BCR: economia Romaniei va creste cu 1,9% in acest an

Marti, 30 Martie 2010, ora 15:11
999 citiri
BCR: economia Romaniei va creste cu 1,9% in acest an

Banca Comerciala Romana (BCR) a revizuit in urcare estimarea privind cresterea economica din 2010, de la 0,6% la 1,9%, mizand pe o evolutie buna in industrie si agricultura, si se asteapta ca nivelul PIB din 2008 sa fie atins cel mai devreme in 2012, relateaza NewsIn.

"Estimam o crestere economica intre 1 si 2%, ca scenariu de baza. Industria va avea o performanta care, probabil, nu a mai avut-o in ultimii cinci ani in Romania, ca efect de baza si exporturi", a afirmat marti economistul-sef al BCR, Lucian Anghel.

Pentru 2011, BCR estimeaza o crestere a produsului intern brut (PIB) cu 3%.

Valoarea PIB este estimata la 528 miliarde lei in 2010 si la 568 miliarde lei anul viitor.

Pe componente de formare a PIB, industria ar urma sa fie principalul motor al cresterii economice, cu un avans estimat la 3,5% in 2010 si la 4% in 2011, dupa scaderea de 5,5% din 2009. Vanzarile cu amanuntul ar urma sa isi revina si ele, dupa caderea de 10,3% inregistrata anul trecut, BCR estimand un avans de 2% in acest an si de 4,5% anul viitor.

Revenirea industriei se bazeaza in special pe redresarea cererii externe, care se va materializa prin cresterea exporturilor in acest an, la 30,8 miliarde euro, de la 29 miliarde anul trecut.

Importurile ar urma sa revina si ele pe crestere, ajungand la 38,5 miliarde euro, dupa caderea de anul trecut, cand au insumat 35,8 miliarde.

Deficitul de cont curent este estimat la 5% din PIB, fata de 4,4% in 2009.

In ceea ce priveste utilizarea PIB, consumul privat ar urma sa dea semne de usoara revenire in 2010 si 2011, cu cresteri de 1,5%, respectiv 2,2%.

Formarea bruta de capital fix (FBCF), o masura a investitiilor din economie, este estimata sa avanseze cu 2,9% in 2010 si cu 5,5% anul viitor, dupa ce s-a contractat cu un sfert anul trecut.

In legatura cu agricultura, cu o evolutie volatila in ultimii ani, Lucian Anghel estimeaza "ca va fi usor pe plus, insa depinde de precipitatiile care ar urma sa vina in aprilie".

Capitalul strain va fi important pentru consolidarea agriculturii.

"Agricultura fluctueaza de la un an la altul. Din pacate in continuare depindem de vreme.

Din cauza lipsei investitiilor masive in agricultura nu putem spera la mai mult", a mai spus Anghel.

Ca valoare adaugata bruta, agricultura romaneasca se situeaza in prezent sub nivelul din 2004, luand in calcul chiar si usoara crestere estimata pentru acest an.

"Nivelul produsului intern brut real anterior inceperii recesiunii economice va fi atins cel mai devreme in anul 2012, iar cresterea economica se va situa sub potential in urmatorii ani", se mentioneaza in raportul macroeconomic trimestrial "Romania - Intre optimism si pesimism", prezentat marti de economistul-sef al BCR. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele două luni din 2024 a fost de 4.328, în creştere cu 38,58% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor...
#bcr, #crestere, #economia, #romaniei , #stiri BCR