Hidroelectrica: Capitolul contractelor paguboase, inchis. Cand iese din insolventa?

Luni, 13 August 2012, ora 12:20
2090 citiri
Hidroelectrica: Capitolul contractelor paguboase, inchis. Cand iese din insolventa?

Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a anuntat ca iesirea din insolventa a companiei de stat nu va fi posibila in aceasta toamna, asa cum sustin mai multe voci politice, ci abia in vara anului viitor, denuntarea contractelor paguboase fiind doar primul pas pentru eficientizarea companiei.

"Unii trambiteaza triumfalist iesirea Hidroelectrica din insolventa in octombrie-noiembrie. Unii cred ca insolventa s-a terminat prin denuntarea contractelor cu baietii destepti. Din punctul meu de vedere, nu este posibil", a declarat Borza intr-o conferinta de presa.

Premierul Victor Ponta a declarat, in cursul saptamanii trecute, ca Hidroelectrica va reveni la statutul juridic normal in septembrie sau octombrie, atunci cand va fi o companie mult mai puternica, "curatata" de contractele care ii afectau activitatea.

Administratorul judiciar afirma, insa, ca denuntarile de contracte sunt "doar varful iceberg-ului", administratorul judiciar identificand alte sapte cauze, care au contribuit la intrarea in insolventa a Hidroelectrica.

"Singurul care gestioneaza Hidroelectrica este administratorul judiciar. Punct. Inteleg ca sunt declaratii politice. Punct. Salut curajul premierului Ponta si al sefului OPSPI, Remus Vulpescu, de a deschide procedura insolventei. (...) Un termen mai realist este 30 iunie 2013. Acest termen nu trebuie sa sperie pe nimeni", a adaugat Borza.

Compania de stat Hidroelectrica are 839 creditori, valoarea creantelor cerute de jumatate dintre acestia atingand 5,1 miliarde de lei.

"Am putea avea supriza sa avem un pasiv de 6-7-8 miliarde lei. Cu ce platim creditorilor? Tehnic, am putea sa scoatem compania din insolventa in toamna, daca esalonam creantele. Sau daca ii convingem pe creditori sa renunte. Ce banc bun, nu?", a continuat Borza.

Lista de masuri pentru ajutarea Hidroelectrica, anuntata in aceasta saptamana

Conform acestuia, dupa ce in perioada 2006-2012, Hidroelectrica a fost "vaduvita" de 1,4 miliarde de euro, timp in care banii au ajuns in buzunarul companiilor private cu care Hidroelectrica avea contracte, aceasta situatie a fost rezolvata. Sase contracte au fost denuntate, iar restul de patru continua in baza unor revizuiri de termeni.

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, reprezentant al Euro Insol, a anuntat la finalul saptamanii trecute ca negocierile cu Alro Slatina au fost inchise, compania urmand sa plateasca pentru energia consumata in baza unei formule anuale care tine cont de cotatia aluminiului de la Bursa Metalelor de la Londra si cotatiile OPCOM.

De altfel, dupa mai multe luni de intruniri, Hidroelectrica a inchis, in sfarsit, capitolul renegocierilor de contracte.

Bilant final la renegocieri: Patru contracte pastrate, sase reziliate

Initial, au fost vizate zece contracte realizate cu "baietii destepti", dintre care s-a renuntat la sase. Contractul cu Electromagnetica a fost renegociat, acestia urmand sa plateasca 198,6 lei/MWh in loc de 140,2 lei/MWh. Elsid si Electrocarbon au, de asemenea, contracte renegociate, care vor expira la finalul lunii martie 2013. "S-a convenit un pret fix, care se va aplica retroactiv si pentru primele sapte luni ale anului, si care va fi mentinut pentru tot anul 2012 si pentru primul trimestru din 2013. Negocierile au pornit de la un pret de 103 lei pe MWh", a precizat Borza, care a refuzat la momentul respectiv sa precizeze pretul final din cauza discutiilor in derulare cu Alro Slatina.

Hidroelectrica taie si Alpiq de pe lista contractelor parazite

"Am agreat un minim sub care niciodata nu vom vinde energie catre Alro, daca ar fi sa ne raportam la acesta cotatie a aluminiului la bursa londoneza trebuia sa mergem pe 148 de lei MWh, dar am ridicat acest nivel la 180 de lei. Acesta este un minim sub care niciodata Hidroelectrica nu va vinde Alro. Am fixat si un maxim de 214 lei MWh. Cu alte cuvine, doar din aceasta diferenta intre minim si maxim, Hidroelectrica va castiga intre 180 milioane de lei si 300 milioane de lei venituri suplimentare incepand cu 2013. Pentru anul 2012 am fixat un pret fix, platibil retoractiv si am convenit la un pret de 174 lei pe primele sapte luni, ianuarie - iulie. Aceste diferente inseamna venituri suplimentare nebugetate de 64 milioane de lei. Pretul pentru urmatoarele cinci luni, august - decembrie, a fost fixat la 184 lei", a spus Borza.

Alro Slatina va plati pana la 216 lei/MWh pentru energia de la Hidroelectrica

Administratorul judiciar al Hidroelectrica a denuntat sase contracte paguboase. Primele trei contracte la care s-a renuntat au fost cele incheiate cu Euro P.E.C., EFT AG si EFT Romania. Apoi, dupa o serie de negocieri, s-a anuntat si renuntarea la contractele cu Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries si Energy Holding din cauza neintelegerii asupra perioadei contractuale, reprezentantii Hidroelectrica doreau micsorarea contractului cu trei ani, pana in 2015, in loc de 2018 cum a fost stabilit prin prelungirea din 2009.

Acestea din urma sunt unele dintre cele mai mari contracte directe semnate de Hidroelectrica.

"Hidroelectrica mai poate vinde la profit zero doar pentru consumatorii casnici si institutiile publice", a declarat Remus Borza.

Liberalizarea pietei de energie ar putea fi grabita din cauza situatiei Hidroelectrica

Hidroelectrica: Consumatorii industriali sa migreze pe piata concurentiala

Hidroelectrica activeaza din nou clauza majora

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#contracte renegociate Hidroelectrica, #Hidroelectrica contracte paguboase, #baieti destepti Hidroelectrica , #Management