Romania a castigat la tribunalul arbitral international de la Washington procesul cu Alpiq AG Elvetia, fiind respinse astfel pretentiile financiare fata de statul roman de circa 450 de milioane de dolari pentru denuntarea contractelor de vanzare-cumparare de energie a traderilor cu SPEEH Hidroelectrica.
"Hidroelectrica saluta hotararea tribunalului arbitral international de la Washington, ICSID (constituit sub egida Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor relative la investitii), prin care au fost respinse pretentiile financiare ale Alpiq AG fata de statul roman, reprezentat in proces de Ministerul Energiei. Practic, prin hotararea pronuntata in data de 9 noiembrie a.c. instanta a acordat castig de cauza Romaniei, considerand nefondata solicitarea Alpiq AG Elvetia de a primi despagubiri in valoare de circa 450 de milioane de dolari pentru denuntarea contractelor de vanzare-cumparare de energie a traderilor cu SPEEH Hidroelectrica", se arata intr-un comunicat al Hidroelectrica.
Alpiq AG a deschis - in anul 2014, dupa o serie de procese pierdute impotriva Hidroelectrica, procedura de arbitraj international, compania considerand ca Romania a incalcat drepturile sale garantate prin tratatul bilateral de investitii dintre Romania si Elvetia (BIT, 1993) si tratatul privind Carta Energiei (ECT, 1994).
In motivarea procesului arbitral, Alpiq a invocat - intre altele, motive precum exproprierea investitiei si incalcarea obligatiei statului roman de a... mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2018, ora 10:09
Consiliul Concurentei a sanctionat Hidroelectrica si pe zece dintre partenerii sai contractuali cu amenzi in valoare totala de 165.843.604 lei, adica aproximativ 37 milioane euro.
Sanctiunile au fost acordate pentru incheierea unor intelegeri anticoncurentiale pe piata producerii si comercializarii de energie electrica, potrivit unui comunicat al autoritatii de concurenta, remis luni.
Iata lista amenzilor:
Hidroelectrica - 20.436.271 lei (circa 4,6 milioane de euro), Alpiq Romindustries - 21.728.026 lei (aproximativ 4,8 milioane de euro), Alpiq Romenergie - 87.821 lei (circa 20.000 de euro), Alro - 21.238.719 lei (aproape 4,7 milioane de euro), Electrocarbon - 864.203 lei (aproximativ 193.000 euro), Electromagnetica - 9.021.308 lei (circa 2 milioane de euro), Elsid - 2.553.868 lei (aproximativ 570.000 euro), Energy Financing Team (Switzerland) - 71.374.436 lei (aproape 16 milioane de euro), Energy Holding - 12.359.852 lei (aproximativ 2,8 milioane de euro), Luxten Lightning ...citeste mai departe despre "Ce amenzi uriase au luat Hidroelectrica si partenerii sai pentru incheierea unor intelegeri anticoncurentiale" pe Ziare.com mai mult
Luni, 11 Ianuarie 2016, ora 10:48
Consiliul Concurentei a sanctionat asa-numitii "baieti destepti", care au incheiat contracte cu producatorul de energie Hidroelectrica, in perioada 2004-2011.
Decizia a fost luata la finalul anului trecut, potrivit informatiilor obtinute de Hotnews.
Printre companiile sanctionate se afla Energy Holding, Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, EFT, Alro, Electromagnetica, Euro-Pec, Elsid, Electrocarbon, dar si Hidroelectrica.
Potrivit legii, sanctiunile pot ajunge pana la 10% din cifra de afaceri inregistrata in anul anterior aplicarii amenzilor, adica cea realizata in 2014.
Consiliul Concurentei a constatat ca aceste companii au realizat intelegere ilegale, care au dus la "restrangerea, impiedicarea ori denaturarea concurentei pe piata romaneasca".
Ce nereguli au fost descoperite
Potrivit sursei citate, problema o reprezinta contractele bilaterale, incheiate pe termen lung, fiind desfasurate in perioada 2004-2012. In tot acest timp, "baietii destepti" au beneficiat de ...citeste mai departe despre ""Baietii destepti", din nou in vizor: Amenzi de la Concurenta pentru Hidroelectrica si alte companii" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 08 Ianuarie 2016, ora 20:09
Hidroelectrica ar intra in faliment daca instanta decide ca societatea nu trebuia sa intre in insolventa in urma cu doi ani si este obligata sa isi asume vechile contracte bilaterale cu traderii, cu termene care ajung pana in 2019, caz in care i s-ar putea impune si despagubiri de 1,3 miliarde lei.
Concluzia este prezentata intr-un document oficial, in ipoteza in care instanta ar admite opozitiile formulate de catre traderi impotriva hotararii de deschidere a procedurii insolventei la Hidroelectrica, din iunie 2012.
