Ce despagubiri cer 'baietii destepti' de la Hidroelectrica

Luni, 14 Octombrie 2013, ora 10:02
1634 citiri
Ce despagubiri cer 'baietii destepti' de la Hidroelectrica

Traderii de energie Energy Holding, Alpiq Romenergie si Alpiq Romindustries, asa-numitii 'baieti destepti' din energie, au dat in judecata Hidroelectrica pentru faptul ca producatorul de energie a denuntat contractele cu acestia in timpul procedurii de insolventa.

Potrivit unor documente publicate pe site-ul Hidroelectrica, cele trei companii cer despagubiri de peste 1,6 miliarde de lei in total.

Astfel, Energy Holding solicita cea mai mare suma, respectiv 1,003 miliarde de lei, Alpiq Romindustries cere 398,6 milioane de lei, in timp ce Alpiq Romenergie vrea sa obtina 215,7 milioane de lei.

Hidroelectrica a intrat in insolventa in luna iunie 2012, iar pe parcursul verii trecute a denuntat toate contractele bilaterale pe care le avea cu traderii de energie. Dupa iesirea din insolventa, cei trei traderi au dat in judecata compania.

Contractele bilaterale negociate direct intre Hidroelectrica si acesti furnizori de energie au fost timp de mai multi ani subiectul unor scandaluri in spatiul public, din cauza pretului mic la care traderii puteau cumpara energia hidro. In acest context, acesti traderi au primit si denumirea de 'baietii destepti' din energie.

Hidroelectrica a incheiat in 2006 contractul cu Energy Holding, care a generat producatorului de energie pierderi de 1,4 miliarde de lei in total, reprezentand diferenta dintre pretul energiei din contract si pretul pietei.

Alpiq Romindustries (fost Buzmann Industries) si Alpiq Romenergie (fost EHOL Distribution, firma desprinsa din Energy Holding) sunt detinute de grupul elvetian Alpiq. Hidroelectrica a incheiat contractul cu Buzzman in 2004, iar pe cel EHOL, in 2008.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#despagubiri Hidroelectrica, #baieti destepti Hidroelectrica, #proces traderi Hidroelectrica, #contracte denuntate Hidroelectrica , #denuntare contracte Hidroelectrica