Victor Ponta ironizeaza situatia de la Oltchim: Este o privatizare romaneasca

Joi, 20 Septembrie 2012, ora 12:13
3503 citiri
Victor Ponta ironizeaza situatia de la Oltchim: Este o privatizare romaneasca

Victor Ponta ironizeaza situatia de la Oltchim: "este o privatizare romaneasca". Premierul a declarat ca nu exclude posibilitatea ca privatizarea sa nu fie finalizata vineri.

"Nu exclud nici varianta sa nu fie finalizata procedura. Ne pregatim pentru ambele variante. In functie de rezultatul de maine putem, dupa aceea, sa stim daca trecem la procedura de preluare practic de catre noul actionar sau daca trecem la o alta procedura de administrare speciala".

De asemenea, Constantin Roibu, fostul director Oltchim, a spus la Romania TV, ca Boureanu "are o datorie de 280.000 de euro fata de Oltchim".

Fostul director al Oltchim, Constantin Roibu, a confirmat declaratia lui Victor Ponta, potrivit careia, ar fi avut o intalnire cu vicepresedintele PDL, Cristian Boureanu si cu Adriean Videanu. In schimb, el sustine ca nu au discutat despre privatizarea Oltchim.

Potrivit lui Roibu, cu Boureanu a discutat despre niste datorii pe care acesta le are catre Oltchim si pe care trebuie sa le plateasca. De asemenea, cu Videanu ar fi vorbit despre un memorandum, despre care acesta nu isi mai aducea aminte. Intalnirea a avut loc miercuri. "Am avut intalniri, dar nu am discutat despre privatizarea Oltchimului si nu au fost intalniri secrete. Atata timp cat te intalnesti intr-o cafenea, in timpul zilei, in mijlocul Bucurestiului, nu poate fi secreta", a spus Roibu.

Al doilea termen pentru depunerea ofertelor de privatizare a combinatului Oltchim nu a adus schimbari in ceea ce priveste numele investitorilor. Patru oferte au fost depuse, joi, la sediul OPSPI, de catre grupul german PCC, actionar minoritar al combinatului, AISA Invest SA, Chimcomplex (ambele fiind detinute de Stefan Vuza) si Dan Diaconescu, presedintele PP-DD.

Oferta lui Dan Diaconescu se ridica la 45 de milioane de euro, au declarat reprezentantii echipei sale, potrivit Digi24. Presedintele PP-DD declarase, in cursul diminetii de joi, ca va dubla oferta pentru Oltchim si ca s-a asociat cu un investitor strategic strain, care este dispus sa investeasca doua miliarde de euro in Oltchim si Arpechim.

Vineri vor fi deschise si ofertele financiare.

Remus Vulpescu, seful OPSPI, a declarat ca va propune ca toate ofertele depuse pentru privatizarea Oltchim sa fie luate in considerare, desi noua oferta a lui Dan Diaconescu fusese depusa cu cateva minute peste termenul limita.

Initial, Remus Vulpescu a respins oferta lui Dan Diaconescu, presedintele PP-DD, pentru depasirea termenului oficial cu patru minute. Cu toate acestea, Diaconescu sustine ca oferta sa a fost depusa la 11.57, nu la 12.04.

Iata principalele momente ale zilei, in cazul privatizarii combinatului Oltchim:

- Roibu, despre veniturile personale: Nu am avut venituri de 500 de mii de euro, si am castigat exact cat scrie in declaratia de avere. Toate veniturile mele au fost legale. Nu mai stiu exact cat am castigat, dar chiar daca ar fi 500 mii de euro, impartit la cinci ani, inseamna 100 de mii de euro pe an. Am avut drepturi si nu am luat niciun ban ilegal. Am ridicat cifra de afaceri (a Oltchim n.red) la 350 milioane de euro.

- Roibu, despre datoriile Oltchim: Datoriile nu sunt de 700 milioane de euro, ci au ajuns asa din cauza unor calcule ilegale facute de Remus Vulpescu. De fapt, datoria este de 580 milioane de euro, bani care s-au investit in Oltchim. Numai salariile au fost de 190 milioane de euro, iar jumatate au mers la statul roman.