Hidrolectrica s-a aflat in insolventa in perioada iunie 2012-iunie 2013, principalul motiv fiind vanzarea energiei la preturi sub nivelul pietei prin contracte preferentiale incheiate cu "baietii destepti" din energie.
In luna februarie a acestui an, compania a reintrat in insolventa, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a admis recursurile formulate de mai multi traderi de energie. Recursurile admise au fost formulate impotriva inchiderii procedurii de insolventa.
Remus Borza, seful firmei Euro Insol, administratorul judidiciar al Hidroelectrica, a declarat, insa, atunci ca "baietii destepti" au initiat trei tipuri de recursuri, si anume unul impotriva sentintei de inchidere a procedurii de insolventa, pronuntata in iulie 2013, unul impotriva deciziilor prin care le-au fost respinse contestatiile la tabelul creantelor si unul impotriva deciziilor prin care le-au fost respinse opozitiile la deschiderea procedurii de insolventa.
Borza a atentionat ca... mai mult
Vineri, 11 Aprilie 2014, ora 14:32
Curtea de Apel Bucuresti a admis recursurile formulate de traderii de energie Alpiq, Energy Holding si EFT, dar si de Andritz Hydro, Alro, Elsid Titu si Directia Venituri Buget Local Sector 2 impotriva sentintei Tribunalui Bucuresti din 26 iunie 2013 prin care a fost inchisa procedura de insolventa a Hidroelectrica, care a reintrat astfel in insolventa.
Curtea de Apel a trimis cauza spre rejudecare, potrivit datelor Fondului Proprietatea, actionar minoritar al producatorului de energie, conform Mediafax.
Totodata, instanta a admis si recursul inaintat de Alpiq RomIndustries privind denuntarea unilaterala a contractului de vanzare - cumparare energie.
Alro Slatina, Elsid Titu si Alpiq RomIndustries au castigat recursul privind tabelul preliminar al creditorilor, astfel ca Tribunalul Bucuresti va judeca si aceasta cauza.
Alro a avut castig de cauza si in alt dosar
Alro a avut castig de cauza si in dosarul privind masura de aplicare a clauzei de forta majora, Curtea de Apel trimitand si acest dosar spre rejudecare la Tribulaul Bucuresti. Hidroelectrica a activat in 2011 si 2012 de doua ori clauza de forta majora, ca urmare a secetei care a dus la scaderea debitelor raurilor.
Curtea de Apel Bucuresti a admis si recursul firmelor Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustrie privind opozitia deschiderii procedurii reorganizarii si a trimis cauza spre rejudecare.
Administratorul judiciar al Hidrolectrica, firma Euro Insol, a denuntat in vara lui 2012 contractele de... mai mult
Vineri, 28 Februarie 2014, ora 08:35
Hidrolectrica a reintrat in insolventa dupa ce mai multi traderi de energie au castigat la Curtea de Apel Bucuresti recursurile formulate impotriva deciziei fostului administrator judiciar al companiei de a nu recunoaste le recunoaste creantele, potrivit unor surse apropiate companiei.
Remus Borza, proprietarul firmei Euro Insol, fostul administrator judiciar al Hidroelectrica, a declarat saptamana trecuta agentiei MEDIAFAX ca la Curtea de Apel Bucuresti vor fi analizate recursurile formulate de 11 traderi, doua sindicate si Termoelectrica privind decizia fostului administrator judiciar al Hidroelectrica de a nu recunoaste creante de 1,3 miliarde lei, o hotarare favorabila acestora ducand la reintrarea companiei in insolventa.
"'Baietii destepti' forteaza la Curtea de Apel redeschiderea insolventei Hidroelectrica. Ei au facut recurs la masura administratorului judiciar de a nu le recunoaste creante de 1,3 miliarde lei, reprezentand daune pentru denuntarea contractelor cu Hidroelectrica. Daca se admite doar unul din cele 14 recursuri Hidroelectrica va intra din nou in insolventa", spunea atunci Borza.
Hidroelectrica ar urma sa fie listata la bursa in luna iunie, prin vanzarea a 15% din actiuni.
Compania s-a aflat in insolventa in perioada iunie 2012 - iunie 2013, principalul motiv fiind vanzarea energiei la preturi sub nivelul pietei prin contracte preferentiale incheiate cu "baietii destepti" din energie.
Euro Insol a aratat, intr-un raport privind cauzele... mai mult
Miercuri, 26 Februarie 2014, ora 08:35
Traderii de energie Energy Holding, Alpiq Romenergie si Alpiq Romindustries, asa-numitii 'baieti destepti' din energie, au dat in judecata Hidroelectrica pentru faptul ca producatorul de energie a denuntat contractele cu acestia in timpul procedurii de insolventa.
