Dan Diaconescu a declarat ca banii pentru achizitia combinatului Oltchim au fost tot timpul la dispozitia Guvernului si s-a aratat nemultumit de faptul ca "informatii confidentiale" au ajuns in presa.
Patronul OTV, castigatorul licitatiei pentru Olchim, a mai spus ca a vrut sa plateasca banii de acum o saptamana, dar ca au mai ramas aspecte nerezolvate. Avocatul sau, Daniel Fenechiu, a confirmat acest lucru si a enumerat cele trei probleme nefinalizate:
Daniel Fenechiu, avocatul lui Dan Diaconescu, sustine ca au mai ramas trei aspecte nerezolvate, foarte importante, in contractul pentru privatizarea Oltchim.
Business24 va prezinta in format live text principale evenimente ale zilei de astazi, in cadrul procesului de privatizare Oltchim.
Dan Diaconescu - Banii exista, dar si guvernul trebuie sa ii accepte
- Discutam de 3.500 de oamani si de un combinat care ar trebui sa produca in tara asta. Vorbim de ani de zile ca nu merge zona de petrochimie, discutam de Arpechim
- Nimeni nu intreaba daca sunt 10 zile lucratoare sau nu. Vom lamuri si acest lucru. Trebuie sa fie prima privatizare in care si presa sa fie multumita.
- Sper ca lucruile sunt clare, desi ceilalti parteneri au incalcat toate clauzele de confidentialitate si au lasat presei informatii secrete. Banii au fost si sunt la dispozitia Guvernului. Mai trebuie si ca domnul Ponta sa accepte acesti bani. Voi vedea ce vor guvernantii si va voi povesti imediat.
Daniel Fenechiu, avocatul lui... mai mult
Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 18:04
Dan Diaconescu a castigat licitatia pentru pachetul reprezentand 54,8% din capitalul social al Oltchim, potrivit reprezentantilor OPSPI.
"Incercam sa rentabilizam cat mai repede si sa dam profit cat mai repede. Posibilitatea semnarii acestui contract s-ar putea prelungi pana la sfarsitul lui 2013", a declarat Dan Diaconescu, presedintele PP-DD, dupa aflarea rezultatelor.
Creanta Electrica nu se vinde deocamdata, deoarece singura oferta pentru acest activ a avut un pret mai mic decat suma minima acceptata.
Premierul Victor Ponta a avertizat, inainte de anuntarea rezultatelor licitatiei, ca investitorul care va castiga, trebuie sa depuna banii in trei zile, altfel risca sa raspunda in fata legii.
"Eu adresez o singura speranta in numele miilor de oameni: ca nimeni nu-si bate joc de ei dintre cei care au fost la licitatie si ca nimeni nu ne inseala pe toti. Daca ne-a inselat cineva si a zis astazi, ca are 203 milioane de platit pretul si dupa aceea alte cateva sute de milioane de investit si ne-a inselat, va raspunde in fata legii", a spus Ponta. Oferta de 203 milioane de lei, la care face referire premierul, apartine lui Dan Diaconescu si priveste achizitionarea individuala a actiunilor companiei Oltchim.
PCC a oferit apoximativ 40 milioane de lei pentru Oltchim, creanta AVAS si creanta Electrica. Chimcomplex a oferit 18 milioane de lei pentru actiuni si 221 milioane de lei pentru cumpararea creantelor Electrica. AISA Invest a oferit 30 milioane de lei... mai mult
Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 10:07
Licitatia cu strigare pentru privatizarea Oltchim incepe, vineri, la ora 12.00, cand vor fi deschise plicurile cu ofertele financiare depuse de candidatii care vor sa cumpere compania.
Participantii la licitatia pentru privatizarea Oltchim vor fi anuntati vineri, la ora 11.00, a declarat seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industriei (OPSPI), Remus Vulpescu, la Ministerul Economiei.
"Am verificat documentele de participare la privatizare, iar participantii calificati vor fi anuntati la ora 11.00", a spus Vulpescu.
Licitatia pentru privatizarea Oltchim are loc la sediul Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industriei (OPSPI).
Joi, s-au analizat actele depuse la Ministerul Economiei de cei patru investitori care au depus oferte: grupul german PCC, deja actionar minoritar al Oltchim, AISA Invest SA, Chimcomplex, companii detinute de omul de afaceri Stefan Vuza, si Dan Diaconescu, presedintele PP-DD.
Premierul Victor Ponta a ironizat situatia de la Oltchim, pe care a considerat-o o "privatizare romaneasca". Ponta a luat chiar in considerare posibilitatea ca privatizarea sa nu fie finalizata vineri.
"Nu exclud nici varianta sa nu fie finalizata procedura. Ne pregatim pentru ambele variante. In functie de rezultat putem, dupa aceea, sa stim daca trecem la procedura de preluare practic de catre noul actionar sau daca trecem la o alta procedura de administrare speciala", a declarat Ponta.
