Cat va castiga statul din privatizari in 2012? - Interviu Andreea Vass

Joi, 02 Februarie 2012, ora 12:03
3892 citiri
Cat va castiga statul din privatizari in 2012? - Interviu Andreea Vass

Nou numita in Comisia pentru coordonarea procesului de privatizare a Hidroelectrica, Andreea Paul Vass a declarat intr-un interviu Business24 ca din totalul privatizarilor la companiile de stat programate pentru 2012, statul va incasa o suma de peste 784 milioane euro.

Intrebata daca se afla in conflict de interese in procsul privatizarii Hidroelectrica, avand in vedere ca cumnatul sau este broker, consiliera primului ministru a tinut sa sublinieze ca participarea sa nu ii va aduce niciun profit si, mai mult, cumnatul sau nu va beneficia de nicio informatie privilegiata.

Ati fost numita membru al Comisiei pentru coordonarea procesului de privatizare a "Hidroelectrica". Sunteti in conflict de interese avand in vedere ca cumnatul dumneavoastra este broker?

Nu sunt intr-un asemenea conflict. Aceasta intrebare induce in perceptia publica faptul ca as fi corupta, ceea ce nu este adevarat si nici corect.

Conflictul de interese sanctioneaza aducerea, in mod deliberat, a unui beneficiu "neamurilor" ori partenerilor de afaceri ai decidentului. Nu este cazul meu. Nu a fost niciodata si nici nu am de gand sa ma apuc vreodata de matraseli.

Faptul ca am un cumnat broker, nu naste niciun fel de conflict de interese cu participarea mea in comisia pentru Coordonarea procesului de privatizare a Hidroelectrica.

Gradul de generalitate este urias, iar participarea mea nu prezuma vreun profit al sau. Intreaga piata de capital va beneficia din plin de masurile recente guvernamentale de vanzare a participatiilor minoritare pe bursa. Cumnatul meu nu are cum sa beneficieze in niciun fel de informatie privilegiata.

Altfel, am fi ca in teoria "bataii aripii de fluture", care spune ca o bataie din aripi a unui fluture in Marea Britanie poate cauza, printr-un lant de evenimente, un uragan in California.

Cam asa ar fi si faptul ca am un cumnat broker si eu particip la avizarea procedurilor pentru selectarea intermediarului autorizat sau a prospectului final de oferta publica primara care sunt supuse aprobarii Guvernului prin memorandum si facute publice, in vederea vanzarii celor 10% de la Hidroelectrica pe Bursa.

Care sunt asteptarile dumneavoastra cu privire la listarea Hidroelectrica si care vor fi demersurile pe care le veti face in calitate de membru al comisiei pentru coordonarea procesului de privatizare?

Asteptarile sunt mari, avand in vedere importanta Hidroelectrica in sistemul energetic national. Cred ca listarea sa va fi un succes. Ministrii Ioan Ariton, Gheorghe Ialomiteanu si secretarii de stat Borbely Caroly si Bogdan Dragoi dau greutate acestei comisii de coordonare a procesului de privatizare, alaturi de care fac parte.

Comisia va fi coeziva, ceea ce va facilita obtinerea unui rezultat bun. Voi face parte dintr-o echipa care, sub coordonarea MECMA(Minsterul Economiei Comertului si Mediului de Afaceri), prin OPSPI, vom pregati si monitoriza respectarea bunelor practici internationale si integritatea procesului de privatizare, dar si avizarea procedurilor pentru selectarea intermediarului autorizat.

Aceeasi comisie aproba si prospectul final de oferta publica primara inainte de depunerea acestuia la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, avizeaza recomandarile intermediarului, care, ulterior, sunt supuse aprobarii Guvernului prin memorandum, pentru ca in final sa fie mandatati reprezentantii statului in AGA Hidroelectrica SA.

Mandatul pe care l-am primit de la Premier este simplu de inteles si aplicat: apararea interesului statului. Voi sprijini cu toate capacitatile mele ministrii din comisie si apreciez ca vom lucra bine impreuna.

Oferta de la Hidroelectrica este asteptata sa aduca cei mai multi bani. Vedem ca Bursa a castigat 12% de la inceputul anului, se pare ca investitorii par a intoarce privirea spre Romania. Cat spera statul sa obtina in urma listarii Hidroelectrica?

