FMI a aprobat prima si a doua evaluare a acordului cu Romania

Joi, 27 Martie 2014, ora 08:54
2209 citiri
FMI a aprobat prima si a doua evaluare a acordului cu Romania

Consiliul Director al Fondului Monetar International (FMI) a aprobat, miercuri, prima si a doua evaluare a acordului preventiv incheiat anul trecut cu Romania, punand la dispozitia statului doua transe cumuland 436,3 milioane de euro (389,4 milioane DST).

"Ajustarea bugetara a continuat in 2013 luand, totodata, in considerare eforturile deosebite ale Guvernului de a plati arieratele de la nivelul autoritatilor locale, de a reduce arieratele de la companiile de stat, de a elimina arieratele in sectorul de sanatate si de a creste considerabil cofinantarea nationala in vederea asigurarii unei rate mai mari de absorbtie a fondurilor europene. Aprobarea de catre board-ul FMI a celor doua evaluari confirma sustenabilitatea prognozei bugetare pe 2014, precum si directia buna in care se indreapta reformele structurale", sustine Guvernul in comunicat.

Suma totala disponibila Romaniei prin acordul de imprumut a urcat astfel la 654,4 milioane de euro (584,1 milioane DST), a anuntat FMI printr-un comunicat.

Consilul Director al FMI a aprobat o cerere a autoritatilor romane pentru adaugarea unei evaluari in functie de situatia la sfarsitul lunii iunie a acestui an. Evaluarea suplimentara ar coincide cu consultarea periodica planificata (Articolul IV) si cu rectificarea bugetara de la mijlocul anului.

"Romania face progrese solide in cadrul acordului stand by preventiv. Cresterea economica a atins um maxim postcriza in 2013, deficitul de cont curent a fost redus semnificativ, iar inflatia a incetinit la minime istorice. Totusi, economia si sectorul financiar raman vulnerabile la socuri. Implementarea ferma a programului este esentiala pentru mentinerea stabilitatii macroeconomice si limitelor in privinta politicilor in acest an electoral", a declarat prim-adjunctul directorului general al FMI, David Lipton.

"Tinta de deficit bugetar pentru 2014 presupune noi ajustari fiscale, in timp ce sustine o absorbtie mai buna de fonduri de la Uniunea Europeana. Imbunatatirea cheltuielilor cu investitiile, colectarea mai buna a veniturilor si implementarea unui sistem de control al cheltuielilor reprezinta prioritati. Masuri suplimentare sunt necesare pentru reformarea sectorului sanatatii si pentru protejarea populatiei vulnerabile de liberalizarea preturilor la energie", a adaugat el.

De asemenea, sunt necesare eforturi pentru intarirea transmiterii politicii monetare.

"Sistemul bancar ramane bine capitalizat, dar autoritatile trebuie sa accelereze restructurarea creditelor neperformante si sa monitorizeze cu atentie riscurile generate de dezintermedierea financiara a grupurilor mama. Autoritatea de supraveghere nebancara (ASF - n.r) trebuie reformata in linie cu cele mai bune practici internationale", a spus Lipton.

FMI mentioneaza ca reformele structurale din sectoarele energie si transporturi au progresat.

"Preturile la energie electrica pentru consumatorii comerciali au fost liberalizate si au fost derulate oferte publice initiale pentru doua mari companii energetice. Continuarea reformelor companiilor de stat, inclusiv restructurarea companiei de de transport de marfa pe calea ferata, si o reducere a arieratelor vor ramane in continuare componente critice ale programului", a mai spus oficialul FMI.

Board-ul FMI a avizat de asemenea derogarea de la criteriul de performanta referitor la soldul general al bugetului consolidat, ratat cu o diferenta mica, in mare parte ca urmare a unor cheltuieli mai mari cu cofinantarea proiectelor UE.

Echipele Fondului Monetar International si Comisiei Europene s-au aflat la Bucuresti in perioada 21 ianuarie - 4 februarie pentru discutii privind prima si a doua evaluare a programului economic convenit anul trecut.

Institutiile financiare internationale si Guvernul mizeaza pe o crestere de 2,2-2,5% a Produsului Intern Brut in acest an, dupa un avans de 2,8% in 2013, datorat in principal productiei industriale si recoltei bogate.

Guvernul estimeaza scaderea inflatiei in prima jumatate a acestui an, insa indicatorul ar urma sa revina peste intervalul tintit de banca centrala in a doua parte a anului, in principal din cauza efectelor de baza si a impactului accizelor. Deficitul de cont curent ar trebui sa se mentina intre 1-1,5% din PIB in 2014.

