Cum stau românii la capitolul "sănătate orală"? Iată ce spun studiile

Joi, 29 Februarie 2024, ora 17:29
0 citiri
Cum stau românii la capitolul "sănătate orală"? Iată ce spun studiile
FOTO: freepik.com

Sănătatea orală în România rămâne în continuare o problemă majoră. Cu toate că vedem cabinete stomatologice tot mai frecvent, românii se află în coada Europei când vine vorba de consultul stomatologic.

Potrivit studiilor recente, majoritatea românilor ajung pe scaunul dentistului în ultimul moment, iar procentul care alege să prevină problemele dentare este încă unul îngrijorător de mic. Educația pentru o igienă orală corectă, consultul stomatologic regulat la intervale de 6 luni și alte metode de îngrijire și prevenire a problemelor danturii, par să fie încă străine pentru mulți români. Cu toate acestea, observăm o ușoară creștere în adoptarea unor practici mai bune comparativ cu anii precedenți.

Medici stomatologi avem. Cabinete stomatologice avem. Oare ce ne constrânge să nu privim medicina dentară la fel de importantă ca și celelalte ramuri?

Un aspect important care contribuie la această situație este discrepanța dintre zonele urbane și cele rurale. Potrivit studiilor din anii anteriori, în mediul urban funcționează 13.374 de cabinete stomatologice independente, în timp ce în mediul rural numărul acestora este cu 6,4 ori mai mic. Acest lucru înseamnă că mulți oameni din zonele rurale nu au acces la un cabinet stomatologic la timp.

"Din păcate, cabinetele stomatologice în mediul rural sunt extrem de limitate, iar majoritatea serviciilor medicale sunt oferite doar în anumite zile. Este îngrijorător că mulți locuitori din mediul rural nu au posibilitatea de a primi tratamente dentare sau de ortodonție în localitatea lor. Dacă aceștia ar avea acces la servicii medicale aproape de casele lor, cu siguranță sănătatea orală ar fi îmbunătățită", a declarat doamna doctor Teona Niga, medic specialist ortodonție și ortopedie dentofacială la cabinetul Dental Concept din Suceava.

Educație precară pentru o igienă dentară

Sistemul de învățământ abia dacă pune accent pe igiena orală, iar prezența cabinetelor stomatologice în incinta instituțiilor școlare este extrem de mică. Studiile arată că persoanele cu un nivel de educație superior au cea mai bună stare de sănătate orală, însă pentru cei cu un nivel mediu de studii, sănătatea orală este încă în valoare de doar 70%.

"Întâlnim frecvent pacienți care efectuează un periaj dentar zilnic doar seara, eventual și dimineața dacă nu se grăbesc. Desigur, există și cazuri în care persoanele respectă cu acuratețe o igienă dentară completă. Sperăm că în viitor oamenii vor înțelege că educația este importantă și nu trebuie ignorată. Este dureros să întâlnești pacienți cu probleme dentare care ar fi putut fi evitate prin respectarea pașilor de îngrijire a sănătății orale. Mai mult decât atât, în ceea ce privește ortodonția, mulți cred că dinții pot fi corectați doar la vârste fragede. Contrar acestui mit, aparatul dentar poate fi aplicat la orice vârstă, iar tehnologia medicală a avansat considerabil, oferind diverse metode de tratament ortodontic pentru fiecare nevoie în parte. Este nevoie doar de voință!", a completat doamna doctor Teona Niga.

Costuri prea mari pentru tratamente stomatologice

Realitatea sistemului de sănătate din România dezamăgește, deoarece tratamentele medicale sunt decontate în sume foarte mici, iar unele servicii pot fi acoperite doar o dată pe an. Această situație pune multe cabinete stomatologice în dificultate.

"Mulți pacienți se plâng de prețurile ridicate și de aceea evită vizitele la cabinetul stomatologic. Este un mit! Prevenția nu este scumpă! Serviciile medicale aplicate în stadiile târzii sunt cele care necesită sume mari de bani.

Dacă pacientul vine la medic atunci când problemele dentare sunt într-un stadiu incipient, prețurile nu vor fi un obstacol. Educația și grija față de sănătatea orală trebuie să fie la fel de importante ca și celelalte ramuri ale medicinei. Nu trebuie să uităm că problemele dentare pot duce la afecțiuni grave precum diabetul, bolile cardiace și Alzheimer", a încheiat doamna doctor Teona Niga, medic fondator la cabinetului Dental Concept din Suceava.

În concluzie, sănătatea orală este o preocupare importantă și suntem optimiști că pe viitor oamenii vor acorda o mai mare grijă asupra vizitei la medicul dentist.

#sanatate, #cabinet stomatologic, #stomatologie , #Stiri Viata sanatoasa