Suma exacta este un aspect care nu poate fi precizat, din ratiuni strategice economice. Poate voi fi considerata excesiv de precauta, dar consider ca precautia este importanta in reusita unui asemenea demers.

Intr-adevar, contextul este mai favorabil decat anul trecut. Activul este deosebit de atractiv in peisajul romanesc, avand ocazia unui pas accelerator al pozitivului economic romanesc.

Asteptarile ofertei primare a Hidroelectrica sunt mari si cred ca vor creste pe masura elaborarii raportului de evaluare, dar mai ales a raportului de sondare a interesului investitional privind actiunile acestei companii.

Evident ca un impact semnificativ il vor avea conditiile de piata financiara interna, dar mai ales internationala, de la momentul ofertarii pachetului de actiuni nou emise, reprezentand 10% din capitalul social.

Unde vor merge banii din listari? Se vorbea de programe de dezvoltare a companiei.... Care ar fi acestea?

Intreaga suma rezultata din oferta publica primara va fi incasata de catre Hidroelectrica, iar principalele programe de dezvoltare vizeaza: cresterea puterii instalate prin punerea in functiune a unor hidrocentrale noi; alinierea operarii unitatilor la standarde internationale si cresterea sigurantei in operare; atragerea capitalului privat in proiecte hidroenergetice aflate in stadiu de proiecte; diversificarea activitatii prin punerea in functiune a unor unitati bazate pe alte surse de energie regenerabila.

Finantarea prin bursa este un instrument deosebit de transparent, iar aceasta calitate o gasesc esentiala pentru politicile economice guvernamentale.

Luand in calcul scenariul pesimist in care oferta Hidroelectrica nu va avea succes, veti merge mai departe cu celelalte oferte sau le veti pune pe "hold" pana se imbunatateste contextul de piata? Va accepta FMI un astfel de scenariu?

Consider contraproductiv sa vorbim de esec la momentul debutului operatiunii. Desigur, sunt luate in calcul toate variantele, insa doresc in acest caz sa transmit un puternic mesaj de optimism intemeiat.

Intentionam ca lansarea ofertei publice primare la Hidroelectrica sa aiba loc in partea a doua a anului, respectiv in luna octombrie 2012, ulterior derularii ofertelor publice secundare ale Transelectrica, Transgaz si Romgaz.

Vedeti posibila o privatizare totala a Hidroelectrica in timp? Care ar fi riscurile?

In prezent nu. Statul intentioneaza sa pastreze in proprietatea sa pachetul majoritar de actiuni.

Ce companii de stat credeti ca urmeaza calea privatizarii totale?

Guvernul a decis sa vanda pachetele majoritare de actiuni la CUPRUMIN, OLTCHIM si ISCIR - CERT.

In ceea ce priveste CUPRUMIN, pe 28 octombrie 2011 a fost publicat anuntul de privatizare prin licitatie a intregului pachet de actiuni detinut de statul roman. Termenul de depunere a ofertelor este 23 martie 2012. Estimam ca procesul de privatizare va fi finalizat in prima parte a anului 2012.

Cat despre OLTCHIM, se intentioneaza lansarea ofertei de vanzare a intregului pachet de actiuni gestionat de catre MECMA in prima parte a anului 2012, urmand ca procesul de privatizare sa se finalizeze pana la sfarsitul anului.

Anuntul privind privatizarea intregului pachet detinut la ISCIR - CERT urmeaza a fi lansat in perioada imediat urmatoare. Privatizarea se va inchide, cred, in prima parte a anului 2012.

Tot in cursul anului 2012, se intentioneaza privatizarea majoritara a filialelor aflate sub controlul Electrica, si anume filialele de intretinere - Electrica Serv si a celor de furnizare - Electrica Furnizare.

Tinand cont de toate aceste vanzari programate pentru acest an, ati calculat o suma totala pe care ar putea-o obtine statul roman?

MECMA estimeaza ca va incasa din privatizarile derulate in acest an o suma de peste 784 milioane euro.

Desi fiecare cent conteaza, listarea pe bursa si privatizarea au efecte manageriale extrem de pozitive. Acest aspect este cel putin egal ca valoare cu faptul ca se aduc direct in bugetul companiilor resurse financiare si actionari interesati de performanta.

#andreea vass privatizare hidroelectrica, #privatizare companii stat 2012, #andreea vass conflict interese hidroelectrica, #listare hidroelectrica 2012 , #Piata de capital