Victor Ponta ironizeaza... mai mult
Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 09:03
Oferta depusa de Dan Diaconescu pentru privatizarea combinatului Oltchim este a fost validata, chiar daca a fost inregistrata cu o intarziere de cateva minute, fata de termenul limita.
Remus Vulpescu, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), a propus ca oferta sa fie luata in considerare. Decizia validarii sau nu a ofertei lui Dan Diaconescu urma sa fie luata de catre Comisia de privatizare, vineri, la ora 11.00.
Ulterior, reprezentantii OPSPI au anuntat ca oferta lui Dan Diaconescu este luata in considerare.
Documentele de participare la licitatie au putut fi depuse pana joi, ora 12.00, acesta fiind termenul oficial.
Initial, Vulpescu respinsese oferta lui Diaconescu pentru depasirea termenului cu patru minute. Cu toate acestea, Diaconescu sustine ca oferta sa a fost depusa la 11.57, nu la 12.04.
Presedintele PP-DD declarase, in cursul diminetii de joi, ca va dubla oferta pentru Oltchim si ca s-a asociat cu un investitor strategic strain, care este dispus sa investeasca doua miliarde de euro in Oltchim si Arpechim.
Licitatia cu oferta in plic urmata, daca va fi cazul, de licitatie cu strigare dupa regula licitatiei competitive va fi organizata la sediul OPSPI, la data de 21 septembrie 2012, ora 12.00.
Patru investitori au depus pana joi oferte pentru privatizarea Oltchim: PCC SE, Aisa Investment, Chimcomplex si Dan Diaconescu.
Termenul initial de depunere a ofertelor a fost 17 septembrie, dar seful Oficiului... mai mult
Joi, 20 Septembrie 2012, ora 13:26
Pretul de pornire al licitatiei pentru privatizarea combinatului Oltchim Ramnicu Valcea este de patru milioane de euro, dar rezultatul final poate fi o suma si mai mica, a declarat, luni seara, Dan Diaconescu.
Dan Diaconescu, care este unul dintre ofertantii in cadrul licitatiei pentru privatizarea Oltchim, alaturi de omul de afaceri Stefan Vuzea si de compania germana PCC, a declarat ca licitatia poate fi casigata si daca exista un singur ofertant.
"Licitatia poate sa mearga in jos, se precizeaza in caietele de sarcina. Pentru Oltchimul in sine se cer patru milioane de euro, asta e pretul de pornire. La licitatie poate sa fie doar un singur ofertant, e clar ca se va incerca descalificarea noastra pentru a ramane PCC", a afirmat Diaconescu in cadrul unei emisiuni B1 TV.
Seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu, a hotarat amanarea cu trei zile a termenului de deschidere a ofertelor, pana joi la ora 12:30, invocand procesele deschise in ultimele zile de Dan Diaconescu, proprietarul televiziunii OTV, prin care acesta a cerut suspendarea privatizarii Oltchim.
Privatizarea Oltchim, amanata: Se reia greva, iar protestatarii vin la Bucuresti
Combinatul a fost inchis in urma cu o luna din cauza ca nu mai are bani pentru achizitia materiei prime si pentru plata salariilor celor 3.300 de angajati.
Romania trebuie sa informeze reprezentantii Fondului Monetar International cu privire la inceperea negocierilor... mai mult
Marti, 18 Septembrie 2012, ora 10:06
Luni, 17 septembrie, este termenul limita pentru depunerea ofertelor de privatizare a combinatului Oltchim Ramnicu Valcea. Statul se asteapta la cel putin trei oferte, dintre care una sa fie din partea unei companii de stat din Rusia.
Verificarea si analizarea documentelor de participare la licitatie se vor incheia pana marti, la ora 11:00, cand se va intocmi si afisa, la sediul Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), lista ofertantilor acceptati.
Tot marti, la ora 12:00, se va organiza licitatia cu oferta in plic, urmata, daca va fi cazul, de negociere sau de licitatie cu strigare dupa regula licitatiei competitive.
"Ne-am dori un mare investitor din Rusia pentru ca este o tara cu foarte multe resurse si cu foarte mari cantitati de combustibili fosili. Este o tara care poate sa furnizeze titei rafinariei Arpechim si altor rafinarii din Romania si aceasta ar ajuta foarte mult Oltchim. Bineinteles ca i-ar ajuta si pe investitori, Romania are capacitatile industriale ncecesare pentru a pune in valoare o asemenea investitie", a declarat Remus Vulpescu, seful OSPI.
Oltchim: Autoritatile spera sa obtina trei oferte pentru privatizare
Anul trecut, in luna noiembrie, reprezentantii companiei rusesti TISE, companie de productie si investitii in domeniul energiei, cu capital majoritar de stat, infiintata in 2003, la Moscova, s-au intalnit cu reprezentantii Guvernului roman.
