Economia romaneasca nu a iesit din "convalescenta". Boala economica recidiveaza?

Joi, 18 August 2011, ora 00:19
3121 citiri
Economia romaneasca nu a iesit din "convalescenta". Boala economica recidiveaza?

Cresterea economica anemica din T2 nu i-a surprins analistii contactati de Bloombiz care precizeaza ca actuala criza economica nu s-a terminat. "Nu cred ca cineva credea cu convingere ca economia Romaniei va decola. Criza inca nu s-a terminat si cata vreme Guvernul va continua sa atraga imprumuturi de pe piata si sa creasca impozitele, nici nu putem vorbi de o asezare a economiei pe baze sanatoase fiindca mediul privat nu are surse de finantare", a declarat pentru Bloombiz.ro, profesorul de economie la ASE, Bogdan Glavan.

Claudiu Doltu, analist economic

- O crestere economica de 0,2% nu este foarte relevanta, din pacate, motoarele cresterii economice sunt gripate, prin urmare nu putem decat sa speram ca lucrurile se vor indrepta. Aceasta cifra nu cred ca a surprins pe cineva din Romania, insa este bine ca lucrurile nu stau mai rau de atat, insa motoarele de crestere economica sunt cele mai importante. Din pacate, in afara de exporturi, care pot fi considerate motorul principal al cresterii economice, nu vedem nimic nici pe partea de investitii, nici pe partea de consum a gospodariilor. Inca suntem “intre ape”.

- Pana la sfarsitul anului nu au de unde sa apara schimbari majore fata de prima parte a lui 2011, prin urmare nu putem sa asteptam rezultate mult mai bune decat cele de pana acum.

- Cresterea economica este generata indeobste de ceea ce se intampla in sectorul privat. Atata timp cat incertitudinea mare descurajeaza sectorul privat si cat piedicile din calea sectorului privat raman semnificative, vom ramane blocati in a ne baza strict pe exporturi. Din pacate, Guvernul este complet impredictibil, prin urmare nu este exclusa nicio decizie pripita.

- BNR este interesat in primul rand de rata inflatiei, asadar deciziile Bancii Centrale sunt corelate cu presiunile inflationiste si mai putin cu ceea ce se intampla pe pietele internationale.

Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR

- Vestea privind cresterea economica de 0,2% este buna. Tot ce este peste 0 e un semn bun, inseamna ca economia urca. Daca privesc tabloul european si pe cel mondial, vad ca in SUA cresterea este de 0,3%, in Japonia de -0,3%, in Germania de 0,1%, in Franta si Ungaria de 0, in Bulgaria de 0,1%, Cehia 0,2%, Italia 0,3%. Nu pot sa spun ca a venit vremea sa sarim intr-un picior ca am scapat de recesiune, insa nu putem sa negam faptul ca aceasta crestere de 0,2% este o veste buna.

- Cred ca aceasta veste i-a surprins pe cei care vroiau sa spuna ca revenim in recesiune. E un zgomot de fond care se produce si nu e numai la noi in tara.

- Aceste cifre care se publica peste tot in lume sunt cifrele dinamicii, arata ce se intampla de la un trimestru la altul si cum evolueaza economiile. Daca privim seria bruta, vedem ca la sfarsitul anului am putea avea o crestere de 1,5%, asa cum s-a prognozat, insa daca va fi nevoie, in Romania si peste tot in lume se vor lua continuu masuri de ajustare.

- Romania nu mizeaza doar pe exporturi in cresterea economica ci si pe agricultura; speram ca anul acesta vom avea o crestere de 1 miliard de euro din agricultura.

Bogdan Glavan, profesor economie ASE

- Aceasta crestere economica de 0,2% nu ne linisteste findca nu inseamna nimic, suntem in marja de eroare; economia Romaniei este destul de volatila, prin urmare aceasta crestere economica nu inseamna ca suntem pe teritoriu pozitiv

- Pentru unii este o veste proasta fiindca se asteptau ca dinamica sa accelereze, ceea ce nu s-a intamplat pentru ca economia Romaniei nu are surse de crestere accelerata si nici nu putea sa aiba de la un trimestru la celalalt fiindca este sufocata de mediul fiscal si birocratic. Mediul extern, care a tras ca o locomotiva economia Romaniei dupa el a incetat sa mai actioneze ca o locomotiva si atunci am stagnat si noi.

