Expert in energie: "Baietii destepti" trebuie sa raspunda la DNA nu la tribunalul comercial

Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 17:15
2093 citiri
Expert in energie: "Baietii destepti" trebuie sa raspunda la DNA nu la tribunalul comercial

Procesul deschis de Hidroelectrica impotriva baietilor destepti, pe fondul contractelor bilaterale paguboase, se incadreaza la fel ca procedura de insolventa, intr-o politica de mascare a coruptiei, este de parere expertul in energie Jean Constantinescu.

"Este praf in ochi. Problema trebuia pusa altfel inca de la inceput. Daca semnarea acestor contracte era contrara legii, trebuia sa intervina procurorii si institutiile de protectie a statului, nu sa se declanseze procedura de insolventa, ca sa se stearga urmele", a declarat pentru Business24, Jean Constantinescu.

Remus Borza, presedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica a anuntat ca a actionat in instanta traderii de energie Alpiq Romindustries si Energy Holding, carora le cere "cateva sute de milioane de lei", reprezentand prejudicii cauzate de contractele bilaterale.

"Le cerem sute de milioane de lei la fiecare. I-am dat in judecat inainte de 27 iunie", a afirmat Borza, pentru Mediafax. Borza detine firma Euro Insol, administratorul judiciar al Hidrolectrica pana in luna iunie, cand compania a iesit din insolventa.

Hidroelectrica a pierdut miliarde de lei, din cauza contractelor

Borza a mai aratat ca prejudiciile sunt reprezentate de diferenta dintre pretul mic la care Hidroelectrica a vandut energia prin contractele bilaterale si pretul pietei, mai mare cu cel putin 50%.

"Este ridicol sa dai niste parteneri in judecata pentru ca ai facut tu ca si companie ai facut o afacere proasta. Astfel de probleme nu se rezolva printr-un litigiu comercial", a spus Jean Constantinescu, care a mai adaugat ca in cazul in care contractele sunt suspecte de ilegalitati ar trebui sa se sesizeze DNA-ul.

Hidroelectrica a intrat in insolventa in 20 iunie 2012. Tribunalul Bucuresti a hotarat inchiderea procedurii de insolventa in 27 iunie anul curent.

Euro Insol a aratat, intr-un raport privind cauzele insolventei companiei de stat, ca acordurile bilaterale de vanzare a energiei au generat pierderi de 1,2 miliarde de euro in perioada 2006-2012, din cauza preturilor mici la care beneficiarii au cumparat electricitatea.

Alpiq Romenergie si Alpiq Romindustries, firme din grupul elvetian Alpiq, au cauzat Hidroelectrica un prejudiciu de 850 milioane de lei, iar contractul cu Energy Holding a produs companiei pierderi de 1,4 miliarde de lei in perioada 2006-2012, potrivit Euro Insol.

Contractele cu Alpiq Romindustries si cu Energy Holding au fost denuntate de Euro Insol anul trecut. Hidroelectrica este controlata de stat, prin Ministerul Economiei.

#proces Hidroelectrica, #proces baieti destepti , #denuntare contracte Hidroelectrica