Pe perioada starii de urgenta statul a cheltuit aproape un miliard de lei pentru achizitii de medicamente, de echipamente si dispozitive medicale, materiale sanitare, pe transport persoane si bunuri dar si pentru drepturi salariale specifice acestei perioada, potrivit raportului Curtii de Conturi.
Daca ne uitam mai in detaliu la aceste cifre vom vedea ca peste un sfert din banii cheltuiti s-au dus pe drepturi salariale specifice acestei perioade. Mai precis, din cele 982 de milioane de lei cheltuite in starea de urgenta pe cele mentionate mai sus, aproape 263 de milioane s-au dus pe "drepturi salariale specifice acestei perioade".
Trecand peste sumele care s-au dat pentru drepturile salariale, unele spitale si-au acordat sporuri mult mai mari decat cele acceptate legal, altele au acordat sporuri mai multor categorii decat era legal si-au si-a dat bani pentru mai multe zilel libere decat aveau dreptul.
Ce inseamna fraza de mai sus? Se refera la ore suplimentare, stimulente si sporuri.
"Ca urmare a analizei cheltuielilor in domeniul asistentei medicale, s-a constatat faptul ca nivelul cheltuielilor angajate a fost de 982.144.000 lei, din care: 25.182.000 lei pentru achizitii de medicamente, 354.310.000 lei pentru achizitii de echipamente/dispozitive medicale, 244.186.000 lei pentru achizitii de materiale sanitare, 262.826.000 lei - cheltuieli determinate de acordarea unor drepturi salariale specifice pe perioada starii de urgenta (ore suplimentare, sporuri,... mai mult
Marti, 18 August 2020, ora 17:45
Guvernul vrea ca presedintele, premierul si liderii celor doua camere ale Parlamentului sa aiba platite de la bugetul de stat serviciile medicale. Pana acum, cheltuielile medicale pentru acesti demitari erau suportate de Spitalul Militar Central "Dr Carol Davila", din fonduri proprii.
Mai mult, Guvernul vrea ca masura sa se aplice si unor demnitari straini, daca acestia vor avea nevoie de servicii medicale cat timp se afla in ...citeste mai departe despre "Cheltuielile medicale ale demnitarilor romani si straini ar putea fi platite de la buget. Motivul: riscul crescut" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 04 Noiembrie 2016, ora 18:56
Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, le raspunde medicilor care cer sa fie platiti
corespunzator pentru orele suplimentare si ameninta cu blocarea sistemului sanitar.
"Ma voi asigura ca lucrurile sunt clarificate cat mai curand posibil si ca eventuale abuzuri
vor fi impiedicate sau inlaturate. Imi doresc sa lucram impreuna cu personalul din sistemul
sanitar pentru a corecta ce este de corectat. Primul pas este sa spunem lucrurilor pe nume",
a scris pe Facebook Vlad Voiculescu.
De asemenea, Ministerul Sanatatii i-a asigurat pe medici ca garzile efectuate de personalul
medical in afara programului vor fi facute de la 1 august in baza unui contract de munca
separat si platite "in baza legislatiei actuale".
Institutia colaboreaza cu Ministrul Muncii pentru a se asigura ca totul e facut cum trebuie,
ca nu exista discrepante si a dat asigurari ca cererile medicilor vor deveni realitate.
Boicotarea sistemului sanitar
Masurile anuntate de Vlad Voiculescu vin ...citeste mai departe despre "Ministrul Sanatatii le raspunde medicilor care vor sa fie platiti mai bine pentru garzi si ameninta cu blocarea sistemului" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 24 Iulie 2016, ora 19:39
Guvernul nu a discutat, in sedinta de miercuri, proiectul de lege privind eliminarea raspunderii penale pentru personalul din sanatate care primeste "contributii suplimentare", asa cum a declarat premierul Victor Ponta, saptamana trecuta.
"Pe ordinea de zi a sedintei de Guvern nu a fost trecut un astfel de act normativ", a declarat la finalul reuniunii de lucru purtatorul de cuvant al Executivului, Corneliu Calota.
Saptamana trecuta, premierul i-a cerut ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, sa elaboreze un proiect de lege care sa elimine raspunderea penala a personalului din sistemul sanitar in cazul in care contributiile primite de la pacienti nu sunt conditionate, sunt oferite post-tratament si sunt fiscalizate, astfel incat acestia sa nu mai fie considerati functionari publici si anchetati penal in cazul primirii unor "contributii suplimentare" din partea pacientilor.
"Vreau sa lamuresc si sa fie foarte clar: medicii nu mai sunt functionari prin decizia pe care Guvernul ...citeste mai departe despre "Legalizarea si impozitarea "plicului" pentru medici: Masura nu a mai fost discutata in sedinta de Guvern" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 26 August 2015, ora 19:03
Prim-ministrul Victor Ponta a anuntat un proiect de lege prin care pacientii vor putea da bani si cadouri medicilor si asistentelor, fara responsabilitatea penala a cadrelor medicale.
