Medic de familie din Cluj: Problema este foarte serioasa, guvernul ar trebui sa faca ceva. Cand vom iesi la pensie nu ne va lua nimeni locul

Marti, 26 Februarie 2019, ora 18:59
1013 citiri
Medic de familie din Cluj: Problema este foarte serioasa, guvernul ar trebui sa faca ceva. Cand vom iesi la pensie nu ne va lua nimeni locul
Foto: Ziare.com Arhiva

Vicepresedintele Asociatiei Medicilor de Familie Cluj, Emiliana Costiug, avertizeaza ca problema medicilor de familie se va agrava deoarece media de varsta a acestora este in jur de 55 de ani, iar cand se vor pensiona, nu va avea cine sa le ia locul.

Emiliana Costiug a declarat, marti, corespondentului MEDIAFAX, ca daca statul roman si Guvernul ar avea o viziune, ar trebui sa ia in serios aceasta problema.

"Deficitul de personal va creste deoarece specialitatea de medicina de familie nu este atractiva, medicii tineri nu sunt interesati sa devina medici de familie. Peste cativa ani, problema medicilor de familie se va agrava, deoarece media de varsta actuala este in jur de 55 de ani, iar cand vom iesi la pensie, nu va avea cine sa ne ia locul. Medicina de familie este subfinantata cronic, sunt multe probleme care se rezolva la nivelul retelei medicinii de familie dar nu sunt finantate, ceea ce se traduce prin munca multa, supranormare, cu bani putini. Ajungem, astfel, in situatia in care medici de familie aflati in contract cu CJAS prefera sa mearga in sistemul privat sau peste hotare. Daca noi, ca stat si Guvern, am avea o viziune, ar trebui sa ne punem serios aceasta problema", a spus Costiug.

Potrivit acesteia, in prezent, bugetul unui cabinet medical de familie este egal cu venitul unui medic primar din spital.

"Din aceasta suma, eu trebuie sa asigur tot ceea ce inseamna functionarea cabinetului - chirie, utilitati, fond de salarii pentru medic si asistenta, plus viramentele aferente, impozite si contributia pentru sanatate, plus taxe de evaluarea, acreditare, PSI. In aceste conditii nu mai putem vorbi de o finantare corecta. Banca Mondiala, UE, au cerut intarirea medicinii de familie si o finantare corespunzatoare. La ora actuala, bugetul medicinii de familie este, in Romania, de sub 6% din cel al sanatatii, in timp ce in tarile europene este de 12% si urca pana la 20%", a subliniat Emiliana Costiug.

Comune fara medici de familie

Directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Cluj, Mihai Moisescu, a declarat, la randul sau, ca in judetul Cluj sunt trei comune fara medic de familie in localitate - Ploscos, Suatu si Vad.

"Ploscos are 651 de locuitori, iar numarul este prea mic incat sa ii permita unui medic sa se prezinte ca medic de familie pentru a deservi comunitatea, ar trebui sa aiba minim 1.000 de pacienti. De unde sa scoata bani pentru plata infrastructurii unui cabinet, care inseamna cheltuieli de salarii pentru el si pentru ...citeste mai departe despre "Medic de familie din Cluj: Problema este foarte serioasa, guvernul ar trebui sa faca ceva. Cand vom iesi la pensie nu ne va lua nimeni locul" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#medici familie probleme, #medici familie situatie grava , #Stiri Administratie