Relatia SUA - China, prea complicata pentru solutii simple

Vineri, 20 Noiembrie 2009, ora 10:09
1877 citiri
Relatia SUA - China, prea complicata pentru solutii simple

Relatia economica dintre China si Statele Unite, denumite G2, datorita influentei pe care o au asupra economiei mondiale, a devenit mult prea complicata pentru gasirea unor solutii simple, cred unii analisti, din cauza faptul ca moneda chineza este prea "ieftina" in raport cu dolarul american.

Pentru a-si sustine exporturile, China, care nu practica un curs valutar flexibil, mentine renminbi-ul la valori scazute, o strategie considerata protectionista de catre Statele Unite, care sufera din cauza somajului in crestere, multe companii inchizindu-si portile, nefiind capabile sa faca fata concurentei produselor ieftine provenite din Asia.

De altfel, multi economisti, in frunte cu Paul Krugman, detinatorul Premiului Nobel, au cerut presedintelui american, Barack Obama, sa discute cu omologul sau chinez, Hu Jintao, despre o modificare a cursului de schimb.

Potrivit lui Krugman, China mentine intentionat nivelul scazut al mondei sale, pentru a-si creste economia prin exporturi si a crea noi locuri de munca, in timp ce SUA sufera din ce in ce mai rau din cauza somajului.

Insa este chiar atat de rau sa avem o moneda chineza subevaluata? Analistii de la Newsweek nu sunt atat de convinsi. In ultimul an, cea mai importanta recesiune, ce ne-a condus spre o cadere economica apropiata de cea de dupa cel de-al doilea Razboi mondial, ne-a si demonstrat un lucru esential: acela ca sistemul international este intact.

"Niciodata in istorie nu am avut o situatie atat de riscanta, dar, in timpul careia, principalele puteri mondiale sa se comporte ca niste adulti responsabili", a spus Richard Medley, fost consilier pentru Soros Fund Management, in prezent managerul propriului fond hedge. "Sunt foarte impresionat de China, SUA, Marea Britanie si cativa alti europeni", a adaugat Medley.

Desi comertul s-a redus considerabil, acesta nu a disparut. Nu au existat cresteri subite de masuri protectioniste sau de nationalism virulent. Din contra, se duce o dezbatere politicoasa si precauta, intre marile puteri, despre reforma sistemului financiar.

In primul rand, crede Medley, principalul motor al economiei globale, G2, continua sa fie o sursa de stabilitate. "G2 evolueaza si ambele parti fac eforturi mature pentru a dezvolta relatia", a spus Medley.

De fapt, cele doua parti par sa se inteleaga atat de bine incat al treilea motor economic al lumii, Uniunea Europeana, a devenit geloasa. Ministrul de Externe al Marii Britanii, David Miliband, a avertizat, luna trecuta, ca UE risca sa devina "un spectator intr-o lume slefuita de SUA si China".

Cateva saptamani mai tarziu, omologul sau italian, Franco Frattini, a declarat ca Europa ca deveni irelevanta, daca tarile membre UE nu gasesc o solutie comuna. "Vom fi depasiti de G2, formata din America si China, adica Axa Pacific, iar Axa Atlantic va fi uitata", a spus Frattini.

Discutiile contradictorii, sanatoase pentru economia mondiala

Potrivit analistilor publicatiei americani, discutiile contradictorii dintre SUA si China nu sunt doar distractive, ci si extrem de sanatoase, reprezentand un razboi al cuvintelor, care nu are nici o sansa sa devina un razboi real.

De altfel, cele doua tari nu se impaca prea bine, pe moment. Barack Obama si Hu Jintao nu s-au inteles asupra politicilor de mediu sau a sanctiunilor impuse Iranului, pentru programul sau nuclear, pe care China nu le sustine.

De asemenea, in timp ce SUA incurajeaza protectionismul, prin taxarea suplimentara a unor produse din China, printre care cauciucurile si tevile de otel, China face acelasi lucru, prin mentinerea renminbi-ului la nivel scazut.

Dar economiile celor doua tari sunt atat de integrate, incat departirea lor ar insemna un fel de "distrugere mutuala", un termen folosit des in timpul Razboiului Rece.

Pana in prezent, nicio tara nu a reusit sa gaseasca o noua modalitate de a conduce lumea: pentru a fi puternica la nivel mondial, o tara trebuie sa fie prospera, pentru a fi prospera, economia sa trebuie sa participe la sistemul international, iar pentru a fi parte din acest sistem, chiar si tarile cu diferente majore, precum SUA si China, trebuie sa se supuna unui set de reguli, impuse de Organizatia Mondiala pentru Comert.

Liderul chinez suprem, Deng Xiaoping, a fost cel care a deschis economia chineza in 1978. "Nu conteaza ce culoare are pisica", spunea el, "atat timp cat prinde soareci". Ceea ce voia sa spuna, de fapt, era ca, daca un mediu privat de afaceri functioneaza, atunci trebuie incercat. Potrivit unor analisti, acest lucru facea parte din planul pe 100 de ani de a depasi SUA, insa nu vor reusi niciodata acest lucru, avand in vedere ca au fost cooptati, cu sau fara voia lor, in sistemul economic mondial.

La fel s-a intamplat, in trecut, si cu Japonia, cand, dupa razboi, a aparut conceptul de simbioza cu economia vestica. Astazi, companiile japoneze, precum Toyota sau Canon, au devenit globalizate.

Companiile chineze sunt, inca, departe de acest lucru, insa nu va mai dura mult pana la acel moment, mai ales ca poporul chinez este mai inclinat spre capitalism decat cel japonez, cred analistii.

Astfel, chiar daca sistemul economic mondial nu este perfect, el functioneaza, iar analistii spera ca americanii vor avea inteligenta de a lasa lucrurile sa se dezvolte de la sine, fara impunerea unor presiuni inutile.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
#sua, #china, #economie, #companii, #criza , #stiri Barack Obama