Guvernul Ungureanu primeste "teme" de la FMI. Vezi ce deadline-uri au

Luni, 13 Februarie 2012, ora 07:50
3107 citiri
Guvernul Ungureanu primeste "teme" de la FMI. Vezi ce deadline-uri au

Guvernul Mihai Razvan Ungureanu poarta raspunderea deciziilor stabilite de cabinetul Boc cu FMI. Noul premier trebuie sa se asigure ca termenele limita impuse de FMI vor fi respectate "cu sfintenie".

Dupa demisia fostului prim-ministru Emil Boc, reprezentantul FMI in Romania, Jeffrey Franks, a spus ca are asteptari inalte de noul Guvern si de la toate partidele, catre trebuie sa inteleaga nevoia de continuare a reformelor incepute.

Dupa discutiile cu autoritatile romane, FMI a redus prognoza de crestere economica pentru acest an la 1,5-2%, de la 1,8-2,3%, modificare care nu antreneaza, deocamdata, ajustari la nivelul veniturilor si cheltuielilor bugetare.

O mai buna absorbtie a fondurilor europene, investitii si cresterea consumului sunt "cruciale" pentru ca economia sa inregistreze aceasta crestere, in opinia lui Franks.

"O schimbare de guvern nu ar trebui sa duca la schimbarea politicilor care asigura stabilitatea economica castigata in ultimii ani", a precizat Jeffrey Franks in urma cu o saptamana.

Iata care sunt "temele" pe care ministrii lui Mihai Razvan Ungureanu trebuie sa le realizeze la deadline:

1. Renegocierea contractelor Hidroelectrica

Guvernul Ungureanu are deadline pana pe 15 februarie, timp in care trebuie sa finalizeze procedurile de renegociere a contractelor bilaterale la Hidroelectrica si sa anuleze intelegerile pentru care aceste negocieri nu pot fi incheiate.

Printre companiile care au contracte directe de cumparare a electricitatii de la Hidroelectrica se numara producatorul de aluminiu Alro Slatina, cel mai are consumator de energie din tara, Energy Holding, Alpiq RomEnergie, Alpiq Romindustries (fosta Buzzman Industries).

Potrivit lui Jeffrey Franks acele contracte bilaterale pentru energie negociate direct si de care beneficiaza doar anumite grupuri provoaca numai la Hidroelectrica pierderi de 175-275 milioane euro in fiecare an.

2. Masuri de crestere a veniturilor la CFR Calatori

Nici acestea nu lipsesc din scrisoarea de intentie convenita cu FMI in urma ultimi misiuni de evaluare. CFR Calatori va trebui sa angajeze un consultant care sa stabileasca pana la sfarsitul lunii mai pachetul social minim de servicii care trebuie asigurat populatiei in raport cu cheltuielile aferente.

Pachetul minim social cuprinde un numar de trenuri de persoane si trasee mentinute in functiune din considerente sociale si pentru garantarea liberei circulatii a persoanelor, chiar daca din serviciile prestate sunt inregistrate pierderi. O parte dintre aceste trasee sunt operate de catre firme private, cu subventii platite de stat.

Pachetul minim social este stabilit de catre ministerul de resort anual, pentru intreaga retea de cale ferata.

CFR Calatori se afla pe lista companiilor monitorizate de FMI si la care urmeaza sa fie numit un manager privat, Guvernul urmand sa reduca gradul de subventionare bugetara a tarifelor de calatorie cu trenul.

3. Companiile de stat: vanzarea unor pachete minoritare si introducerea managementului privat

Reformele asteptate de FMI in companiile de stat includ vanzarea unor pachete minoritare de actiuni intr-o serie de societati si introducerea managementului privat.

Pana la finalul lunii aprilie vor fi scoase la privatizare companiile: Oltchim, Transelectrica (15% din actiuni cu posibilitatea achizitionarii mai tarzu a unui pachet de 12% din actiuni),Transgaz (15%), Posta Romana (pachet nimoritar), Cuprumin (privatizare totatla), CNH (vanzarea minelor viabile catre un investitor strategic).

In cea de-a doua runda de vanzare a actiunilor fac parte: Romgaz (15%), Electro Serv (pachet nimoritar) si Tarom (20%). Vanzarea de actiuni va avea loc pana la finalul lunii aprilie.

