Surprizele privatizarii Oltchim: Dan Diaconescu si Stefan Vuza au depus oferte

Luni, 17 Septembrie 2012, ora 12:23
2611 citiri
Surprizele privatizarii Oltchim: Dan Diaconescu si Stefan Vuza au depus oferte
Omul de afaceri Stefan Vuza

Dan Diaconescu si omul de afaceri Stefan Vuza, care controleaza grupul de firme Serviciile Comerciale Romane (SCR), au depus oferte pentru preluarea Oltchim. Si compania PCC SE a depus o oferta pentru combinat.

Actiunile combinatului chimic Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT) au inregistrat un avans de 10% in jurul orei 11:20, in contextul in care la ora 12:00 a expirat termenul la care investitorii interesati puteau depune ofertele pentru licitatia de vanzare a companiei.

Stefan Vuza a depus oferta pentru Oltchim

Implicarea lui Stefan Vuza in procesul de privatizare a Oltchim vine in contextul in care in primavara acestui an Vuza a figurat printre cei patru investitori care au depus oferte neangajante pentru privatizarea Oltchim, iar atunci documentele au fost inaintate de compania Aisa Invest din Cluj, pe care o controleaza indirect.

Firma Aisa Invest administreaza grupul de firme Serviciile Comerciale Romane (SCR).

Din grupul SCR fac parte firmele Chimcomplex Borzesti, Somes Dej, Iaritex, Uzuc Ploiesti, Nova Textile Bumbac Pitesti, Sinterom Cluj-Napoca, Caromet Caransebes, Contactoare Buzau si Inav Bucuresti.

Compania PCC SE interesata de privatizarea combinatului

Reprezentantii PCC SE au ajuns luni inainte de ora 12 la sediul a sediul Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) pentru a depune oferta pentru privatizarea Oltchim.

La finele lunii iunie, PCC SE a anuntat ca actioneaza in mod concertat cu fondul de investitii Carlson Ventures, inregistrat in Marea Britanie, detinand impreuna 31,3% din actiunile combinatului chimic Oltchim Ramnicu Valcea (OLT).

PCC a depus oferta de participare la privatizarea Oltchim si in primavara acestui an, alaturi de alte trei companii.

Dan Diaconescu, ofertant surpriza

Presedintele PP-DD, Dan Diaconescu, a fost si el astazi la sediul OSPI, pentru depunerea unei oferte pentru privatizarea combinatului Oltchim.

"Depun cea mai mare oferta si sigur castig", a spus Diaconescu la intrarea in sediul Ministerului Economiei si Comertului.

Guverul isi doreste un investitor din Rusia la Oltchim

Verificarea si analizarea documentelor de participare la licitatie se vor incheia pana marti, la ora 11:00, cand se va intocmi si afisa, la sediul Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), lista ofertantilor acceptati.

Tot marti, la ora 12:00, se va organiza licitatia cu oferta in plic, urmata, daca va fi cazul, de negociere sau de licitatie cu strigare dupa regula licitatiei competitive.

"Ne-am dori un mare investitor din Rusia pentru ca este o tara cu foarte multe resurse si cu foarte mari cantitati de combustibili fosili. Este o tara care poate sa furnizeze titei rafinariei Arpechim si altor rafinarii din Romania si aceasta ar ajuta foarte mult Oltchim. Bineinteles ca i-ar ajuta si pe investitori, Romania are capacitatile industriale ncecesare pentru a pune in valoare o asemenea investitie", a declarat Remus Vulpescu, seful OSPI.

Anul trecut, in luna noiembrie, reprezentantii companiei rusesti TISE, companie de productie si investitii in domeniul energiei, cu capital majoritar de stat, infiintata in 2003, la Moscova, s-au intalnit cu reprezentantii Guvernului roman.

In cadrul discutiilor, reprezentantii TISE si-au aratat disponibilitatea de a cumpara combinatul Oltchim si de a continua investitiile, in vederea retehnologizarii.

Interes crescut pentru Oltchim. Rusii de la TISE si-au prezentat oferta

"Nu se poate privatiza cu TISE, pentru ca e o companie de stat ruseasca. Este penibil ca statul roman sa vanda statului rus, asta nu e privatizare, a declarat pentru Business24 la inceputul lunii septembrie fostul ministru al Privatizarii, Valentin Ionescu.

