Joseph Stiglitz: Moneda euro, sursa tuturor relelor. Germania ar trebui sa plece din UE!

Vineri, 16 Septembrie 2016, ora 13:44
10580 citiri
Joseph Stiglitz: Moneda euro, sursa tuturor relelor. Germania ar trebui sa plece din UE!
Foto: Wikimedia

Laureatul premiului Nobel pentru Economie Joseph Stiglitz sutine ca moneda unica europeana este sursa tuturor relelor care se petrec in acest moment in uniunea monetara de pe continent: stagnare economica, somaj si ascensiunea extremistilor pe scena politica.

Pentru economist, politica monetara care a dus la crearea monedei euro a fost una eronata de la bun inceput si este, din pacate, perpetuata de liderii Bancii Centrale Europene, relateaza Hurriyet Daily News.

"Au pus caruta inaintea boilor. Au creat moneda euro inainte de a avea institutiile prin care aceasta putea fi controlata", a afirmat Stiglitz intr-un interviu acordat agentiei France Presse.

Din punctul sau de vedere, euro nu avantajeaza decat anumite persoane "si pe bancherii care pot transfera rapid banii dintr-o parte in alta", dar se dovedeste o adevarata povara pentru indivizii obisnuiti, care sunt nevoiti sa se confrunte cu anemia economiilor din regiune si un nivel ridicat al somajului.

"Economiile noastre stagneaza, iar noi nu ne dezvoltam. Aceasta a dat un avant deosebit miscarilor politice din spectrul de dreapta", a afirmat Stiglitz, vizand ascensiunea rapida a partidelor de extrema-dreapta din Franta, Olanda, Germania sau Austria.

Stiglitz crede ca politica si economia care stau la baza regulilor fiscale si monetare din zona euro ar trebui rapid schimbate.

"Nu sunt niste reguli ca cele date de Dumnezeu pe Muntele Sinai. Daca regulile sunt gresite, atunci rezultatul poate fi dezastruos", argumenteaza laureatul cu Nobel, tintind direct catre Banca Centrala Europeana si catre Pactul de Stabilitate si Crestere Economica din UE, care limiteaza deficitul bugetar al statelor membre la 3% din PIB.

Stiglitz crede ca solutia ar fi revenirea la principiile integrarii si la o Uniune Europeana care sa nu apese pedala austeritatii atat de mult. "Nu face decat sa duca spre contractia economiei din regiune", a argumentat economistul.

De asemenea, o alta vulnerabilitate reclamata de acesta este lipsa unui mecanism unitar de asigurare a riscurilor din sistemul bancar european.

O varianta radicala propusa de Stiglitz pentru a rezolva criza politico-economica din regiune ar fi iesirea Germaniei din blocul comunitar, Berlinul fiind si mana forte care mentine politica de austeritate in UE.

"Punctul de vedere prin care austeritatea ar urma sa rezolve problema somajului si a revenirii la prosperitate este respins de majoritatea economistilor si de catre FMI, dar pare sa fie in continuare dominant in gandirea guvernului din Germania, in special in cea a ministrului de Finante.

Cea mai usoara cale de a trece peste acest impas o reprezinta iesirea Germaniei din UE", puncteaza economistul american.

#joseph stiglitz, #criza zona euro, #criza politica UE, #politica austeritate, #politici monetare BCE, #instrumente fiscale UE , #Uniunea Bancara

Curs valutar

1 EUR = 4.9763 RON

-0.0003

1 USD = 4.6356 RON

-0.0046
  1. Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
  2. Ce se schimbă pentru românii care vor să cumpere vechime pentru pensie. Modificări importante de la 1 iulie
  3. Petro-dolarii au devenit istorie! Arabia Saudită dă o lovitură puternică dolarului american
  4. OMV așteaptă o rată internă a profitabilității de 12% de pe urma dezvoltării proiectului Neptun Deep din Marea Neagră
  5. Se închide o fabrică importantă din industria alimentară. Concedierile anunțate de conducerea companiei
  6. Peste două tone de trufe din Gorj vor ajunge în restaurantele de lux din Europa de Vest. Cât costă un kilogram din ciupercile rare
  7. O companie-gigant se extinde în România: vor fi angajați 800 de oameni
  8. Bucureștiul după alegeri. Ce rămâne din trenul metropolitan: "Ne punem bețe în roate singuri. Mobilitatea nu ține cont de astfel de granițe" VIDEO
  9. La cât a ajuns salariul mediu net în România și cum va influența noul salariu minim. Domeniile cu cel mai bine plătiți angajați
  10. Ce țări a depășit România odată cu creșterea PIB-ului în ultimii 10 ani. Depășim state care nu au cunoscut comunismul