Ultima zi pentru depunerea ofertelor Oltchim. Va fi salvat combinatul de o companie ruseasca?

Luni, 17 Septembrie 2012, ora 09:55
2199 citiri
Ultima zi pentru depunerea ofertelor Oltchim. Va fi salvat combinatul de o companie ruseasca?

Luni, 17 septembrie, este termenul limita pentru depunerea ofertelor de privatizare a combinatului Oltchim Ramnicu Valcea. Statul se asteapta la cel putin trei oferte, dintre care una sa fie din partea unei companii de stat din Rusia.

Verificarea si analizarea documentelor de participare la licitatie se vor incheia pana marti, la ora 11:00, cand se va intocmi si afisa, la sediul Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), lista ofertantilor acceptati.

Tot marti, la ora 12:00, se va organiza licitatia cu oferta in plic, urmata, daca va fi cazul, de negociere sau de licitatie cu strigare dupa regula licitatiei competitive.

"Ne-am dori un mare investitor din Rusia pentru ca este o tara cu foarte multe resurse si cu foarte mari cantitati de combustibili fosili. Este o tara care poate sa furnizeze titei rafinariei Arpechim si altor rafinarii din Romania si aceasta ar ajuta foarte mult Oltchim. Bineinteles ca i-ar ajuta si pe investitori, Romania are capacitatile industriale ncecesare pentru a pune in valoare o asemenea investitie", a declarat Remus Vulpescu, seful OSPI.

Oltchim: Autoritatile spera sa obtina trei oferte pentru privatizare

Anul trecut, in luna noiembrie, reprezentantii companiei rusesti TISE, companie de productie si investitii in domeniul energiei, cu capital majoritar de stat, infiintata in 2003, la Moscova, s-au intalnit cu reprezentantii Guvernului roman.

In cadrul discutiilor, reprezentantii TISE si-au aratat disponibilitatea de a cumpara combinatul Oltchim si de a continua investitiile, in vederea retehnologizarii.

Interes crescut pentru Oltchim. Rusii de la TISE si-au prezentat oferta.

"Nu se poate privatiza cu TISE, pentru ca e o companie de stat ruseasca. Este penibil ca statul roman sa vanda statului rus, asta nu e privatizare, a declarat pentru Business24 la inceputul lunii septembrie fostul ministru al Privatizarii, Valentin Ionescu.

Caietul de sarcini pentru privatizarea Oltchim a fost cumparat de 13 companii. Guvernul a aprobat, in sedinta din 24 august, Memorandumul prezentat de Ministerul Economiei care propune schimbarea strategiei de privatizare a societatii comerciale Oltchim Ramnicu Valcea.

Memorandumul propune privatizarea Oltchim prin vanzarea in procedura colectiva a pachetului de actiuni detinut de statul roman la SC Oltchim SA, reprezentand 54,8% din capitalul social, si a creantelor Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului si S.C. Electrica S.A., insumand 1,8 miliarde lei, adica 56% din totalul datoriilor combinatului valcean.

Oltchim zguduita de proteste, chiar inainte de privatizare

Peste 300 de salariati ai combinatului Oltchim din Ramnicu Valcea au reluat, joi, protestele in fata pavilionului administrativ al institutiei,. 14 dintre angajati, intre care si o femeie, se aflau in greva foamei, cerandu-si drepturile salariale restante, dar si demisia liderului sindical, Mihai Diculoiu.

Liviu Pop, ministrul delegat pentru dialog social, a ajuns, joi, la combinat si a fost intampinat de peste 500 de salariati, care l-au huiduit. Ministrul s-a deplasat la combinat pentru a le comunica angajatilor ultimele noutati.

Mai precis, este vorba despre faptul ca saptamana trecuta a avut loc o intalnire cu principalele trei banci comerciale si cu unul din partenerii comerciali cei mai mari ai Oltchim, o firma puternica din Austria, iar marti vicepremierul si ministrul Economiei au avut consultari cu toate marile banci prezente in Romania, pe tema problemelor din economie si punctual pe subiectul Oltchim.

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, se va intalni luni, 17 septembrie, cu reprezentantii salariatilor combinatului Oltchim Ramnicu Valcea, iar discutiile dintre cele doua parti vor viza finantarea combinatului si detalii referitoare la procesul de privatizare.

Reprezentantii salariatilor Oltchim au solicitat acordarea salariilor restante si a tuturor drepturilor salariale, reprezentand 70% lichidare pe luna iulie, sume care s-au achitat saptamana aceasta, restul de 30% urmand a fi achitat pana la data de 21 septembrie.

In cadrul intalnirii de luni cu ministrul Economiei, va fi anuntata suma care se acorda pentru finantarea necesara repornirii combinatului si platii salariilor.

Pe de alta parte, referitor la solicitarea salariatilor ca Oltchim sa nu intre in procesul de lichidare daca privatizarea esueaza, acestia au fost informati ca exista un plan de rezerva care nu vizeaza lichidarea si daca situatia o impune, va fi prezentat.

Si premierul Victor Ponta a dat asigurari ca locurile de munca de la Oltchim vor fi pastrate.

"Nu vom fi de acord cu niciun fel de solutie care nu garanteaza pastrarea functionarii Oltchim-ului, a Arpechim-ului si practic a locurilor de munca. Orice fel de investitor care vine si nu ne garanteaza acest lucru nu-l vom accepta', a spus premierul Ponta la Antena 3.

Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, joi, ca in afara angajatilor Oltchim, alte 7.000 de locuri de munca dependente de activitatea combinatului sunt in pericol.

"Frica este ca vom beneficia de o privatizare la un pret modest si ne vom trezi dupa sase luni, un an ca din combinat a mai ramas doar terenul gol, restul fiind distrus si vandut la fier vechi", a spus Hossu.

Potrivit celor mai recente date, in actionariatul Oltchim se mai regasesc compania germana PCC SE (18,32%) si fondul de investitii Carlson Ventures, inregistrat in Marea Britanie, care detine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Privatizarea Oltchim reprezinta una dintre conditiile pentru aprobarea de catre board-ul director al FMI a celei de-a sasea evaluari a acordului cu Romania.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#privatizare oferte Oltchim, #licitatie privatizare Oltchim, #companie Rusia privatizare Oltchim , #stiri Oltchim