Caietul de sarcini a fost cumparat de 13 companii

Caietul de sarcini pentru privatizarea Oltchim a fost cumparat de 13 companii. Guvernul a aprobat, in sedinta din 24 august, Memorandumul prezentat de Ministerul Economiei care propune schimbarea strategiei de privatizare a societatii comerciale Oltchim Ramnicu Valcea.

Memorandumul propune privatizarea Oltchim prin vanzarea in procedura colectiva a pachetului de actiuni detinut de statul roman la SC Oltchim SA, reprezentand 54,8% din capitalul social, si a creantelor Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului si S.C. Electrica S.A., insumand 1,8 miliarde lei, adica 56% din totalul datoriilor combinatului valcean.

Oltchim zguduita de proteste, chiar inainte de privatizare

Peste 300 de salariati ai combinatului reluasera joi protestele in fata pavilionului administrativ al institutiei. 14 dintre angajati, intre care si o femeie, se aflau in greva foamei, cerandu-si drepturile salariale restante, dar si demisia liderului sindical, Mihai Diculoiu.

Liviu Pop, ministrul delegat pentru dialog social, a ajuns, joi, la combinat si a fost intampinat de peste 500 de salariati, care l-au huiduit. Ministrul s-a deplasat la combinat pentru a le comunica angajatilor ultimele noutati.

Mai precis, este vorba despre faptul ca saptamana trecuta a avut loc o intalnire cu principalele trei banci comerciale si cu unul din partenerii comerciali cei mai mari ai Oltchim, o firma puternica din Austria, iar marti vicepremierul si ministrul Economiei au avut consultari cu toate marile banci prezente in Romania, pe tema problemelor din economie si punctual pe subiectul Oltchim.

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, se va intalni luni, 17 septembrie, cu reprezentantii salariatilor combinatului Oltchim Ramnicu Valcea, iar discutiile dintre cele doua parti vor viza finantarea combinatului si detalii referitoare la procesul de privatizare.

Reprezentantii salariatilor Oltchim au solicitat acordarea salariilor restante si a tuturor drepturilor salariale, reprezentand 70% lichidare pe luna iulie, sume care s-au achitat saptamana aceasta, restul de 30% urmand a fi achitat pana la data de 21 septembrie.

In cadrul intalnirii de luni cu ministrul Economiei, va fi anuntata suma care se acorda pentru finantarea necesara repornirii combinatului si platii salariilor.

Ce se intampla in cazul in care privatizarea esueaza

Pe de alta parte, referitor la solicitarea salariatilor ca Oltchim sa nu intre in procesul de lichidare daca privatizarea esueaza, acestia au fost informati ca exista un plan de rezerva care nu vizeaza lichidarea si daca situatia o impune, va fi prezentat.

Si premierul Victor Ponta a dat asigurari ca locurile de munca de la Oltchim vor fi pastrate.

"Nu vom fi de acord cu niciun fel de solutie care nu garanteaza pastrarea functionarii Oltchim-ului, a Arpechim-ului si practic a locurilor de munca. Orice fel de investitor care vine si nu ne garanteaza acest lucru nu-l vom accepta', a spus premierul Ponta la Antena 3.

Cate locuri de munca sunt in pericol

Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, joi, ca in afara angajatilor Oltchim, alte 7.000 de locuri de munca dependente de activitatea combinatului sunt in pericol.

"Frica este ca vom beneficia de o privatizare la un pret modest si ne vom trezi dupa sase luni, un an ca din combinat a mai ramas doar terenul gol, restul fiind distrus si vandut la fier vechi", a spus Hossu.

Potrivit celor mai recente date, in actionariatul Oltchim se mai regasesc compania germana PCC SE (18,32%) si fondul de investitii Carlson Ventures, inregistrat in Marea Britanie, care detine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Privatizarea Oltchim reprezinta una dintre conditiile pentru aprobarea de catre board-ul director al FMI a celei de-a sasea evaluari a acordului cu Romania.

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#Dan Diaconescu Oltchim, #Stefan Vuza Oltchim, #oferte privatizare Oltchim , #Stiri Companii