Mic.ro, Hidroelectrica sau Tnuva, printre marile firme intrate in insolventa in 2012

Luni, 24 Decembrie 2012, ora 15:46
2768 citiri
Mic.ro, Hidroelectrica sau Tnuva, printre marile firme intrate in insolventa in 2012

Mic.ro, Hidroelectrica, Tnuva, Pagini Aurii sau Romstrade, o serie de dezvoltatori imobiliari si alte peste 15.000 de firme de diverse categorii nu si-au mai putut plati datoriile in acest an si au fost nevoite sa ceara insolventa, iar o parte dintre ele au incetat definitiv activitatea.

Patru din zece firme care au intrat in insolventa in primele 11 luni ale anului activeaza in domeniul transporturilor si depozitarii, industriei prelucratoare si comert, iar in total 15.148 de firme au ajuns in incapacitate de plata in acest interval, usor sub nivelul de anul trecut.

Valoarea medie a cifrei de afaceri a firmelor insolvente in 2012 este cu 34% mai mare decat cea a firmelor care au intrat in incapacitate de plata anul trecut.

Anul a inceput cu un faliment care a atras atentia. In primele zile din ianuarie producatorul de lactate Tnuva Romania, cu actionari israelieni, a cerut declansarea procedurii de insolventa. Firma inregistrase "pierderi masive", iar operatiunile au fost inchise.

Tnuva investise din 2005 in Romania aproximativ 60 de milioane euro.

Tot in ianuarie, Tribunalul Bucuresti a aprobat cererea de intrare in insolventa a firmei BRC Business Group, dezvoltatorul complexului rezidential Citadella Titan, cu peste 200 de apartamente si finantat de BCR.

BRC Business Group, cu actionari din Marea Britanie, Israel si Olanda, a fost infiintata in anul 2006 pentru a dezvolta ansambluri rezidentiale in Bucuresti. La sfarsitul anului 2010, potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor Publice, firma avea datorii totale de circa 16,5 milioane de euro.

In ultima zi din ianuarie instanta a aprobat intrarea in insolventa a firmelor Staff Collection si Corssa, care opereaza in Romania retelele de magazine House of Art, Fox, Levis si Eponge.

Falimentul Mic.ro, detinut de Dinu Patriciu

Omul de afaceri Dinu Patriciu a inceput probabil cel mai negru an din viata sa pe 1 februarie, cand magazinele Minimax Discount si Macro au cerut insolventa la Tribunalul Ilfov. In acel moment, toate cele 58 de magazine ale lantului erau deja inchise, la doar un an si jumatate din momentul in care Patriciu a intrat in actionariat.

Printre cei 40 de creditori care au depus dosare impotriva Minimax Discount se numarau Dorna Lactate, Covalact, Vel Pitar, Scandia, Romaqua Group (Borsec), Transilvania General Import-Export, Ocean Fish, DR. Oetker, Herlitz sau Cafea Fortuna.

Minimax a avut in 2010 pierderi de 14,5 mil. lei (3,5 mil. euro) si datoriile companiei se ridicau la finele aceluiasi an la 127 milioane de lei, aproape jumatate din cifra de afaceri.

Doua saptamani mai tarziu, a cerut insolventa si compania Mic.ro Retail, care detinea magazinele Mic.ro, si cu care Patriciu isi propusese sa scoata de pe piata lanturile de hypermarketuri. Omul de afaceri detinea 830 de magazine Mic.ro, dintre care 720 fixe si 110 mobile. Toate au fost inchise, iar spatiile care se aflau in proprietatea lui Patriciu si nu erau inchiriate au fost scoase la vanzare.

Nici firmele de constructii nu au dus-o prea bine in acest an. Concefa Sibiu a cerut, tot in februarie, deschiderea procedurii de insolventa, cu intentia de reorganizare a activitatii. Cererea a fost aprobata la jumatatea lui martie.

Veniturile companiei scazusera cu 28% in 2011, de la 128,7 milioane lei la 92,5 milioane lei, iar constructorul a inregistrat pierderi de 35,7 milioane lei, dupa un profit de 3,5 milioane lei in 2010.

