre ce-i trebuie Europei si ce vrea Europa creste pe zi ce trece, iar acest lucru isi poate pune amprenta asupra continentului in 2016.

Zona euro si UE se confrunta cu o serie de amenintari multiple, toate acestea necesitand un raspuns colectiv. In schimb, vedem cum fiecare stat membru se indreapta spre abordari nationaliste, subminand posibilitatea gasiri unor solutii cu aplicabilitate generala, subliniaza Dr. Doom.

Europa are nevoie de mai multa cooperare, integrare, gestionare comuna a riscurilor si solidaritate.

In schimb, Europa pare sa imbratiseze nationalismul, balcanizarea, divergentele si dezintegrarea.

#risc disolutie UE, #nouriel roubini, #riscuri geopolitice 2016, #criza politica Europa, #criza imigrantilor UE , #Dr Doom