Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Criza datoriei din Europa duce la aprecierea yenului

Criza datoriei din Europa duce la aprecierea yenului


Ministrul japonez de finante a afirmat vineri ca preocuparile referitoare la criza datoriei din Europa reprezinta cauza intaririi yenului in raport cu euro, investitorii ferindu-se de riscul unei contagiuni a dificultatilor Greciei la celelalte tari care folosesc moneda comuna.

"Urmare a sporirii temerilor in Europa, yenul tinde sa se aprecieze, fiind considerat ca un activ sigur", a declarat Jun Azumi in prezentta jurnalistilor.

In aceeasi ordine de idei, viitoarele alegeri ce vor avea loc la jumatatea lui iunie in Grecia sunt considerate cruciale pentru soarta valutelor.

Potrivit lui Azumi, la ora actuala, putini investitori pot considera Europa ca un loc sigur pentru plasarea banilor.

"Aceasta lipsa de incredere constituie un obstacol in calea cresterii economice mondiale si are un impact negativ asupra pietelor japoneze si a yenului", a subliniat demnitarul nipon.

Aprecierea yenului reprezinta unul din factorii care-i determina pe investitori sa vanda la Bursa din Tokyo titlurile companiilor exportatoare japoneze, veniturile si profiturile acestora pe piata europeana fiind afectate de o cerere slaba si o competivitate subminata.

Situatia se reflecta asupra capacitatilor acestora de investitii si crestere, ce franeaza relansarea economica a Japoniei ale carei exporturi sunt traditionalul motor de activitate.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1257 ori