Scaderea puterii de cumparare a populatiei a afectat si firmele de taximetre. Una dintre cele mai mari din Bucuresti, Taxi Mondial, a cerut insolventa in instanta la finele lunii februarie, dupa ce in ultimii ani a inregistrat pierderi de cateva milioane de lei.

Laguna Residence, un alt faliment rasunator

Ansamblul rezidential Laguna Residence, dezvoltat de compania spaniola GEA International Development, a intrat in faliment in martie, Tribunalul Bucuresti acceptand cererea unui creditor persoana fizica.

Proiectul, cu 500 de apartamente, trebuia finalizat inca din 2009, dar lucrarile au fost stopate initial din cauza unor neintelegeri intre dezvoltatori, grupurile spaniole GEA 21 si Prasa. In vara anului 2010, proiectul a fost preluat integral de GEA 21, care a obtinut o finantare de 10,5 milioane de euro de la banca La Caixa si a anuntat ca va finaliza primele blocuri cu 140 de apartamente la sfarsitul anului 2010 sau in primele luni din 2011.

Din cauza crizei, o parte dintre romani au renuntat si la vin. Tribunalul Constanta a aprobat in martie cererea de intrare in insolventa a companiei Murfatlar Romania, unul dintre principalii producatori locali de vin.

Compania a dat vina pe "gradul lent de recuperare a banilor din piata, caracteristica generala a mediului de afaceri din aceasta perioada, care are ca principal efect lipsa de lichiditati, facand dificila achitarea datoriilor exigibile".

Cu datorii de peste 20 de milioane de euro, firma care detine Palatul Universul din Capitala a intrat si ea in insolventa. Datoriile Universul, detinuta de investitori israelieni, erau in principal catre Allianz Þiriac Asigurari, ANAF si Alpha Bank. Palatul Universul, construit in perioada 1930-1932, are o suprafata de peste 10.000 de metri patrati si se afla langa Parcul Cismigiu.

Falimente in industria IT

Falimentele nu au ocolit nici industria IT, dar problemele nu au avut legatura cu lipsa de profitabilitate. Tribunalul Bucuresti a aprobat in aprilie deschiderea procedurii de insolventa a RHS Company, la solicitarea firmei, distribuitorul IT, cu afaceri de peste 80 milioane de euro in 2010 si profit in ultimii trei ani, avand conturile blocate ca urmare a unei suspiciuni de frauda prin neplata TVA.

Infiintata in 1999, RHS Company este unul dintre cei mai importanti distribuitori locali de componente, accesorii si sisteme IT, cu filiale in Timisoara, Cluj-Napoca, Constanta, Bacau, Galati, Suceava, Brasov, Ploiesti, Iasi si Craiova si reprezentante in Olanda, Macedonia, Serbia si Bulgaria.

Compania, controlata de omul de afaceri Dragos Alexandru Popescu, era cel mai mare importator al marcilor Fujitsu, LG Electronics, AMD, Brother, Intel, Canon, HP, Sony, Kingston, Samsung, Toshiba, Microsoft si furnizor pentru retailerii Altex, Domo si hypermarket-uri.

O alta companie cunoscuta, Piritex, detinuta de omul de afaceri Petrica Usurelu, a intrat in insolventa in prima parte a anului. Piritex, prezenta pe piata din Romania din 1994, distribuie mocheta, covoare, linoleum, parchet, adezivi si accesorii, asigurand si servicii de transport, montaj si intretinere a acestor produse.

Dezvoltatorul ansamblului rezidential Bellevue Residence din Brasov, firma Gabi?s Development, a intrat in insolventa in mai, acuzand criza lichiditatilor si scaderea puterii de cumparare a populatiei. Bellevue Residence, construit in 2010, cuprinde noua imobile amplasate pe Dealul Warthe din Brasov. Dezvoltatorul proiectului este detinut de doua persoane fizice, Gabriel Stan (90% din partile sociale) si Laurentiu Popelea (10%).

Baietii destepti au dus la insolventa Hidroelectrica

Dar cea mai mare companie intrata in insolventa in acest an este producatorul de energie Hidroelectrica, controlat de stat. Compania a intrat in insolventa la 20 iunie, din mai multe cauze, printre care vanzarile de energie la preturi mult diminuate fata de referinta pietei, managementul deficitar si seceta prelungita.

Producatorul de electricitate a pierdut 1,1 miliarde euro in perioada 2006-2012 din vanzarea energiei prin contracte directe la preturi mici.