Totodata, se estimeaza un deficitu bugetar de 2,2% din PIB in acest an, in termeni cash, plafon care include spatiu pentru o cofinantare mai mare a fondurilor UE si pentru sustinerea investitiilor generatoare de crestere.

Romania are in derulare un acord in valoare de 4 miliarde de euro cu FMI si Uniunea Europeana, din care nu intentioneaza insa sa acceseze fonduri. Scopul acordului este de a proteja Romania de eventuale socuri pe pietele financiare si de a ajuta la reducerea costurilor de finantare.

Romania a incheiat cu succes, in ultimii patru ani, doua acorduri cu FMI, UE si Banca Mondiala, in valoare de 20 miliarde euro, respectiv 5 miliarde euro. Al doilea, semnat in 2011 si finalizat anul trecut, a avut de asemenea caracter preventiv, autoritatile optand sa nu acceseze fondurile puse la dispozitie de creditorii externi.

Masurile fiscale asumate de Guvern

Pe partea de masuri fiscale, Guvernul s-a angajat fata de FMI sa analizeze, in acest an, eficienta masurii de reducere temporara a cotei TVA la paine si produse de panificatie la 9%, si sa decida daca aceasta masura va fi permanentizata, potrivit scrisorii de intentie trimise in luna martie la Washington. Tot in acest an, guvernul va pregati o strategie pentru un nou regim de impozitare si evaluare a proprietatilor, introducand principiul destinatiei proprietatii. De asemenea, un grup de lucru interministerial va pregati un nou regim de impozitare in sectorul petrolului si gazelor naturale, valabil in perioada 2015-2024.

Guvernul noteaza de asemenea in scrisoare ca va "incerca" sa implementeze, in a doua parte a acestui an, o reducere semnificativa a cotei contributiilor sociale, intr-o maniera "neutra din punct de vedere bugetar", cu accentul pe masuri de largire a bazei de impozitare.

Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Muncii vor incepe o analiza cuprinzatoare privind rezultatele Pilonului II al sistemului de pensii si impactul acestuia asupra dezvoltarii pietei de capital din Romania, potrivit scrisorii de intentie, unde se precizeaza ca Executivul evalueaza, de asemenea, optiunile de reducere a poverii fiscale intr-o maniera neutra din punct de vedere bugetar.

Guvernul s-a angajat fata de FMI sa declanseze, prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si Inspectia Muncii, in semestrul al doilea al acestui an, o serie de controale la firme, in cadrul unui "proiect-pilot" care va fi definitivat in perioada imediata, pentru identificarea muncii la negru si a cazurilor de evaziune, potrivit scrisorii de intentie.

Scrisoarea anunta si intentia Guvernului de a crea o baza de date centrala care sa permita gestionarea si evaluarea, impreuna cu autoritatile locale, a datelor privind impozitele, taxele si contributiile datorate bugetului general consolidat, precum si informatiile despre proprietati, mizandu-se pe faptul ca aceasta va fi o sursa importanta de informatii pentru contribuabili "care ar trebui sa duca si la cresterea conformarii" pana la 31 decembrie 2014.

Documentul prevede de asemenea majorarea salarului minm la 900 lei pe luna incepand din luna iulie, dupa cresterea de la 800 lei pe luna la 850 lei pe luna in ianuarie. Totodata, Guvernul va continua sa ajusteze numarul angajatilor din sectorul public, prin iesirile naturale din sistem si prin "identificarea redundantelor".

Acordul cu FMI prevede lansarea unor oferte publice initiale, la finele lunii iunie, pentru 15% din actiunile statului la Complexul Energetic Oltenia si Hidroelectrica. Realizarea obiectivului privind privatizarea Hidroelectrica a fost pusa insa sub semnul intrebarii dupa ce compania de stat a reintrat in insolventa, in luna februarie, cand Curtea de Apel Bucuresti a admis recursurile formulate de traderii de energie Alpiq, Energy Holding si EFT, dar si de Andritz Hydro, Alro, Elsid Titu si Directia Venituri Buget Local Sector 2 si a trimis cauza spre rejudecare la Tribunalul Bucuresti.

Guvernul s-a mai angajat, in scrisoare, la o restructurare agresiva a companiei CFR Marfa, cel mai mare transportator feroviar de marfa din Romania, si continuarea procesului de privatizare cu un investitor strategic

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Marți, o ploaie torențială a provocat inundații în diverse zone ale Dubaiului, transformând străzile în adevărate râuri și determinând închiderea temporară a celui de-al doilea cel...
#acord fmi romania, #masuri fiscale Romania, #acord preventiv Romania , #Acord FMI