Nasc la privat, dar apoi se transferă la un spital de stat. Motivul: până la 40.000 de euro ajunge îngrijirea unui bebeluș născut prematur

Luni, 18 Iulie 2022, ora 09:27
674 citiri
Nasc la privat, dar apoi se transferă la un spital de stat. Motivul: până la 40.000 de euro ajunge îngrijirea unui bebeluș născut prematur
Femeile din România preferă să nască în sistemul de sănătate privat FOTO Unsplash

Medicul Cristian Posea, medic primar de obstetrica-ginecologie la Spitalul Cantacuzino din Capitala, unde exista maternitate de grad 3, a declarat pentru News.ro ca se mentine trendul conform caruia mamele aleg sa nasca in sistemul privat de sanatate, iar daca apar complicatii ale starii de sanatate a bebelusului dupa nastere acesta este transferat intr-o maternitate de stat.

Dr. Posea spune ca sunt costuri foarte mari de ingrijire a bebelusilor prematuri si ca acestea sunt aproape imposibil de achitat in sistemul privat. Problemele apar atunci cand nu se mai gasesc locuri nici in maternitatile de stat, spune medicul, aducand in discutie situatii concrete de care s-a lovit in spitalul in care lucreaza. Reprezentantii spitalelor private au explicat ca atat maternitatile de stat, cat si cele private, transfera prematurii sau copiii cu complicatii in functie de gradul de ingrijire pe care il pot acorda diferitele maternitati.

Medic: In spital se cheltuiesc cu un prematur sume enorme, incepand de la 10.000, pana la 30.000, 40.000 de euro. Problema este ca cineva trebuie sa suporte cheltuielile acestea si le suporta statul.

"Se mentine acest fenomen, dar este un fenomen, fara a critica nici spitalele de stat nici spitalele private, in primul rand al prematuritatii.

Prematuritatea este o problema generala in Romania, este foarte acuta si deocamdata se iau putine masuri pentru a contracara aceasta problema. Evident ca spitalele private acorda o ingrijire hoteliera mult mai buna, si contra cost. La medici este putin discutabil deoarece foarte multi care lucreaza in mediul de stat lucreaza si in mediul privat, unii pleaca, dar sunt cazuri mai rare, cand pleaca din sistemul de stat catre sistemul privat, sau unii vin din strainatate, ceea ce e lucru laudabil pentru ca vin cu ceva nou.

Ce inseamna prematuri, pot sa fie de la 1000 de grame cam pana la 2500 de grame, cam la 2500 i se da drumul acasa si se presupune ca acest copil poate sa fie ingrijit de mama si hranit de mama.

In spital se cheltuiesc cu un prematur sume enorme, incepand de la 10.000, pana la 30.000, 40.000 de euro. Problema este ca cineva trebuie sa suporte cheltuielile acestea si le suporta statul, pentru ca cea care naste plateste ceva pentru nastere, dar nu poate sa sustina asa o suma si atunci va fi transferat la un spital de stat", a explicat ...citeste mai departe despre "Nasc la privat, dar apoi se transfera la un spital de stat. Motivul: pana la 40.000 de euro ajunge ingrijirea unui bebelus nascut prematur" pe Ziare.com

#nastere, #privat, #stat, #prematur , #Stiri Administratie