- Constantin Roibu: "Oltchim a fost transformat intr-un scandal politic. Nu m-am intalnit in secret cu Videanu si Boureanu ca sa discutam despre privatizarea Oltchim. Cu Boureanu am discutat de datoria pe care o are de dat la Oltchim.

- Si Cristian Boureanu infirma ca s-ar avut o inatlnire, pe tema Oltchim: Nu am nicio treaba cu privatizarea Oltchim. Au fost doua subiecte: de saptamani intregi sunt atacuri la adresa mea legate de Oltchim, care nu vor altceva decat sa ascunda incapacitatea Oltchim in legatura de Oltchim. Poate am avut niste produse cumparate de la Oltchim. Am avut o activitate de client

- Adriean Videanu: "Conversia datoriilor Oltchim la AVAS, statul sa detina 99,9%, guvernul sa se implice numai prin garantii, iar Oltchimul ar avea sansa sa castige piata est-europeana. Eu am initiat conceptul de privatizare, cu FMI, pentru ca Fondul nu pune presiune. Trebuie sa terminam cu privatizarile cantitative. Guvernantii au negociat prost".

- Liviu Pop: Oltchim poate obtine 20 de milioane de euro capital de lucru de la bancile care au creditat pana acum combinatul sau de la anumiti clienti ai combinatului;

- Liviu Pop, ministrul delegat pentru Dialog Social: "Angajatii vor primi 30% din salarii pe luna iulie. Plecam de la faptul ca la mijlocul lunii august combinatul a fost inchis. La inceputul lunii octombrie speram ca situatia va fi reabilitata";

Oltchim: Angajatii primesc doar salariul pe luna iulie

- Dan Diaconescu: "Este adevarat ca domnul Vulpescu si-a schimbat comportamentul cand am prezentant o scrisoare de intentie a unuia dintre investitorii nostri". "Am cheltuit peste 200.000 de euro cu aceasta participatie si simt ca este in zadar. Daca nu accepta oferta noastra, o sa prezentam romanilor oferta noastra si cand o sa vada ca era uriasa in comparatie cu a celorlalti, nu stiu ce se va intampla. Nu stiu ce va urma, poate o noua revolutie, revolutia Oltchim";

- Dan Diaconescu: Mai sunt cateva companii neluate si le putem salva;

- Dan Diaconescu: "Daca vom fi descalificati, inseamna ca toate privatizarile de pana acum au fost niste jafuri. Ne vom rezerva dreptul de a participa la licitatia pentru Tarom, pentru Hidroelectrica".

- Firma prin intermediul careia vrea Dan Diaconescu sa cumpere Oltchim se numeste "Proprietatea Poporului, Dreptate si Demnitate SA";

- Dan Diaconescu: Oltchim va fi vandut pentru doar patru milioane de euro catre PCC;

- Dan Diaconescu: Investitorul alaturi de care particip la privatizarea Oltchim este "cel mai mare producator de petro-chimice de pe planeta". Diaconescu nu a precizat numele investitorului, invocand clauze de confidentialitate;

- Dan Diaconescu: "L-am intrebat pe domnul Vuza daca vine alaturi de mine la privatizarea Tarom. Mi-a spus ca este la capatul puterilor".

- Suma pe care Dan Diaconescu este dispus sa o plateasca pentru privatizarea Oltchim este de 45 de miliioane de euro (aproximativ 200 de milioane de lei), potrivit reprezentantilor echipei lui Dan Diaconescu, citati de televiziunea Digi24.

Remus Vulpescu:

- Ultima, in ordinea depunerii, inregistrata la ora 12.10, este ce speram sa fie oferta lui Dan Diaconescu, un plic inscriptionat "oferta de cumparare si document de participare pachet de actiuni SC Oltchim SA". A existat o mica discutie...va fi propunerea mea, in calitate de presedinte al Comisiei, ca in aceasta etapa, toate ofertele sa fie luate in considerare.

- Dupa primirea acestei oferte, am mai primit o oferta a societatii AISA Invest SA.

Aproape simultan, la ora 11.56, astazi, am primit oferta de la SC Chimcomplex SA.

- Prima oferta, cea mai veche, in raport cu acest moment, este oferta depusa de actionarul minoritar de la Oltchim, compania PCC SE. Oferta a fost in data de 17 septembrie. PCC SE a depus, astazi, un al patrulea plic sigilat, clarificari la ofertele depuse initial.