In cadrul discutiilor, reprezentantii TISE si-au... mai mult
Luni, 17 Septembrie 2012, ora 09:55
Mai sunt doar cinci zile pana la licitatia pentru privatizarea Oltchim, cel mai mare combinat siderurgic din tara, si reinceperea prostelor angajatilor poate influenta potentialii investitori.
Peste 300 de salariati ai combinatului Oltchim din Ramnicu Valcea au reluat, joi, protestele in fata pavilionului administrativ al institutiei, in timp paisprezece angajati, intre care si o femeie, sunt in greva foamei, cerandu-si drepturile salariale restante, dar si demisia liderului sindical, Mihai Diculoiu.
Liviu Pop, ministrul delegat pentru dialog social, a ajuns joi la combinat, in jurul pranzului, si a fost intampinat de peste 500 de salariati, care l-au huiduit. Ministrul s-a deplasat la combinat pentru a le comunica angajatilor ultimele noutati.
Mai precis, este vorba despre faptul ca luni a avut loc o intalnire cu principalele trei banci comerciale si cu unul din partenerii comerciali cei mai mari ai Oltchim, o firma puternica din Austria, iar marti vicepremierul si ministrul Economiei a avut consultari cu toate marile banci prezente in Romania, pe tema problemelor din economie si punctual pe subiectul Oltchim.
"Fac un ultim apel la colegii dumneavoastra aflati in greva foamei de a nu transforma o chestiune economica in una sindicala. Eu cred ca pana marti vom avea cat mai multi ofertanti, astfel incat sa avem o privatizare de succes. Miercuri, dupa sedinta de Guvern, indiferent ce se va intampla marti, va asigur ca voi fi in randul dumneavoastra", le-a spus... mai mult
Joi, 13 Septembrie 2012, ora 17:05
Licitatia pentru privatizarea combinatului chimic Oltchim Ramnicu-Valcea va avea loc la 18 septembrie, a anuntat Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI).
Data stabilita anterior de Guvern era 14 septembrie.
"Licitatia cu oferta in plic urmata, daca va fi cazul, de negociere sau de licitatie cu strigare dupa regula licitatiei competitive va fi organizata la sediul OPSPI, la data de 18 septembrie 2012", se spune in anuntul OPSPI.
Metoda de privatizare a Oltchim este una combinata: licitatie cu oferta in plic urmata, daca va fi cazul, de negociere sau de licitatie cu strigare dupa regula licitatiei competitive, astfel cum este detaliat in Dosarul de Prezentare.
Criteriul de selectie a ofertantului castigator este cel mai mare pret oferit pe actiune.
Aceeasi metoda de vanzare se preconizeaza a fi aplicata si pentru vanzarea creantelor pe care AVAS si Electrica le detin asupra Oltchim.
Viitorul actionar majoritar al Oltchim va avea optiunea de a decide cumpararea, de catre societate sau alta entitate, a activelor Arpechim Pitesti aferente activitatii de rafinare detinute de OMV Petrom S.A., conform termenilor care vor fi.
conveniti cu acesta.
Pretul de oferta al actiunilor este de 0,1 lei/actiune. Pretul de oferta al creantelor AVAS si Electrica va fi facut public prin intermediul unor anunturi ulterioare, publicate in termenele legale.
Strategia de privatizare a companiei Oltchim se schimba iar
Privatizarea Oltchim,... mai mult
Luni, 27 August 2012, ora 19:46
Anuntul de privatizare a companiei Oltchim a fost publicat. Licitatia se va organiza pe data de 14 septembrie, pretul de oferta fiind de 0,1 lei/actiune.
Metoda de privatizare va fi una combinata: licitatie cu oferte in plic care pot fi depuse de orice firma, pana pe data de 13 septembrie, urmata, eventual, de negociere sau de licitatie cu strigare dupa regula licitatiei competitive.
Potentialii ofertanti, inclusiv asocieri sau consortii de investitori, vor depune o garantie de participare la licitatie in valoare de 34,4 milioane de lei.
Ministerul Economiei, prin OPSPI ofera spre vanzare intregul pachet detinut, de 188.100.976 actiuni, ce reprezinta 54,8% din capitalul social al Oltchim. Pachete minoritare mai sunt detinute de PCC SE (18,31%), Nachbar Services Ltd (14,02%), persoane fizice (11,01%) si alte persoane juridice (1,83%).
Adunarea Generala a Actionarilor Oltchim va propune, in data de 10 septembrie, majorarea capitalului social al Oltchim prin conversia in actiuni a creantei Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), fata de combinatul chimic, in valoare de 1,12 miliarde lei. Capitalul social la data anuntului era 34.321.138,30 lei.
Companiile TISE (Rusia), PCC SE (Germania), Pegamont Ploiesti si Aisa Invest din Cluj, firma detinuta de omul de afaceri Stefan Vuza, au depus in luna aprilie oferte neangajante pentru participarea la privatizarea combinatului chimic Oltchim.
Patru companii, interesate de privatizarea Oltchim... mai mult
Vineri, 10 August 2012, ora 15:30