Potrivit unor documente publicate pe site-ul Hidroelectrica, cele trei companii cer despagubiri de peste 1,6 miliarde de lei in total.
Astfel, Energy Holding solicita cea mai mare suma, respectiv 1,003 miliarde de lei, Alpiq Romindustries cere 398,6 milioane de lei, in timp ce Alpiq Romenergie vrea sa obtina 215,7 milioane de lei.
Hidroelectrica a intrat in insolventa in luna iunie 2012, iar pe parcursul verii trecute a denuntat toate contractele bilaterale pe care le avea cu traderii de energie. Dupa iesirea din insolventa, cei trei traderi au dat in judecata compania.
Contractele bilaterale negociate direct intre Hidroelectrica si acesti furnizori de energie au fost timp de mai multi ani subiectul unor scandaluri in spatiul public, din cauza pretului mic la care traderii puteau cumpara energia hidro. In acest context, acesti traderi au primit si denumirea de 'baietii destepti' din energie.
Hidroelectrica a incheiat in 2006 contractul cu Energy Holding, care a generat producatorului de energie pierderi de 1,4 miliarde de lei in total, reprezentand diferenta dintre pretul energiei din contract si pretul pietei.
Alpiq Romindustries (fost Buzmann Industries) si Alpiq Romenergie (fost EHOL... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2013, ora 10:02
Hidroelectrica a actionat in instanta traderii de energie Alpiq Romindustries si Energy Holding, carora le cere "cateva sute de milioane de lei", reprezentand prejudicii cauzate de contractele bilaterale, a declarat pentru Mediafax presedintele Consiliului de Supraveghere al companiei, Remus Borza.
"Le cerem sute de milioane de lei la fiecare. I-am dat in judecat inainte de 27 iunie", a afirmat Borza.
Borza detine firma Euro Insol, administratorul judiciar al Hidrolectrica pana in luna iunie, cand compania a iesit din insolventa.
Borza a aratat ca prejudiciile sunt reprezentate de diferenta dintre pretul mic la care Hidroelectrica a vandut energia prin contractele bilaterale si pretul pietei, mai mare cu cel putin 50%.
Hidroelectrica a intrat in insolventa in 20 iunie 2012. Tribunalul Bucuresti a hotarat inchiderea procedurii de insolventa in 27 iunie anul curent.
Euro Insol a aratat, intr-un raport privind cauzele insolventei companiei de stat, ca acordurile bilaterale de vanzare a energiei au generat pierderi de 1,2 miliarde de euro in perioada 2006-2012, din cauza preturilor mici la care beneficiarii au cumparat electricitatea.
Alpiq Romenergie si Alpiq Romindustries, firme din grupul elvetian Alpiq, au cauzat Hidroelectrica un prejudiciu de 850 milioane de lei, iar contractul cu Energy Holding a produs companiei pierderi de 1,4 miliarde de lei in perioada 2006-2012, potrivit Euro Insol.
Contractele cu Alpiq Romindustries si cu Energy Holding au... mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 15:55
Companiile Alpiq RomIndustries si Alpiq RomEnergie nu au nicio sansa sa castige pe argumente juridice procesele in care solicita instantei anularea procesului de insolventa la Hidroelectrica, dar in justitie este posibil orice, spune administratorul judicar al companiei de stat, Remus Borza.
"Pe lege, Curtea de Apel nu poate admite cererea, nu au nicio sansa sa li se accepte recursul, dar in Justitia din Romania este posibil orice. In cazul in care Curtea de Apel va aproba recursul celor doua companii, contractele vor fi reluate in forma negociata initial si, ulterior, Hidroelectrica va trebui sa plateasca si pentru perioada in care a functionat in insolventa. Intr-o luna, doua, va intra in faliment", a spus Borza, citat de Agerpres.
Acesta a precizat ca CAB nu a acceptat bilantul Hidroelectrica la 30 iunie 2012 depus de EuroInsol, dar a acceptat de la cele doua firme inclusiv articole din ziare, motiv pentru care administratorul judiciar al companiei si-a motivat scepticismul in privinta deciziilor corecte ale justitiei.
Administratorul judiciar al Hidroelectrica a declarat ca trecerea administrarii Hidroelectrica catre Euroinsol a fost recunoscuta de 99,98% dintre creditorii companiei, care au recunoscut starea de insolventa a Hidroelectrica.
CAB a judecat joi recursul SC Alpiq Romenergie SRL, SC Alpiq Romindustries SRL si al sindicatului 'Hidrosind' la decizia Tribunalului Bucuresti, care a hotarat reorganizarea Hidroelectrica si demararea procedurii... mai mult
Duminica, 07 Octombrie 2012, ora 09:32