Hidroelectrica, din nou in insolventa: De ce a pierdut procesele cu "baietii destepti"

Vineri, 28 Februarie 2014, ora 08:35
1823 citiri
Hidroelectrica, din nou in insolventa: De ce a pierdut procesele cu "baietii destepti"

Curtea de Apel Bucuresti a admis recursurile formulate de traderii de energie Alpiq, Energy Holding si EFT, dar si de Andritz Hydro, Alro, Elsid Titu si Directia Venituri Buget Local Sector 2 impotriva sentintei Tribunalui Bucuresti din 26 iunie 2013 prin care a fost inchisa procedura de insolventa a Hidroelectrica, care a reintrat astfel in insolventa.

Curtea de Apel a trimis cauza spre rejudecare, potrivit datelor Fondului Proprietatea, actionar minoritar al producatorului de energie, conform Mediafax.

Totodata, instanta a admis si recursul inaintat de Alpiq RomIndustries privind denuntarea unilaterala a contractului de vanzare - cumparare energie.

Alro Slatina, Elsid Titu si Alpiq RomIndustries au castigat recursul privind tabelul preliminar al creditorilor, astfel ca Tribunalul Bucuresti va judeca si aceasta cauza.

Alro a avut castig de cauza si in alt dosar

Alro a avut castig de cauza si in dosarul privind masura de aplicare a clauzei de forta majora, Curtea de Apel trimitand si acest dosar spre rejudecare la Tribulaul Bucuresti. Hidroelectrica a activat in 2011 si 2012 de doua ori clauza de forta majora, ca urmare a secetei care a dus la scaderea debitelor raurilor.

Curtea de Apel Bucuresti a admis si recursul firmelor Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustrie privind opozitia deschiderii procedurii reorganizarii si a trimis cauza spre rejudecare.

Administratorul judiciar al Hidrolectrica, firma Euro Insol, a denuntat in vara lui 2012 contractele de furnizare a energiei incheiate cu Alpiq RomIndustries si Alpiq RomEnergie, firme din grupul elvetian Alpiq, Energy Holding, EFT Romania si EFT AG (Elvetia).

Remus Borza, reprezentantul si proprietarul Euro Insol, afirma in septembrie 2012 ca valoarea sumelor cu care au dorit sa se inscrie asa-zisii "baietii destepti in tabelul preliminar al creditorilor Hidroelectrica, aflata in insolventa, se ridica la 870,5 milioane lei, pretentiile fiind respinse de administratorul judiciar.

Borza: Alpiq, singurul trader de energie care a solicitat despagubiri

Singurul trader de energie care a solicitat despagubiri ca urmare a denuntarii contractelor bilaterale a fost Alpiq Romindustries, care a cerut 527,7 milioane de lei, spunea Borza.

El a mentionat ca restul firmelor au cerut despagubiri pentru beneficii nerealizate in perioada in care Hidroelectrica a activat clauza de forta majora din cauza secetei.

In ianuarie 2013, Euro Insol a denuntat actele aditionale la un contract de 71,5 milioane de euro incheiat intre Hidroelectrica Andritz Hydro din Austria pentru retehnologizarea hidrocentralei Gogosu de pe Dunare.

Hidrolectrica s-a aflat in insolventa in perioada iunie 2012 - iunie 2013

Hidrolectrica s-a aflat in insolventa in perioada iunie 2012 - iunie 2013, principalul motiv fiind vanzarea energiei la preturi sub nivelul pietei prin contracte preferentiale incheiate cu "baietii destepti" din energie.

Euro Insol a aratat, intr-un raport privind cauzele insolventei companiei de stat, ca acordurile bilaterale de vanzare a energiei au generat pierderi de 1,2 miliarde de euro in perioada 2006-2012, din cauza preturilor mici la care beneficiarii au cumparat electricitatea.

Seful Directiei Privatizare din cadrul Departamentului pentru Energie, Gabriel Dumitrascu, a declarat miercuri ca statul va scoate "cat mai repede" Hidroelectrica din insolventa, fiind posibila o cale extraordinara de atac, si va restructura compania, prin renuntarea la investitiile care nu contribuie la productia de electricitate.

Hidroelectrica ar urma sa fie listata la bursa in luna iunie, prin vanzarea a 15% din actiuni.

Compania are o capacitate de productie instalata de 6.400 MW, reprezentand circa o treime din totalul unitatilor de productie din Romania, si asigura anual circa 30% din necesarul de electricitate.

#Hidroelectrica insolventa, #procese hidroelectrica, #traderi energie , #stiri Hidroelectrica