Economia Romaniei a inregistrat, in 2013, o performanta mai buna decat in cazul altor state din regiune, insa pentru convergenta economica este necesar ca avansul economiei sa intre pe un palier mai ridicat, potrivit datelor prezentate joi, intr-o conferinta, de reprezentantul rezident al Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Guillermo Tolosa.
In opinia oficialului FMI, integrarea mai stransa in lantul comercial al Uniunii Europene poate fi un motor de crestere, asa cum a aratat si schimbarea structurii exporturilor Romaniei in 2013, cu expansiunea exporturilor de masini si echipamente.
Spre exemplu, a mentionat reprezentantul FMI, exporturile Romaniei in Germania au reprezentat, in 2013, numai 6,4% din PIB, in timp ce in cazul Cehiei au fost de 25,5%, al Ungariei - 21,2%, iar in cazul Slovaciei de 18,8%.
Ca si oportunitati de crestere pentru Romania, Tolosa a mentionat exporturile, care inca se cifreaza la numai jumatate ca pondere in PIB, fata de state precum Slovacia, Ungaria, Estonia, abundenta resurselor de energie si absorbtia fondurilor europene, care a crescut doar in ultima perioada, Romania avand cea mai slaba performanta in regiune la gradul de absorbtie.
Nu folosim suficient resurse pretioase pentru dezvoltare, precum fondurile europene
Inca mai mult de jumatate din fondurile oferite de UE Romaniei nu sunt folosite, a spus oficialul FMI, potrivit caruia cheia succesului Poloniei a fost performanta in absorbtia fondurilor europene.... mai mult
Joi, 29 Mai 2014, ora 12:56
Ambitia Turciei de a ajunge pana in 2023 printre primele zece economii ale lumii ar putea transforma noul stat vedeta al tarilor emergente "intr-o China" a Europei, considera o importanta femeie de afaceri turca.
In 2011, Turcia a inregistrat cel mai rapid ritm de crestere economica din Europa, de 8,5%, plasandu-se pe locul doi in randul economiilor emergente, dupa China. Anul trecut insa, ca si in cazul Chinei, avansul a incetinit in contextul in criza economica globala au limitat exporturile si intrarile de capital, noteaza CNBC.
Citeste mai multe despre Cum a sters Google Craciunul din calendar pe Ziare.com. mai mult
Sambata, 26 Ianuarie 2013, ora 17:28
Datele publicate de INS arata o scadere cu 0,2% in trimestrul al IV-lea pe 2011, iar trendul scaderii economice pare ca se va mentine si in primul trimestru din 2012, cand Romania nu dispune de motoare de crestere economica, cred specialistii contactati de Business24.
Cu toate ca analistii romani prevad o incetinire a economiei in 2012 pe fondul scaderii exporturilor, consiliera fostului premier Emil Boc, Andreea Paul Vass, spune ca Romania isi poate orienta exporturile spre pietele emergente, care inregistreaza cresteri semnificative ale consumului intern: Africa de Nord, Rusia, China, India, Orientul Mijlociu.
Cu toate ca indicatorii arata ca economia Romaniei a intrat din nou pe scadere in ultimul trimestru al anului 2011, PIB-ul inregistrand un declin de 0,2% in termeni reali fata de trimestrul anterior, scaderea nu este una semnificativa, avand in vedere faptul ca procentul se afla intr-o marja de eroare statistica, spune analistul Dan Petre, contactat de Business24.
"Trimestrul IV e un trimestru de incheiere. Se pierd 15 zile din decembrie cu sarbatorile, nimeni nu-ti mai face livrari si plati dupa 10 decembrie. Trimestrul III, in schimb, a fost benefic pe agricultura. Eu nu cred ca INS poate sa masoare la 0,2%. Daca era o scadere dramatica, ne puteam face probleme.
