Insolvente rasunatoare: Cum pierde din mana statul "avutia nationala"

Vineri, 22 Februarie 2013, ora 07:05
2890 citiri
Insolvente rasunatoare: Cum pierde din mana statul "avutia nationala"

Statul ramane, incet dar sigur, fara companii in administrare, in conditiile in care pierderile din ce in ce mai mari inregistrate de acestea i-au determinat pe guvernanti sa caute solutii de redresare.

In afara de privatizare sau introducerea unui management privat, un loc de cinste a inceput sa il ocupe si insolventa.

Insolventa Hidroelectrica a fost, de departe, cel mai rasunator esec al anului trecut, in ceea ce priveste situatia companiilor de stat. Dupa anuntul Hidroelectrica, a urmat insolventa Oltchim, care s-a transformat intr-un scandal mediatic, dupa implicarea mogulului media Dan Diaconescu.

Desi in atentia opiniei publice au ajuns insolventele Hidroelectrica si Oltchim, datorita mediatizarii celor doua situatii, lista companiilor de stat care au intrat in insolventa sau care au fost amenintate de ea este mai lunga.

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie din Romania, a intrat in insolventa, in luna iunie 2012. Compania avea datorii de 4,1 miliarde de lei la sfarsitul anului precedent, potrivit informatiilor din bilantul companiei, facut public de catre Fondul Proprietatea, actionar cu 20%.

Intrarea in insolventa a Hidroelectrica a fost interpretata ca o strategie pentru "decapusarea" companiei, afectata de contractele "cu baietii destepti". Chiar fostul sef al Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu, spunea ca exista metode de incetare a contractelor bilaterale.

Hidroelectrica are contracte de livrare a energiei cu mai multe companii, atat traderi de energie, cat si companii din industrie, iar durata acestora este pana in 2017 sau 2018. Pierderile provocate de "baietii destepti" au fost estimate de la 1,3 miliarde de euro. Dupa intrarea in insolventa, Euro Insol, administratorul judiciar al companiei, a renuntat la trei din cele patru contracte paguboase: cele cu Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries si Energy Holding.

Un alt caz a fost cel al combinatului Oltchim, care a intrat in luna ianuarie a acestui an in insolventa. Guvernul Ponta a analizat mai multe solutii pentru redresarea combinatului din Ramnicu Valcea, iar premierul a considerat ca intrarea in insolventa va facilita procesul de privatizare al combinatului. In luna septembrie, procesul de privatizare a fost tinta unui scandal mediatic, al carui protagonist a fost Dan Diaconescu.

Oltchim: Dan Diaconescu, chemat pentru explicatii la DNA

Patronul OTV a castigat licitatia pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim, dupa ce a oferit 45 de milioane de euro, cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat. Problemele au inceput in momentul in care Diaconescu a trebuit sa dovedeasca faptul ca detine aceasti bani.

Esecul privatizarii Oltchim ar fi atras pagube de 300 de milioane de lei, potrivit lui Vulpescu, care a mentionat, insa, ca pagubele se refera mai mult la capitalul de imagine al institutiilor statului.

Uzina Constructoare de Masini Resita este un alt exemplu de companie detinuta de stat care a intrat in insolventa. UCMR a intrat in insolventa la sfarsitul anului 2011, iar in luna mai 2012, aceeasi Euro Insol, firma controlata de avocatul Remus Borza, a fost desemnata administrator. Legatura UCRM cu Hidrolectrica este mult mai importanta, in conditiile in care 90% din comenzile firmei resitene sunt din partea Hidroelectrica. Datoriile UCMR depasesc 200 de milioane de euro.

La polul opus, Romexpo si Plafar sunt doua companii de stat care au reusit deja sa iasa din insolventa. In luna septembrie a anului trecut Romexpo a iesit din insolventa declansata in luna mai a aceluiasi an, pentru datorii invocate de o firma, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a admis recursul complexului si a respins ca neintemeiata cererea de insolventa depusa de acea firma, anunta societatea de avocati care a reprezentat complexul.

Romexpo a atacat prin recurs decizia initiala a instantei, de intrare in insolventa, apreciind-o incorecta si nelegala, intrucat datoria invocata de firma care a cerut insolventa a fost achitata.

In luna iunie, procedura de insolventa a fost suspendata provizoriu de catre Curtea de Apel Bucuresti, iar pe 18 septembrie, in mod irevocabil, instanta judecatoreasca a admis recursul Romexpo, a modificat sentinta atacata si a respins cererea de deschidere a procedurii insolventei ca neintemeiata.

Referitor la creanta pretinsa, reprezentantii Romexpo au anunutat, in luna iunie, ca firma Arsenoaie&Matasel Consulting, al carei contract de publicitate a fost reziliat in luna iulie 2011, a solicitat mai mult de 400.000 de lei (mai exact 404.472,55 lei), dar Romexpo achitase deja 444.472,55 lei, o suma mai mare decat cea solicitata initial.

Plafar SA, cel mai mare producator de ceaiuri din Romania, a iesit din insolventa reusind sa plateasca toate datoriile la valoarea nominala, o premiera in cei 17 ani de cand exista legea insolventei in Romania, potrivit administratorului judiciar, Assistance Insolv, firma care ii apartine aceluiasi Remus Borza.

Pe 25 iunie, Tribunalul Bucuresti stabilise inchiderea procedurilor de insolventa. Cel mai mare producator de medicamente naturiste din Romania intrase in insolventa in primavara lui 2009, la cererea Ministerului Economiei, proprietarul companiei. Ministerul luase aceasta decizie in contextul in care compania avea datorii de 5,1 milioane de lei.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#companii stat insolventa, #insolventa hidrolectrica, #insolventa Oltchim , #Companii Romania