Criza in zona euro: Cine a saracit si cine a prosperat in ultimii ani

Marti, 20 Octombrie 2015, ora 11:06
5618 citiri
Criza in zona euro: Cine a saracit si cine a prosperat in ultimii ani
Foto: Pixabay

Banca Centrala Europeana a dat publicitati datele referitoarela efectele crizei in zona euro. Diferentele sunt alarmante pentru experti, acestea reflectand evolutii diferite in veniturile populatiei din tarile membre ale uniunii monetare.

Practic, intre 2009-2013, populatia din tarile afectate de criza datoriilor s-a confruntat cu o diminuare a veniturilor anuale, in vreme ce in tarile creditoare din zona euro, localnicii au trait mult mai bine, relateaza Reuters.

Irlandezii, saraciti peste noapte

Cei mai afectati de efectele crizei financiare au fost irlandezii, care s-au confruntat cu o scadere a veniturilor de aproximativ 18.000 de euro/persoana. Locul secund este ocupat de greci, cu pierderi de 17.000 de euro.

Topul perdantilor este completat de populatia Spaniei, unde criza a redus veniturile pe cap de locuitor cu aproximativ 13.000 de euro.

Prin contrast, germanii si olandezii au trait mai bine pe timp de criza decat in perioada anterioara, ori cel putin asta arata statistica BCE.

In Germania, venitul pe cap de locuitor s-a majorat cu 33.000 de euro, in vreme ce in Olanda a inregistrat un salt de 19.000 de euro, populatia din ambele tari beneficiind de o crestere a investitiilor financiare in perioada respectiva.

Datele prelucrate de analistii BCE ilustreaza si mai bine diferentele economice care predomina in zona euro, incepand cu economia Finlandei si mergand spre cea mai afectata tara din regiune: Grecia.

Pana la bani!

Prezentarea facuta de oficialii BCE scoate in evidenta diferentele economice alarmante din uniunea monetara, chiar daca institutia poate face prea putin pentru a regla acest contrast.

Inclusiv programul de relaxare cantitativa lansat in primavara acestui an a avut drept criteriu de baza dimensiunea economiilor din zona si nu nevoile reale ale acestora.

Expertii din mai multe state europene au propus un program de reducere a diferentelor economice intre tarile din zona euro prin transferuri financiare de la statele mai bogate catre cele sarace.

O astfel de idee este privita cu ochi critici de catre liderii politici germani si ai altor tari nordice care se tem ca acest lucru ar putea incuraja liderii unor natiuni obisnuite cu risipa banului public sa amane pe termen nedefinit reformele din sectorul economic.

Pe de alta parte, o anexa a datelor prezentate de BCE demonstreaza ca in cursul anului trecut, o parte dintre tarile afectate de criza au inceput sa recupereze treptat din diferenta de venit care le separa de statele mai bogate ale regiunii.

O imbuntatire a nivelului veniturilor populatie a fost sesizata si in afara zonei euro, restul statelor europene, cu exceptia Ciprului, raportand in cursul anului trecut o crestere a venitului pe cap de locuitor.

#venituri populatie zona euro, #criza datoriilor, #nivel venituri Germania, #diferente economii zona euro , #Zona euro