Transporturile estimeaza ca vor castiga cel putin 270 milioane lei din vanzarea CFR Marfa

Vineri, 01 Februarie 2013, ora 18:05
1290 citiri
Transporturile estimeaza ca vor castiga cel putin 270 milioane lei din vanzarea CFR Marfa

Ministerul Transporturilor se asteapta sa castige din vanzarea pachetului de 51% din actiunile CFR Marfa cel putin 268,75 milioane lei (61,5 milioane euro), suma rezultata dupa plata cheltuielilor legate de privatizare si programate in acest an la circa 22 milioane lei.

Potrivit proiectului de Hotarare de Guvern pentru aprobarea bugetului propriu de venituri si cheltuieli al Ministerului Transporturilor privind activitatea de privatizare pe anul 2013, institutia va vira la buget suma de 268,75 milioane lei in urma vanzarii a 51% din capitalul CFR Marfa, in conditiile in care in acest an asteapta venituri totale de 291 milioane lei din activitatea de privatizare.

Documentul indica un nivel al veniturilor si cheltuielilor totale de 341,1 milioane lei, in prima categorie intrand si incasari de 50 milioane lei din dividendele aferente exercitiului financiar 2012.

"Se estimeaza ca veniturile din privatizare vor inregistra un nivel de 291,09 milioane lei, rezultat in principal din vanzarea unui pachet majoritar de actiuni ce reprezinta 51% din capitalul social al CFR Marfa prin licitatie publica cu strigare cu criterii de precalificare si decontarea tranzactiei pe parcursul anului 2013.

In consecinta, prin adoptarea actului normativ propus, veniturile bugetare aferente anului 2013 vor fi alimentate cu suma de 50,01 milioane lei reprezentand transferuri catre bugetul de stat din dividende si dobanzi incasate de MT in calitate de institutie publica implicata in procesul de privatizare iar suma de 268,75 milioane lei va fi varsata suplimentar la trezoreria statului ca urmare a derularii procesului de privatizare, respectiv de vanzare de actiuni CFR Marfa", se arata in nota de fundamentare a proiectului.

In aceste conditii, estimarea actuala pentru veniturile din privatizarea CFR este in jur de 280-290 de milioane lei.

La capitolul cheltuieli sunt prevazute sumele de 10,1 milioane lei pentru plata onorariilor pentru consultanti, agentii de privatizare sau firme de avocatura si cele pentru pregatirea si realizarea privatizarii societatilor comerciale, respectiv de 11 milioane lei pentru rapoarte de evaluare in procesul de privatizare si post privatizare pentru expertize, cautiuni, evaluari in litigii, onorarii executori judecatoresti sau documentatii pentru obtinerea avizului de mediu.

La capitolul "Alte drepturi salariale in bani" s-a estimat suma de 810.000 lei care include functionarea pe parcursul anului a doua comisii de privatizare, pentru TAROM si CFR Marfa.

Cheltuielile totale aferente veniturilor inscrise in buget reprezinta limite maxime care nu pot fi depasite decat in cazuri justificate si numai cu aprobarea Guvernului. In cazul in care in executia bugetului vor fi inregistrate nerealizari ale veniturilor totale aprobate, Ministerul Transporturilor va efectua cheltuieli totale proportional cu gradul de realizare a veniturilor totale, se arata in proiect.

"In scopul desfasurarii corespunzatoare a activitatii sale, Ministerul Transporturilor retine la dispozitia sa, din veniturile incasate in cursul anului 2013, o suma reprezentand jumatate din cuantumul cheltuielilor prevazute in bugetul sau de venituri si cheltuieli aferent activitatii de privatizare pe anul 2013", potrivit sursei citate.

Guvernul s-a angajat fata de FMI, in cadrul acordului de tip preventiv aflat in derulare, sa vanda participatii detinute de stat la companii strategice din domeniile energiei si transporturilor, inclusiv Transgaz (15%), Romgaz (10%), Hidroelectrica (10%), Nuclearelectrica (10%), Oltchim (privatizare integrala), CFR Marfa (privatizare pachet majoritar), Tarom (20%), Electrica Furnizare si cele trei companii de distributie ale Electrica (participatii majoritare).

Potrivit proiectului strategiei de privatizare, statul va ceda pachetul majoritar al CFR Marfa prin negociere pe baza de oferte preliminare si neangajante, etapa urmata de licitatie cu oferta in plic, unde garantia de participare va fi echivalentul in lei a 10 milioane euro, reprezentand 17% din valoarea nominala a actiunilor.

Guvernul s-a angajat in ultimele negocieri cu FMI sa publice anuntul de privatizare a CFR Marfa in luna martie a acestui an si sa semneze contractul de vanzare a unui pachet majoritar de actiuni pana la jumatatea lui mai, tranzactia urmand sa fie incheiata atunci cand "toate conditiile vor fi indeplinite".

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#vanzare CFR Marfa, #privatizare CFR Marfa Traian Basescu , #stiri CFR