- Aceasta cifra de 0,2% nu a surprins pe nimeni fiindca nu cred ca cineva credea cu convingere ca economia Romaniei va decola; criza inca nu s-a terminat si cata vreme Guvernul va continua sa atraga imprumuturi de pe piata si sa creasca impozitele, nici nu putem vorbi de o asezare a economiei pe baze sanatoase fiindca mediul privat nu are surse de finantare.

- Economia Romaniei va evolua in acelasi registru ca si mediul extern; nu am incredere in economia romaneasca pentru ca influxul de capital extern, cel care a propulsat economia in anii de boom, nu mai exista si nici nu cred ca va veni. Mediul extern este profund marcat de incertitudine, prin urmare nu am alte anticipari decat negative.

- Pentru a se vedea o crestere economica, romanii trebuie lasati sa munceasca. Asta e o problema globala. Avem nevoie de o liberalizare profunda a economiei si de diminuarea poverii statului – cu cat avem un stat mai mic, cu atat vom avea o economie privata mai mare.

Nicolaie Chidesciuc, economist sef ING

- Ma asteptam la o usoara contractie dinainte sa se deterioreze pietele globale mai ales ca era evidenta incetinirea pe principalele piete unde noi exportam, nu erau semnale incurajatoare. Aceasta crestere de 0,2% m-a surprins pozitiv, e posibil ca pe altii sa-i fi surprins usor negativ. Esenta acestei cifre este ca economia romaneasca a ramas pe crestere, dar daca mergem in detaliu, aceasta crestere este justificata de agricultura.

- Atat la sfarsitul acestui an, cat si in 2012 cred ca economia Romaniei va inregistra ritmuri de crestere scazute – 0,5%- 0,7%. Cresterea pe care am avut-o pana acum a venit din exporturi. Din exporturi nu vom putea avea mai mult de 3%/an si nici un caz un putem avea crestere economica pe mai multi ani.

- Cu toate ca ceea ce se intampla la nivel global a afectat cresterea economica in cea de-a doua jumatate a anului, aceste lucruri sugereaza ca e nevoie in continuare de o politica monetara relaxata, in nici un caz de intarire. Concedierile in sectorul public vor continua, controlul cheltuielilor la fel, insa noi masuri de austeritate e putin probabil; nu cred ca ne vom astepta la ceva de anvergura.

Aurelian Dochia, analist financiar

- Aceasta cifra este dezamagitoare in raport cu ceea ce speram sa fie in 2011, o revigorare mai accentuate. Avand in vedere ce se intampla in toata lumea, nu putem sa crestem daca economiile europene stagneaza sau sunt in recesiune. Existau sperante ca ar putea sa fie ceva mai bine. Nu este nici extraordinar de rau, cam toata lumea se astepta sa fie in jurul cifrei 0,3-0,4%. Nu e o surpriza, dar e dezamagitor.

- Pana la sfarsitul anului, daca reusim sa atingem 1,5% ar fi foarte bine, insa nu putem conta doar pe faptul ca suntem ajutati de anul agricol bun

- Unul din avantajele Romaniei e ca a luat deja masuri de austeritate si este mai avansata decat altii care pana acum si-au putut permite sa ignore austeritatea si sa puna in practica programe de stimulare. In mod normal, noi nu ar trebui sa luam noi masuri ci sa le ducem la bun sfarsit pe cele care au fost incepute.

- Desi in prima parte a anului rezultatele par a fi incurajatoare, T2 a fost trimestrul in care s-au facut cele mai multe cheltuieli. Daca economia stagneaza s-ar putea sa ne trezim la sfarsitul anului cu o depasire a deficitului bugetar, si abia atunci se va putea discuta despre noi masuri de austeritate.

- Cred ca doar investitiile in infrastructura cu fonduri europene ar fi o buna cale de suplinire a acestui motor care este in scadere, respectiv exporturile. Oricum nu cred ca aceastea vor suplini intr-adevar scaderile din alte sectoare.

#bnr, #contractie economica, #crestere economica, #criza, #economie romania, #exporturi, #motor crestere economica , #stiri BNR