- Pana la 20 septembrie, orele 12.44, momentul acesta, au fost depuse oferte in cadrul procesului de privatizare al Oltchim dupa cum urmeaza.

- Speram sa reusim. Mizam in acest scop pe implicarea unor investitori de buna credinta. Mizam pe implicarea unor investitori puternici financiar. Mizam pe implicarea unor investitori care sa inteleaga problemele economice si sociale de la Oltchim, sa le gaseasca solutii si sa aiba forta de a implementa aceles solutii.

- Cu toate ca pe dosar a fost trecuta ora 12:04, peste termenul limita, Remus Vulpescu a declarat ca a primit oferta lui Dan Diaconescu: "Dosarul ramane in competitie, ma pregatesc sa il duc la comisie. Ei vor decide ce fac cu oferta".

Dan Diaconescu:

- Dan Diaconescu a spus ca guvernul a refuzat, in urma cu patru saptamani, o oferta de 2 miliarde de lei pentru privatizarea Oltchim. El a acuzat guvernul ca vrea sa vanda Oltchim la fiare vechi. "Jos labele de pe Oltchim!", a spus el, la sediul OPSPI.

"Azi ( n.r. joi) avem o surpriza placuta, dublam oferta noastra de acum cateva zile si am facut o noua descoperire in Oltchim, drept pentru care vom mai face o schimbare in oferta noastra. Va fi o schimbare majora, vor fi doua surprize. Avem un mare investitor strategic care mi s-a alaturat in acest demers. Vom lua langa noi un colos mondial, un om care sa faca o investitie de doua miliarde de euro", a declarat Dan Diaconescu.

Context

Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in industrie organizeaza joi licitatie pentru vanzarea unui numar de 188.100.976 actiuni, reprezentand 54,8062% din capitalul social al Oltchim.

Documentele de participare la licitatie au putut fi depuse pana joi, ora 12.00, acest termen fiind termen de decadere. Tot astazi va avea loc deschiderea plicurilor si stabilirea bonitatii ofertantilor.

Licitatia cu oferta in plic urmata, daca va fi cazul, de licitatie cu strigare dupa regula licitatiei competitive va fi organizata la sediul OPSPI, la data de 21 septembrie 2012, ora 12.00.

Termenul initial de depunere a ofertelor a fost 17 septembrie, dar seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu, a anuntat ca procedura de selectare a investitorului pentru privatizarea combinatului Oltchim Ramnicu Valcea va fi amanata pana in 20 septembrie.

Aceasta decizie a fost luata dupa ce Dan Diaconescu, presedintele PP-DD, a solicitat in justitie suspendarea privatizarii. De asemenea, alte doua companii interesate, intre care si gigantul rus Gazprom, au depus solicitari de amanare a procedurii de privatizare pentru Oltchim.

Dan Diaconescu a depus o cerere pentru emiterea unei ordonantei presedintiale in vederea suspendarii privatizarii Oltchim, termenul stabilit pentru judecare fiind 24 septembrie 2012. Acesta a mai depus si o cerere de anulare a contractului de privatizare si de suspendare a procedurii, primul termen pentru judecarea cererii fiind stabilit de instanta pe 7 ianuarie 2013.

Potrivit sefului OPSPI, Gazprom a solicitat amanarea cu 14 zile a termenului de deschidere a ofertelor pentru privatizarea Oltchim pentru a avea un raport complet cu privire la contestatiile depuse in procesul de privatizare.

Amanarea privatizarii Oltchim cu trei zile a dus la schimbarea strategiei de ofertare a societatilor Chimcomplex si AISA Invest, acestea anuntand ca joi se vor reinscrie joi la licitatie cu o singura oferta imbunatatita.

Pana in 17 septembrie 2012, reprezentantii PCC, AISA International Cluj, Chimcomplex Borzesti si Dan Diaconescu si-au exprimat intentia de a participa la privatizarea combinatului, desi caietul de sarcini fusese cumparat de 13 companii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#Dan Diaconescu privatizare Oltchim, #oferte privatizare Oltchim, #investitor strategic privatizare Oltchim , #stiri Oltchim