Cum rezista tarile arabe cand petrolul e atat de ieftin?

Joi, 24 Septembrie 2015, ora 12:43
4565 citiri
Cum rezista tarile arabe cand petrolul e atat de ieftin?
Foto: Pixabay

Tarile membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG) detin in acest moment 30% din rezervele de petrol existente ale lumii, Arabia Saudita fiind pe primul loc cu (15,7%), urmata de Kuwait (6%) si Emiratele Arabe Unite (5,8%).

Impreuna, statele Consiliului de Cooperare al Golfului produceau, zilnic, in 2014, 28,6 milioane de barili de petrol, echivalentul a 32,3% din productia globala, se arata intr-un comunicat Coface, remis Business24.

Scaderea preturilor petrolului are un impact asupra tarilor CCG, insa diferit, pe fiecare in parte.

Astfel, declinul preturilor petrolului afecteaza in principal Oman si Bahrain si mai putin Regatul Unit al Arabiei Saudite, Emiratele Arabe Unite, Kuwait si Qatar.

Economiile mai rezistente beneficiaza de fundamente macroeconomice solide, cum ar fi o mai mare diversificare, rezerve financiare solide si o integare mai pronuntata in comertul mondial.

Tarile care detin industrii manufacturiere si servicii dezvoltate au o dependenta mai scazuta fata de veniturile obtinute din petrol.

Dominanta petrolului si performanta economica

Se estimeaza o crestere a tarilor CCG de 3,4% pentru 2015 si de 3,7% pentru 2016. In timp ce aceste rate sunt considerate mari in comparatie cu alte piete emergente, ele raman sub rata de crestere medie a regiunii, de 5,8% intre 2000 si 2011.

Motivul de scadere este declinul preturilor petrolului, care s-au diminuat de la aproximativ 110 USD per baril la mijlocul anului 2014, la aproximativ 50 USD per baril in 2015.

In timp ce cheltuielile publice sunt in crestere, iar pretul petrolului afecteaza regiunea tarilor CCG, nu toate pietele reactioneaza dupa acelasi tipar.

In ciuda similitudinilor structurilor economice, fiecare tara difera din perspectiva dimensiunii sale economice, a populatiei, a nivelului de diversificare si a preturilor folosite de guvernele tarilor producatoare de petrol pentru a-si echilibra bugetele.

Emiratele Arabe Unite rezista la reducerea preturilor petrolului

Economia Emiratelor Arabe Unite este una dintre cele mai diversificate in cadrul tarilor CCG, ceea ce o face rezistenta la scaderea preturilor petrolului.

Veniturile realizate din hidrocarburi reprezinta 25% din PIB si 20% din veniturile totale la export.

Sectorul privat non-petrolier indica o crestere puternica, alimentata de cererea interna si de turism, in special in Dubai.

Potrivit aeroporturilor din Dubai, in primul trimestru al anului 2015, traficul de pasageri a crescut cu 7%, la 19,6 milioane, iar afluxul de turisti este asteptat sa creasca, odata cu expozitia universala Dubai Expo 2020.

Cererea interna beneficiaza de vanzari cu amanuntul puternice si de cresterea increderii.

Vanzarile cu amanuntul din Dubai, care au inregistrat un plus de 7% in 2014, sunt estimate sa creasca in continuare, ca urmare a fluxului mai mare de turisti.

Totodata, piata imobiliara din Dubai este infloritoare datorita investitiilor straine si a bogatiei vecinului Abu Dhabi.

Arabia Saudita: accelerarea procesului de diversificare

In timp ce 80% din veniturile din export si aproximativ 85% din veniturile bugetare vin din industria petroliera, Arabia Saudita accelereaza procesul de diversificare. Principalul motor al cresterii economice sunt cheltuielile guvernamentale puternice care alimenteaza consumul si sectorul de constructii, ce au inregistrat o crestere de 6,7% in 2014.

Industria se estimeaza ca va creste in 2015, ca urmare a planurilor guvernului de a investi in proiecte precum infrastructura de transport, energie, utilitati si proiecte imobiliare.

La inceputul anului 2015, Autoritatea Generala de Investitii a Arabiei Saudite a anuntat lansarea Planului Unificat de Investitii al Regatului, care cuprinde patru abordari specifice, cu scopul de a stimula investitiile.

Acesta include integrarea sectorului energetic, cresterea productivitatii in constructii, turism, imobiliare, sectorul retail, stimularea mineritului si dezvoltarea retelelor de transport, investitii viitoare in educatie pentru impulsionarea competitivitatii in interiorul Regatului.

Exista 40 de oportunitati de investitii promitatoare in sectorul asistentei medicale, in valoare de 71 miliarde de dolari, ceea ce include si productia de hardware si de echipamente medicale, medicamente, vaccinuri, precum si construirea si gestionarea de spitale.

