Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cifrele arata scadere economica. Ce poate pune "pe picioare" economia in 2012

Cifrele arata scadere economica. Ce poate pune "pe picioare" economia in 2012


Datele publicate de INS arata o scadere cu 0,2% in trimestrul al IV-lea pe 2011, iar trendul scaderii economice pare ca se va mentine si in primul trimestru din 2012, cand Romania nu dispune de motoare de crestere economica, cred specialistii contactati de Business24.

Cu toate ca analistii romani prevad o incetinire a economiei in 2012 pe fondul scaderii exporturilor, consiliera fostului premier Emil Boc, Andreea Paul Vass, spune ca Romania isi poate orienta exporturile spre pietele emergente, care inregistreaza cresteri semnificative ale consumului intern: Africa de Nord, Rusia, China, India, Orientul Mijlociu.

Cu toate ca indicatorii arata ca economia Romaniei a intrat din nou pe scadere in ultimul trimestru al anului 2011, PIB-ul inregistrand un declin de 0,2% in termeni reali fata de trimestrul anterior, scaderea nu este una semnificativa, avand in vedere faptul ca procentul se afla intr-o marja de eroare statistica, spune analistul Dan Petre, contactat de Business24.

"Trimestrul IV e un trimestru de incheiere. Se pierd 15 zile din decembrie cu sarbatorile, nimeni nu-ti mai face livrari si plati dupa 10 decembrie. Trimestrul III, in schimb, a fost benefic pe agricultura. Eu nu cred ca INS poate sa masoare la 0,2%. Daca era o scadere dramatica, ne puteam face probleme.

Nu as da semnal de alarma mai ales ca e un trimestru greu. Trebuie sa vedem ce se intampla pe trimestru I din 2012, iar daca trendul de scadere continua, putem sa ne speriem. Eu sper sa nu fie asa", a declarat analistul Dan Petre pentru Business24.

Fostul ministru de Finante, Dan Radu Rusanu, este de parere ca 90% din cresterea economica pe tot intregul anului 2011 s-a bazat pe anul agricol foarte bun. Potrivit acestuia, atat exporturile cat si sectorul constructiilor au scazut anul trecut, iar trendul va continua si in 2012, cand economia va inregistra o scadere accentuata.

In opinia sa, in trimestru I din 2012, Romania nu va avea niciun motor de crestere economica, fapt care va duce la o scadere a PIB-ului de 0,5%.

Nici consiliera fostului premier Emil Boc, Andreea Paul Vass, nu este foarte optimista cand priveste la ritmul de crestere din primul trimestru al acestui an. Andreea Vass considera ca anul agricol 2012 nu va echivala performanta lui 2011.

In plus, primul trimestru al acestui an va fi unul foarte dificil din pricina impactului economic pe care l-a avut ninsoarea abundenta, care a blocat sectorul transportului, al zootehniei si a pus mari piedici in onorarea contractelor in multe zone. Acest lucru, crede consiliera fostului prim-ministru, se va repercuta inevitabil in PIB.

Ianuarie, insa nu este o luna buna de masurat, iar primele doua luni ale lui 2012 nu au fost luni normale, in opinia lui Dan Petre.

"Ianuarie si februarie nu au fost niste luni normale. A existat o paralizie institutionala, am schimbat Guvernul ceea ce a insemnat ca s-au oprit anumite lucruri", mai sublinieaza acesta.

In plus, in cazul in care Germania va intra in incetinire economica, exporturile Romaniei, considerate pana acum motor de crestere economica, vor incetini.

"Economiile orientate spre export sunt economii de lumea a treia, nu au piete suficient de mari ca sa-si mentina soliditatea economica, cum sunt tarile cu populatie mica- Slovenia, Cipru, Malta. Noi, insa, suntem o piata semnificativa in Europa.

Daca tinem consumul depresat si nici nu facem eforturi, suntem expusi problemelor altora. Consumul intern iti asigura un grad de stabilitate si predictibilitate. Toata lumea prefera sa ia de acasa decat sa ia din targ", mai spune Dan Petre.

Fosta consiliera a lui Emil Boc crede ca primul motor de crestere economica in 2012 ramane absorbtia fondurilor europene.

De asemenea, accentul trebuie pus si pe exporturi si compensarea contractiei cererii de pe piata comunitara cu castigarea altor piete de export pe pietele emergente foarte dinamice in 2012, prioritizarea investitiilor, vanzarea participatiilor minoritare detinute de catre stat la companii, continuarea efortului de atragere de investitii directe, de stimulare a investitorilor interni, toate acestea pentru un singur scop - crearea locurilor de munca pentru cresterea gradului de ocupare.

"Cand am spus orientarea exporturilor spre pietele emergente nu ma gandesc doar la clasicele BRIC, ma gandesc la pietele care in 2012 sunt foarte dinamice din perspectiva cresterii consumului lor intern, unde oferta romaneasca poate sa satisfaca respectiva cerere: Orientul mijlociu, nordul Africii si chiar marii parteneri economici pe care noi am evitat sa-i vizitam in ultimii ani: Rusia, China, India", a mai adaugat Andreea Vass.

Dan Radu Rusanu, nu crede ca Romania dispune de parghii pentru relansarea economica. Scenariul conturat de fostul ministru apare intr-o nota negativa.

"Motoarele de crestere in 2012, pe langa atragerea de fonduri europene, ar trebui sa fie exportul care va fi mai mic decat in 2011, ar trebui sa fie agricultura, insa anul agricol va fi mai prost decat in 2011 si cresterea industriala, pe care nu avem de unde s-o facem fiindca intreaga Europa este blocata. In primul trimestru pe 2012 nu vom avea niciun motor de crestere economica", spune acesta.

Pentru acest an, FMI si Comisia Europeana estimeaza un avans economic de 1,5-2%, in timp ce bugetul este construit pe o crestere economica de 1,8-2,3%.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2583 ori