Din al treilea grup de companii unde statul vrea sa vanda pachete de actiuni fac parte: Hidroelectrica (10%); Electrica Serv; Nuclearelectrica (10%); S.C. Electrica Furnizare S.A. In cazul acestor companii ar trebui sa fie selectati consultantii pana la finalul lunii aprilie, potrivit Adevarul.

Urmatoarele companii vor fi scoase la privatizare pana la finalul lunii decembrie 2012, inceputul anului 2013: compania care va fi creata pana in aprilie prin fuziunea dintre termocentralele Paroseni si Mintia si in urma achizitionarii a celor patru mine viabile ale CNH; compania creata prin fuziunea SNLO si a celor trei complexuri energetice Craiova, Rovinari si Turceni, Elcen Bucuresti.

4. Reforma sistemului sanitar

"Suntem constienti de ingrijorarea publicului, si intelegem ingrijorarea publicului, dar trebui sa fie clar: sistemul sanitar din Romania este defect si nu mai poate continua fara reforme semnificative, intrucat cererile sunt mult mai mari decat resursele", a spus Franks la conferinta de la finalul misiunii de evaluarea a acrodului stand-by.

Pana la refacerea proiectului de reformare a sistemului sanitar s-au convenit cateva masuri pe termen scurt. Astfel,trebuie revizuita recenta aprobare a co-platii pentru simplificarea acesteia si scutirea membrilor vulnerabili si continuarea procesului de aliniere a duratei de spitalizare si a numarurlui de paturi la normele europene

5. Disponibilizari la Posta Romana

Pana la sfarsitul lunii martie, se va reduce numarul oficiilor postale cu peste 135 de unitati. In urma acestor reduceri, numarul oficiilor postale va scadea la sub 5.700 de unitati.

De asemenea, pana la sfarsitul lunii iunie, autoritatile trebuie sa gaseasca un investitor strategic dispusa sa preia cel putin 20% din actiunile Postei Romane, in urma unei maorari a capitalului social.

Posta Romana are aproximativ 35.000 de angajati. Cu pierderi de 29 milioane euro in 2010, compania este controlata in prezent de Ministerul Comunicatiilor, care detine 75% din actiuni, si de Fondul Proprietatea, cu 25%.

6. Procedurile de lichidare CNH

FMI a solicitat ca pana la sfarsitul lunii septembrie, Guvernul sa demareze procedurile de lichidare a Companiei Nationale a Huilei. Activele neviabile trebuie astfel deparate de cele considerate valoroase, potrivit reprezentantului FMI.

De asemenea, Guvernul Ungureanu are deadline pana in luna februare pentru a transfera catre ANAF activele neviabile ale companiei. In plus, minele viabile ar urma sa fie oferte prin licitatie deschisa.

Conform intelegerii de anul trecut cu FMI, minele considerate viabile ale CNH ar urma sa fie incluse in Complexul Energetic Hunedoara, alaturi de termocentralele Paroseni si Mintia.

Complexul Energetic Hunedoara si Complexul Energetic Oltenia, compus din SNLO si termocentralele Craiova, Turceni si Rovinari, vor fi privatizate pana la sfarsitul acestui an, conform calendarului actual.

7. Tarom trebuie sa restuie Boeing ultimul avion tip 737-800

Cabinetul Ungureanu mai are la dispozie o luna pentru a restitui companiei Boieng avionul 737-800 inchiriat de Tarom in urma cu patru ani sau, eventual, sa reduca chiria la nivelul pietei.

De asemenea, autoritatile trebuie sa aplice un program de reducere a cheltuielilor prin revizuirea rutelor de calatorie, a flotei de aeronave si a tructurii de organizare.

Guvernul a primit in schimb acordul FMI pentru a prelungi din nou, cu doua luni, termenul de vanzare pe Bursa a 20% din actiunile detinute de stat la operatorul aerian. In aceste conditii, prospectul de vanzare va fi publicat pana la sfarsitul lunii mai, iar procedura va fi incheiata pana la finele lunii iunie.

Pentru acest an, Tarom estimeaza o pierdere de 187,24 milioane lei, care ar urma sa scada la 122,29 milioane lei in 2013 si 60,58 milioane lei in 2014.

Tarom se afla pe lista companiilor monitorizate prin acordul cu FMI, precum si pe lista primelor companii care vor avea manager privat.

#privatizari companii stat, #scrisoare intentie fmi februarie, #disponibilizari posta romana, #fmi reforma sanatate romania, #guvern ungureanu masuri fmi , #Crestere economica