De asemenea, exista 36 de investitii atractive in proiecte de transport, ceea ce include productia de autobuze, vagoane de tren, piese de schimb, precum si servicii de sprijin tehnic si tehnologic pentru crearea si dezvoltarea infrastructurii.

Guvernul urmareste, de asemenea, sa sprijine cheltuielile de consum prin acordarea ca bonus salariul pe doua luni angajatilor de la stat si de subventii in valoare de 5,3 miliarde USD pentru electricitate, apa si cheltuieli casnice.

Aceste investitii stimuleaza consumul, in special pe cel din retail, ceea ce compenseaza, partial, impactul negativ al pretului scazut al veniturilor inregistrate din pretul scazut al petrolului.

Diversificarea si integrarea globala

Economiile CCG sunt inca dependente de petrol, ca principala sursa de exporturi si venituri. Cu toate acestea, guvernele locale incearca sa inlocuiasca acest model de crestere prin intermediul politicilor de diversificare economica, care vizeaza reducerea dependentei de sectorul petrolier.

Veniturile din sectorul de hidrocarburi au fost utilizate pentru a stimula cresterea in industria non-hidrocarburilor, sub forma de subventii si cheltuieli guvernamentale. Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Qatar - au avut mai mult succes in diversificarea economiilor, comparativ cu tarile vecine lor, membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului.

Exporturile CCG, cota pe regiune, 2013

Multe dintre tarile CCG sunt in proces de implementare a planurilor economice pe termen lung - Arabia Saudita, strategia pana in anul 2025, Oman - Vision 2020, Emiratele Arabe Unite - Vision 2021, Bahrain - Vision 2030 si Qatar National Vision 2030.

Ca urmare, cota sectorului non-petrolier din PIB-ul total real este in crestere - si a crescut cu 12% pana la 70% in tarile membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului, intre anii 2000 si 2013.

Autoritatile locale au introdus masuri pentru promovarea comertului si pentru atragerea cat mai multor investitii straine directe, pentru a facilita cresterea economica.

Toate tarile Consiliului de Cooperare al Golfului sunt economii deschise cu relatii comerciale apropiate de restul lumii.

Potrivit Institutului International de Finante, exporturile totale ale regiunii s-au ridicat la peste 60% din PIB in 2014. Principalii parteneri de export din regiune sunt: Asia, tarile din Vest, Orientul Mijlociu, Africa de Nord si Turcia.

Rezistenta economica in Emiratele Arabe Unite si Arabia Saudita

Coface estimeaza ca sectorul alimentar si al bauturilor din Emiratele Arabe Unite va beneficia de venituri ridicate din piata interna, de un consum privat solid, de un numar mare de expati care au cereri tot mai mari, de o crestere economica puternica si de pozitionarea tarii drept un refugiu sigur.

Emiratele Arabe Unite au investit in industria alimentara; un total de 1,4 miliarde USD din 1994 pana astazi, in special in industria produselor lactate.

Segmentul de alimente halal este intr-o continua expansiune si este estimat sa creasca pana la 1,6 trilioane USD pana in 2018, stimulat de cererea puternica de consum pentru diverse sortimente de alimente naturale.

In Arabia Saudita, cea mai promitatoare industrie este reprezentata de automobile. Mai multi producatori de echipamente si-au stabilit entitati locale in tara. Fondul de Investitii Publice al Arabiei Saudite (PIF) investeste intr-o fabrica de automobile in valoare de 1 miliard de dolari, cu o capacitate de productie de 150.000 de masini pe an, pana in 2018.

Sectorul auto este asteptat sa creasca cu 3,6% pana in 2015, ca urmare a cresterii veniturilor disponibile, datelor demografice favorabile si a ratelor de urbanizare mai mari.

"Asa cum petrolul continua sa fie un contributor major la performanta tarilor CCG, diversificarea economica este vitala in tarile din Golf, pentru a-si asigura o crestere continua sanatoasa. Acesta este cazul Arabiei Saudite si al Emiratelor Arabe Unite, ceea ce conduce la o crestere sustinuta a PIB-ului prin investitii guvernamentale majore in sectoarele non-petroliere.

In Emiratele Arabe Unite, sectorul alimentar si al bauturilor este prognozat sa creasca cu 36% intre 2014 si 2019, in timp ce in industria auto se estimeaza o crestere de 5,2% in 2015.

Avand in vedere aceste cifre in crestere, Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite sunt un exemplu pozitiv de economii importante diversificate, care au gasit cai de a compensa impactul preturilor petrolului aflat in scadere", a declarat Seltem Iyigun, MENA Region Economist, Coface.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#tari arabe pret petrol, #pret petrol scadere, #cum rezista tarile arabe petrol ieftin , #Pret petrol