Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Tribunalul Bucuresti a respins contestatiile traderilor de energie impotriva Euro Insol

Tribunalul Bucuresti a respins contestatiile traderilor de energie impotriva Euro Insol


Tribunalul Bucuresti a respins contestatiile traderilor de energie formulate impotriva masurilor administratorului judiciar Euro Insol de neinscriere a creantelor acestora in Tabelul Preliminar al creantelor debitoarei Hidroelectrica, inregistrat in septembrie 2012, potrivit unui comunicat transmis joi de administratorul judiciar al Hidroelectrica.

Valoarea creantelor revendicate de cei 381 creditori insumeaza 5,4 miliarde lei. Decizia Tribunalului Bucuresti a fost luata miercuri, conform sursei citate. Din totalul valorii creantelor revendicate, doar 3,5 miliarde au fost recunoscute de catre administratorul judiciar, 1,1 miliarde lei au fost respinse, iar 800 milioane au fost admise sub conditia prezentarii unor documente justificative suplimentare.

Un numar de 74 creditori carora li s-au respins creantele au formulat contestatii la Tabelul Preliminar intocmit de administratorul judiciar. Valoarea creantelor ce fac obiectul acestor contestatii este de peste 1,9 miliarde lei. Din cele 74 de contestatii s-au solutionat pana in prezent 73, ramanand de judecat contestatia Alpiq RomIndustries care ar putea avea termen de judecata in luna mai 2013.

Principala cauza a insolventei Hidroelectrica o reprezinta incheierea contractelor bilaterale cu traderii de energie electrica prin care societatea a fost prejudiciata cu peste 1,1 miliarde euro, in perioada 2006-2012.

In urma esuarii negocierilor dintre administratorul judiciar si traderii de energie, contractele acestora au fost denuntate. Cantitatea de energie disponibilizata din contracte a fost vanduta pe bursa la un pret cu 100 lei/MWh mai mare decat in contractele bilaterale, generand doar in ultimele cinci luni ale anului trecut venituri suplimentare de peste 50 milioane euro.

In 20 martie 2013 s-au judecat contestatiile formulate de Energy Holding, Alpiq RomEnergie si EFT AG privind denuntarea contractelor bilaterale si contestatiile Alro, Elsid si Electrocarbon privind activarea clauzei de forta majora din 7 august pana la 1 decembrie 2012. Instanta a amanat de 3 ori pronuntarea pana la 10 aprilie 2013.

Astfel, a respins contestatia formulata de Alpiq RomEnergie prin care solicita daune de 719 milioane lei, contestatia Energy Holding prin care solicita 91 milioane lei, Alro SA - 129 milioane lei, Elsid - 13 milioane lei, Electrocarbon - 18 milioane lei.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1150 ori