Nu as da semnal de alarma mai ales ca e un trimestru greu. Trebuie sa vedem ce se intampla pe trimestru I din 2012, iar daca trendul de scadere continua, putem sa ne speriem. Eu sper sa nu... mai mult
Miercuri, 15 Februarie 2012, ora 13:35
Exporturile, productia industriala, investitiile prioritare si sectorul constructiilor vor reprezenta motoarele principale ale cresterii economice in 2012, un rol important in asigurarea finantarilor revenind fondurilor europene, a declarat, miercuri, parlamentarul european Iuliu Winkler.
Potrivit acestuia, anul 2012 trebuie sa fie cel in care Romania reintra intr-un ciclu de crestere economica sustinuta, asemanator celui din perioada 2001-2008.
"Dupa parerea mea, vor exista trei motoare ale cresterii economice in perioada urmatoare: exporturile si productia industriala, investitiile, in special cele prioritare aflate pe lista celor 60 de proiecte importante prezentate de catre Guvern, si relansarea din sectorul constructiilor", a afirmat deputatul european.
"Anul 2012 este crucial pentru intrarea intr-un nou ciclu de crestere pentru urmatorii 5-7 ani. Acest lucru inseamna si reluarea dezvoltarii convergente cu Uniunea Europeana, in conditiile in care astazi Romania se afla pe o traiectorie divergenta cu UE", a mai spus acesta.
El a aratat ca Guvernul va trebui sa ia masuri pentru reducerea arieratelor, prin achitarea facturilor emise, dar neonorate la plata de catre stat.
De asemenea, vor trebui prevenite efectele negative pe care le-ar putea avea un an agricol slab, in contextul secetei din toamna 2011.
Winkler: Comasarea alegerilor, o decizie economica buna
Deputatul european Iuliu Winkler a mai spus ca decizia politica luata de coalitia de... mai mult
Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 19:45
Odata cu sfarsitul unui an greu, economistii si finantistii contactati de Business 24 se iau la intrecere in a face previziuni pentru anul urmator. Daca in 2011, principalul motor de crestere a fost reprezentat de exporturi si, in acelasi timp, am avut avantajul unui an agricol bun, in 2012, pronosticurile sunt sumbre.
Pe fondul saracirii zonei euro, care va fi in cautare de produse ieftine, exporturile Romaniei ar putea fi si anul acesta un motor slab al cresterii economice.
Cu toate acestea, istoria spune ca anul electoral vine cu "tolba" plina de mici pomeni care vor impulsiona consumul. Iata cum va arata economia anului 2012, in opinia specialistilor.
Varujan Pambuccian, deputat
- Agricultura nu va mai fi motor de crestere, in schimb exporturile vor continua sa fie un motor important pentru ca, pe fondul saracirii zonei europene, produsele mai ieftine, cum sunt produsele noastre, vor continua sa aiba cautare. In acelasi timp, industria de IT si comunicatii va deveni un motor important al cresterii economice din 2012.
- In economia Romaniei, transformari spectaculoase nu se vor intampla in 2012. Faptul ca in momentul de fata avem un regim fiscal rezonabil e un lucru pozitiv. Daca nu se va umbla deloc la fiscalitate, mediul nostru economic va fi mult mai prietenos decat cel din sudul Europei, unde se prefigureaza un dezastru. Important este ca Guvernul sa reziste tentatiei de a umbla la orice mecanism fiscal.
- In ceea ce priveste noi masuri de... mai mult
Luni, 19 Decembrie 2011, ora 12:05
Cresterea economica anemica din T2 nu i-a surprins analistii contactati de Bloombiz care precizeaza ca actuala criza economica nu s-a terminat. "Nu cred ca cineva credea cu convingere ca economia Romaniei va decola. Criza inca nu s-a terminat si cata vreme Guvernul va continua sa atraga imprumuturi de pe piata si sa creasca impozitele, nici nu putem vorbi de o asezare a economiei pe baze sanatoase fiindca mediul privat nu are surse de finantare", a declarat pentru Bloombiz.ro, profesorul de economie la ASE, Bogdan Glavan.Claudiu Doltu, analist economic
- O crestere economica de 0,2% nu este foarte relevanta, din pacate, motoarele cresterii economice sunt gripate, prin urmare nu putem decat sa speram ca lucrurile se vor indrepta. Aceasta cifra nu cred ca a surprins pe cineva din Romania, insa este bine ca lucrurile nu stau mai rau de atat, insa motoarele de crestere economica sunt cele mai importante. Din pacate, in afara de exporturi, care pot fi considerate motorul principal al cresterii economice, nu vedem nimic nici pe partea de investitii, nici pe partea de consum a gospodariilor. Inca suntem “intre ape”.
