Noua economie: Puterea va sta in mainile celor creativi - interviu Andreea Vass

Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 07:50
5190 citiri
Noua economie: Puterea va sta in mainile celor creativi - interviu Andreea Vass

Daca pana acum, economiile mondiale s-au bazat pe investitii in industrie, pe agricultura, dar si servicii, noul deceniu aduce schimbari la orizontul economic al lumii. Trendul va fi acela al economiilor creative, bazate pe cunoastere, puterea va sta in mainile celor creativi, care vor sti sa aduca plus valoare domeniului in care activeaza.

"Economia mondiala intra intr-o noua etapa de dezvoltare mult mai dinamica si mai creativa. A trecut de la economia bazata pe agricultura, la economia industriala, apoi la economia bazata pe servicii si nu demult la cea bazata pe cunoastere. Cert e ca economia noului deceniu va fi o economie creativa.

Romania are atuul resursei umane pentru a fi parte a acestui val. Potentialul uman ne pozitioneaza in randul celor mai bogate tari din punct de vedere al ingeniozitatii si creativitatii", a declarat consiliera primului ministru, Andreea Paul Vass, intr-un interviu acordat Business 24.

In 2011 am avut un an agricol bun, care a contribuit la cresterea economica, insa principalul motor de crestere economica a fost reprezentat de exporturi. Care va fi principalul motor de crestere economica in 2012 si cum va putea fi stimulat?

Am alcatuit bugetul pe anul 2012 pe o crestere economica de 2,1%, sustinuta de sectorul industrial cu potential de export, de sectorul serviciilor si de revenirea sectorului constructiilor, antrenat de investitii publice in infrastructura si constructia de locuinte.

Trebuie totusi sa retinem ca exista o puternica dependenta intre cresterea economica din Romania si evolutiile din UE.

La nivel european se intrevede un an 2012 al austeritatii. Prin urmare, este posibil sa asistam la o moderare a ritmului de crestere a exporturilor.

Mizam insa pe revenirea usoara a consumului intern si pe reorientarea exporturilor in crestere spre pietele emergente, care vor compensa contractia cererii externe comunitare.

Sursele interne de crestere economica raman investitiile si consumul. Guvernul a decis sa continue stimularea investitiilor publice, acoperite atat din resurse interne cat, mai ales, din fonduri externe nerambursabile (transferuri de capital).

Investitiile publice se vor ridica la 38,1 miliarde de lei, respectiv 6,6% din PIB, in crestere cu peste 2 miliarde lei fata de anul 2011.

Suntem prima tara din UE, urmata de Polonia, cu cea mai mare pondere a investitiilor publice in PIB in anul 2010, de 5,8% din PIB, conform ultimelor date publicate de catre Eurostat. Intrucat alocarile bugetare pentru investitii publice sunt in crestere, avem toate sansele sa ne mentinem pozitia fruntasa in clasament.

In plus, investitiile private se vor situa cel putin la nivelul din 2011, ca urmare a dezvoltarii Parteneriatelor Public-Private si a implementarii proiectelor investitionale private anuntate.

Cresterea reala a investitiilor totale din economie pentru anul 2012 este estimata la 4,5%, dublu fata de cresterea economica prognozata. Ne asteptam si la o revigorare a cererii interne. Pentru anul 2012 prognozam o crestere a consumului populatiei cu peste 2%.

Nu in ultimul rand, vom valorifica la maxim atragerea de fonduri europene. Pentru anul viitor avem in plan atragerea a 6 miliarde euro prin fonduri europene, astfel incat gradul de absorbtie sa se ridice la cel putin 20%.

Pe ce industrii ar trebui sa ne concentram pentru a ne recapata competitivitatea ca tara pe plan international?

Industria orientata catre export a sustinut puternic in acest an cresterea economica. Prin schemele de ajutoare de stat am facilitat trecerea de la specializarea intensiva in munca, la specializarea intensiva in tehnologie, dar si sprijinirea exporturilor de produse intensive tehnologic, in special cele din sectorul auto.

