Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Oltchim: Demisie la varf, doua oferte de privatizare si muncitori in strada

Oltchim: Demisie la varf, doua oferte de privatizare si muncitori in strada


Compania zilei este Oltchim, in contextul in care Constantin Roibu a demisionat din functiile de director general, pozitie ocupata timp de 21 de ani si, in acelasi timp, pe fondul protestelor sindicalistilor, Guvernul a anuntat ca are doua propuneri pentru preluarea combinatului.

Constantin Roibu, directorul Oltchim, si-a dat demisia dupa 20 de ani de activitate

Conform premierului, cele doua companii interesate de Oltchim sunt din zone geografice diferite si este important sa avem un succes pe aceasta tema pentru a salva locurile de munca.

Sindicalistii de la Oltchim se afla, de miercuri, in protest, din cauza intarzierii luarii unei decizii cu privire la salvarea combinatului.

"Muncim de ceva timp la gasirea unui investitor care sa preia si sa mentina locurile de munca. Vreau sa cred ca oamenii inteleg ca nu trebuie sa speriem investitorii acum", le-a transmis Victor Ponta angajatilor Oltchim.

Licitatia va fi in data de 18 septembrie

Licitatia privind privatizarea combinatului chimic va vea loc pe 18 septembrie 2012, metoda de privatizare urmand sa fie una combinata, de licitatie cu oferte in plic, urmata de negociere sau licitare cu stricare dupa regula licitatiei competitive.

Conform documentelor, potentialii ofertanti, inclusiv asocieri sau consortii de investitori, vor depune o garantie de participare la licitatie in valoare de 34,4 milioane de lei.

Ministerul Economiei, prin OPSPI ofera spre vanzare intregul pachet detinut, de 188.100.976 actiuni, ce reprezinta 54,8% din capitalul social al Oltchim. Pachete minoritare mai sunt detinute de PCC SE (18,31%), Nachbar Services Ltd (14,02%), persoane fizice (11,01%) si alte persoane juridice (1,83%).

Premierul Victor Ponta a facut apel la angajatii companiei sa nu sperie investitorii, aratand ca ministrul pentru dialog social, Liviu Pop, se va deplasa la Ramnicu Valcea pentru a discuta cu protestatarii.

"Vreau sa cred ca oamenii inteleg ca nu trebuie sa speriem investitorii acum. Ar fi un lucru foarte rau ca ambii investitori care si-au declarat interseul sa vada in miscarile de protest un semn negativ si sa plece de acolo", a spus Ponta.

Peste 300 de angajati ai Oltchim protesteaza, miercuri, fata de intarzierea luarii unei decizii in privinta situatiei combinatului, solicitand de urgenta vizita premierului, si fata de faptul ca nu si-au primit banii si bonurile de masa de doua luni.

In urma cu doua saptamani Guvernul a schimbat strategia de privatizare a Oltchim, prin vanzarea in procedura colectiva a pachetului de actiuni detinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, si a creantelor Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si Electrica SA, reprezentand 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Strategia de privatizare a companiei Oltchim se schimba iar

Data licitatiei pentru privatizarea combinatului a fost stabilita pentru 18 septembrie.

Data licitatiei de privatizare a Oltchim, modificata din nou

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1874 ori