- Pana la sfarsitul anului nu au de unde sa apara schimbari majore fata de prima parte a lui 2011, prin urmare nu putem sa asteptam rezultate mult mai bune decat cele de pana acum.
- Cresterea economica este generata indeobste de ceea ce se intampla in sectorul privat. Atata timp cat incertitudinea mare descurajeaza sectorul privat si cat piedicile din... mai mult
Joi, 18 August 2011, ora 00:19
Exporturile se vor redresa semnificativ in 2010, fiind deja semnale vizibile in acest sens, insa orientarea cu precadere catre pietele externe va avea si efecte negative, precum cresterea importurilor, potrivit Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
"Este previzibil ca in acest an exportul va merge foarte bine. Pe de o parte este bine cand creezi PIB din exporturi, avand totodata firme competitive, insa este rau ca nu ai cerere interna si distrugi niste verigi din lanturile de productie interna", a declarat, joi, presedintele AOAR, Florin Pogonaru, potrivit Mediafax.
El a aratat ca cererea interna se va reduce, relatiile dintre furnizori si subfurnizori vor fi afectate negativ, iar importurile vor creste, situatie care va conduce la stagflatie si la cresterea somajului.
Pogonaru a dat exemplul unei firme proprii de producere a ambalajelor, la care exportul "a explodat", insa cererea interna pentru ambalaje a scazut semnificativ.
La randul sau, avocatul Arin Stanescu, membru AOAR, apreciaza ca ramura exporturilor a fost prima care a trecut de la declin la stabilizare si apoi la crestere , dupa ce a fost si prima afectata de criza.
"Daca nu se va schimba ceva dramatic in Uniunea Europeana, atunci exporturile vor deveni motorul de crestere economica a Romaniei", a spus Stanescu.
Totodata, Constantin Bostina, vicepresedinte al AOAR, considera ca din punct sectorial exporturile vor aduce un plus la cresterea economica, intrucat exista o mica relansare a... mai mult
Joi, 18 Februarie 2010, ora 16:35
Consumatorul american nu mai este principalul motor de crestere a economiei mondiale, iar expertii isi indreapta atentia spre Beijing, dar cauta si alte posibilitati, fiind inca sceptici in legatura cu capacitatea Chinei de a-si asuma integral acest rol, relateaza AFP, preluat de NewsIn.
"Nu este inca destul de clar cu cine va fi inlocuit consumatorul american", spunea presedintele Bancii mondiale, Robert Zoellick, cu ocazia adunarii generale a bancii si a Fondului Monetar International (FMI).
Inaintea crizei, diviziunea muncii parea simpla. Gospodariile americane se indatorau pentru a consuma bunuri fabricate in special in Asia, cu precadere in China, precum si in Europa si in restul lumii, determinand astfel cresterea mondiala.
In 2008, SUA au cumulat 13,2% din importurile mondiale, potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC).
Criza a schimbat insa situatia.
"Rata economisirii in SUA a crescut semnificativ si ar putea ramane ridicata pentru un timp. Intr-un asemenea scenariu, responsabilitatea de a alimenta motorul cresterii economice mondiale va reveni altor tari, cu precadere celor care aveau un model economic bazat pe export", declara marti directorul general al FMI, Dominique Straus-Kahn, care a avertizat insa ca "o asemenea tranzitie nu va fi usoara".
Economia chineza, desemnata in mod clar de seful FMI, este departe de a indeplini acest rol, chiar daca Beijingul a anuntat in noiembrie intentia de a injecta circa 4.000 miliarde yuani (400 miliarde... mai mult
Miercuri, 07 Octombrie 2009, ora 12:58