Premierul a spus ca acele contributii suplimentare pe care pacientii vor sa le aduca medicilor si asistentelor vor putea fi posibile cu trei conditii: "Sa nu fie conditionate de medic sau asistenta, sa nu fie la inceputul actului medical, ci la sfarsit, si sa fie declarate".
Proiectul de lege ar urma sa fie elaborat de ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, impreuna cu reprezentantii sistemului sanitar, iar apoi sa fie trimis in Parlament.
Salariile medicilor cresc cu 25% din octombrie - anunta Ponta
E oficial: Fara atentii sau donatii pentru medicii din spitalele de stat
Reactia medicilor, dupa incriminarea donatiilor de la pacienti
Declaratiile lui Ponta au fost facute in cadrul conferintei de presa in care premierul a anuntat totodata ca salariile medicilor vor creste cu 25 la suta, ...citeste mai departe despre "Guvernul legalizeaza "atentiile" pentru medici. Cu anumite conditii, insa" pe Ziare.com mai mult
Marti, 18 August 2015, ora 18:16
Salariile personalului medical trebuie majorate, pentru ca altfel un numar din ce in ce mai mare de medici va pleca in strainatate, spune liderul PNL Cristian Busoi, fost sef al CNAS. El comenteaza decizia instantei supreme, care interzice platile informale in spitalele de stat.
"Eu cred ca toti cei care muncesc in sistemul sanitar, medici, asistente, alt personal medical erau si sunt foarte constienti ca nu pot primi atentii din partea pacientilor pentru munca deja remunerata prin salariu sau prin alte forme de colaborare cu sistemul public de asigurari de sanatate.
E adevarat ca exista o prevedere intr-o alta lege care lasa posibilitatea pacientilor sa ofere neconditionat, in caz de recunostinta, anumite cadouri simbolice personalului medical, dar sigur ca aceasta prevedere din drepturile pacientilor nu poate sa bata, daca ...citeste mai departe despre "Fost sef al CNAS: Fenomenul "atentiilor" in spitale nu va disparea foarte curand" pe Ziare.com mai mult
Luni, 10 August 2015, ora 12:50
Coplata pentru serviciile medicale a fost stabilita la o suma fixa care nu poate sa depaseasca 1/12 din venitul anual al pacientului, a declarat secretar de stat in Ministerul Sanatatii, Cristian Irimie.
"Trebuie sa tinem seama de faptul ca sunt persoane care au venit sub cel minim pe economie. Va fi o suma care sa nu creeze inechitati" a subliniat secretarul de stat.
Coplata se face atunci cand pacientul merge la medic, nu inainte.
Irimie a facut referire si la faptul ca sunt categorii care sunt scutite de coplata, respectiv pensionarii cu pensii mai mici de 740 de lei, copiii, studentii bolnavii cu boli cronice pentru afectiunea de baza.
Coplata este pentru cei care sunt in relatii cu casa de asigurari nu pentru cei privati a precizat secretarul de stat, adaugand ca pentru norme sunt la dispozitie 60 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial. Acestea vor fi finalizate, cel mai probabil, la sfarsitul lunii ianuarie mai mult
Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 23:00
Ministrul Turismului, Elena Udrea, a declarat dumunica, la Salina din municipiul Turda, judetul Cluj, ca doreste introducerea unei reglementari legislative care sa permita plati suplimentare medicilor de familie care recomanda pacientilor tratament balnear, transmite corespondentul NewsIn. "In atentia noastra a intrat si posibilitatea de a introduce in lege ca medicul de familie sa fie rasplatit daca prescrie in primul rand cura balneara si abia apoi tratament clasic medicamentos si sa speram ca in noua lege a balneologiei va include aceasta prevedere. E important sa determinam medicii sa isi trimita pacientii aici pentru ca cei mai multi pacienti nu stiu", a afirmat Udrea, adaugand ca solutia de rasplatire va trebui gasita la Ministerul Sanatatii.
O solutie, in opinia ministrului, fiind cresterea platii pe pacient, de la casele judetene de asigurari de sanatate, in cazul medicilor care recomanda pacientilor statiunile balneare. Ministrul Turismului a inaugurat duminica la Salina din municipiul Turda, judetul Cluj, Baza de Tratament pentru afectiuni respiratorii si pentru intarirea sistemului imunitar.
"M-as bucura ca toate salinele din Romania sa se deschida catre turisti, sa isi dezvolte astfel de proiecte cum este cel al Primariei Turda", a afirmat ministrul. mai mult
Duminica, 30 August 2009, ora 22:27
"In domeniul medical, criza este receptata in alt fel. In astfel de perioade, oamenii se imbolnavesc si mai mult, iar investitorii in domeniul seriviciilor medicale au sesizat aceasta oportunitate", a afirmat Ioan Razvan Cristocea, director general Eyecon Medical.Vezi interviul video pe 3idei.ro. mai mult
Luni, 27 Aprilie 2009, ora 11:17