Krugman: Sfarsitul lumii a fost amanat, datorita cresterii economice recente

Luni, 21 Septembrie 2009, ora 16:55
1481 citiri

Economia mondiala a ajuns la cel mai scazut nivel, iar Statele Unite s-ar putea sa fi iesit din recesiune la sfarsitul lunii iulie sau in august, potrivit castigatorului premiului Nobel pentru economie, Paul Krugman.

"Sfarsitul lumii a fost amanat", a declarat Krugman, profesor la Universitatea Princeton, in cadrul unei conferinte din Helsinki, citat de Bloomberg.

"Am trecut printr-o criza extraordinar de oribila, dar, probabil, am ajuns la cel mai scazut nivel, avand in vedere ca productia a inceput sa creasca", a adaugat economistul.

Krugman este de parere ca economia "nu pare sa cada intr-un abis" dar este inca in pericol, iar redresarea va fi "lenta si dureroasa".

Potrivit spuselor sale, redresarea ar putea fi de forma U, in loc de W.

Cu toate acestea, desi deficitele bugetare au "salvat lumea" pe termen scurt, pentru cei mai multi, lucrurile se vor inrautati. Pentru Statele Unite, Krugman estimeaza o crestere a somajului pana la inceputul anului 2011.

Economistul are dubii in privinta exporturilor drept un motor al redresarii economice. "Prabusirea comertului mondial a fost un fenomen extraodinar", a declarat Krugman.

"Problema este ca avem o criza financiara globala. Cum am putea sa ne redresam prin exporturi, daca nu gasim o alta planeta unde sa trimitem exporturile?", a adaugat Krugman.

De asemenea, castigatorul premiului Nobel crede ca nu putem invata din istorie, in acest caz. "Nu avem un ghid. Singurul model este Marea Recesiune din anii 30, care s-a terminat intr-un program masiv de cheltuieli numit Al doilea Razboil Mondial si nu vrem sa repetam asa ceva", a incheiat Krugman.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#comert, #criza, #economie, #productie, #redresare , #Stiri International