Compania, cel mai mare producator de energie din Romania, a intrat in insolventa la solicitarea Consiliului de Administratie, care si-a motivat cererea prin scaderea cifrei de afaceri si cresterea datoriilor, pe fondul unui "dezastru de management" si al secetei din 2011.

Potrivit bilantului companiei, profitul net a scazut anul trecut de 45 de ori, de la 292,3 milioane lei, la 6,4 milioane lei, in conditiile in care veniturile totale au coborat de la 3,41 miliarde lei la 3,18 miliarde lei, iar cheltuielile au urcat de la 3,02 la 3,14 miliarde lei.

Curtea de Apel Bucuresti a respins in octombrie, irevocabil, cererile formulate de Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie si Hidrosind de anulare a procedurii de insolventa a Hidroelectrica.

Firma care tiparea Pagini Aurii a intrat si ea in faliment prin procedura simplificata, dupa ce instanta a admis in noiembrie cererea unui debitor si a stabilit ca de procedurile ulterioare sa se ocupe un lichidator provizoriu.

Luna decembrie a adus vesti bune pentru proprietarii magazinului Cocor din Bucuresti. Conducerea BCR a aprobat suspendarea procedurii de executare silita a magazinului, chiar daca firma mai are de platit catre banca 16 milioane de euro din cele circa 19 milioane de euro imprumutate.

La mijlocul lunii octombrie, Cocor a anuntat ca BCR executa silit centrul comercial din centrul Bucurestiului si va organiza o licitatie de vanzare, la un pret de pornire de 134,9 milioane de lei (circa 30 milioane euro). Raportul de expertiza tehnica a fost stabilit initial la pretul de 42 milioane euro, iar la insistenta BCR a fost diminuat prin completare la 134,9 milioane de lei, spuneau atunci reprezentantii Cocor.

O luna mai tarziu, compania a anuntat ca BCR nu a reusit sa vanda prin executare silita magazinul Cocor, intrucat persoanele interesate sa cumpere au transmis ca nu participa la licitatie pana la clarificarea de catre instanta a evaluarii imobilelor, existand o diferenta de aproape 12 milioane de euro intre pretul de pornire si evaluarea initiala

Cocor a inregistrat in primele noua luni pierderi de 10,5 milioane lei (2,3 milioane euro), dublu fata de nivelul din perioada similara a anului trecut, de 5 milioane lei. In acelasi timp, cifra de afaceri a scazut cu 43%, la 9,5 milioane lei (2,1 milioane euro). Cocor este detinut de fondul de investitii Broadhurst Investments (13,32%), SIF Transilvania (10,24%), SIF Muntenia (10%), Daniel Stoica (14,66%), Liviu Ursan (14,83%), Aurel Besliu (peste 7%).

Nelu Iordache, un rege detronat

Ultima mare firma care are probleme este o obisnuita a contractelor cu statul in ultimii ani. Tribunalul Giurgiu a aprobat la inceputul lunii intrarea in insoventa a companiei Romstrade, detinuta de Nelu Iordache, la cererea firmei Agroindustrial Construct din Iasi. Instanta a aprobat si intrarea in insolventa a unei alte alte companii controlata de Nelu Iordache, Romstrade Logistic Expres (fosta Direct Aero Services).

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a reziliat in ultima perioada mai multe contracte incheiate cu Romstrade, invocand printre altele progresul redus al lucrarilor si nerespectarea termenelor asumate de constructor. Omul de afaceri Nelu Iordache, proprietarul Romstrade, a fost retinut de DNA intr-un dosar in care este cercetat pentru deturnarea a 25 de milioane de lei din banii pentru construirea autostrazii Nadlac-Arad, delapidare, fals in inscrisuri si spalare de bani, si a fost arestat preventiv pe 2 decembrie, pentru 29 de zile.

Numarul firmelor care au intrat in insolventa in perioada ianuarie-noiembrie a scazut cu 1,7% fata de perioada similara a anului trecut, cand 15.410 de societati au ajuns in incapacitate de plata, potrivit Oficiului National al Registrului Comertului.

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#insolventa firme Romania, #insolventa firme 2012, #incetare activitate firme Romania, #falimente Romania 2012 , #Insolventa