Nu trebuie sa ignoram faptul ca suntem in era digitala, a tehnologiei informatiei si a eficientei energetice. Romania detine avantaje competitive in aceste domenii. De pilda, sectorul infrastructurii tehnologiei si comunicatiei este atractiv tocmai datorita recunoasterii mondiale a specialistilor in domeniu.

Romania se afla pe locul 13 in topul celor mai atractive 35 de tari pentru investitori in sectorul energiei regenerabile, inaintea Olandei, Japoniei si Danemarcei, conform Ernst&Young. Sectoare de interes pentru investitori sunt si cel petrolier, siderurgic, electric si electronic, farmaceutic si agricol.

In momentul de fata, pe termen scurt, ne concentram pe investitii in industriile care creaza locuri de munca, astfel incat sa cream premisele pentru bunastarea cetatenilor.

Industriile creative au fost identificate ca o alta axa majora de dezvoltare a Romaniei in acest deceniu. Economia mondiala intra intr-o noua etapa de dezvoltare mult mai dinamica si mai creativa.

A trecut de la economia bazata pe agricultura, la economia industriala, apoi la economia bazata pe servicii si nu demult la cea bazata pe cunoastere. Cert e ca economia noului deceniu va fi o economie creativa.

Romania are atuul resursei umane pentru a fi parte a acestui val. Potentialul uman ne pozitioneaza in randul celor mai bogate tari din punct de vedere al ingeniozitatii si creativitatii.

O tara nu se poate dezvolta din rutina, ci pe baza ideilor creative. Daca romanii se pot lauda cu ceva, aceea este creativitatea. Nimeni nu ne poate nega sau minimiza acest atu!

Cum vedeti economia anului 2012? Va fi un an mai bun decat anul 2011 sau, din contra, trebuie sa ne punem "centura de siguranta" ?

Daca ne uitam la cresterea economica prognozata pentru anul 2012, care se regaseste in intervalul 1,8% - 2,3%, in mod evident vom avea un an mai bun.

Eu ma inscriu in categoria celor optimisti, dar ma refer la un optimism de tipul "putem face", nu de tipul "se va face de la sine".

Un lucru este cert: economia va avea o crestere sustenabila in anul 2012. Masurile adoptate si tintele stabilite ne feresc de derapaje economice si ne responsabilizeaza.

Romania va iesi din procedura de deficit excesiv, inregistrand un deficit bugetar de 1,9% din PIB pe cash, sigur sub 3% in termeni de angajament.

Datoria publica se va mentine mult sub nivelul de 60% din PIB, stabilit prin Tratatul de la Maastricht. Suntem pe locul 4 in UE, cu una din cele mai mici datorii publice, de 31% din PIB in 2010 si aproape 34% in 2011.

Inflatia a scazut sub nivelul prognozat de BNR, situandu-se in limite rezonabile pentru a ne incadra in tinta de 3% in anul 2012.

Doamna Vass, 2011 a fost anul in care mai multe companii straine au parasit Romania: Nokia, Tnuva. Cum mai putem convinge investitorii sa investeasca in Romania in aceasta perioada?

Intram in anul 2012 cu un nivel al fiscalitatii favorabil mediului de afaceri, prin comparatie cu alte state europene. Avem printre cele mai mici rate de impozitare a companiilor si a persoanelor fizice din UE.

Romania se pozitioneaza pe locul 6 in UE la impozitarea companiilor, dupa Bulgaria si Cipru (ambele cu 10%), Irlanda (12,5%), Lituania si Letonia (ambele cu 15%).

Suntem pe locul 4 intre tarile UE cu cea mai scazuta rata de impozitare a veniturilor persoanelor fizice, dupa Bulgaria (10%), Cehia si Lituania, ambele cu 15%. Intr-adevar, in ceea ce priveste povara fiscala pe munca inca mai este loc de progrese.

Toate aceste evolutii indica un an 2012 stabil din punct de vedere macroeconomic. Ramanem insa vigilenti la incertitudinile contextului european si la goana politica care va caracteriza anul electoral 2012 pentru a nu permite niciun fel de derapaj economic, ci continuarea reformelor pentru a crea o societate vie si competitiva.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#investitii publice 2012, #interviu andreea paul vass, #investitii straine romania 2012, #crestere economica 2012, #noua economie, #industrii creative , #Economie politica