Lectia Poloneza

Marti, 09 Noiembrie 2010, ora 13:24
3329 citiri
Lectia Poloneza

"Cand am fost intrebat cum reuseste Polonia sa treaca mai bine prin criza decat alte state europene, am spus ca e mai mult de facut daca avem o abordare anglosaxona decat una slava. Acest lucru inseamna nevoia de responsabilitate, economii si rigoare financiara", a declarat  Donald Tusk, Prim-Ministru, in interviul dat publicatiei Financial Times, in primele luni ale anului 2010. 

In februarie 2010, Ministrul Dezvoltarii Regionale declara ca "se continua eforturile pentru a utiliza cat mai bine cele 67 de miliarde de euro alocate Poloniei prin politica europeana de coeziune pentru perioada 2007 - 2013.

Este cea mai mare suma alocata vreodata unui Stat Membru al Uniunii Europene", a subliniat apoi Ministrul.

Polonia va fi capabila sa-si cheltuiasca aceste resurse pana in 2015 si antreprenorii pot primi sprijin prin cele patru programe operationale nationale, precum si prin 16 programe operationale regionale, dupa cum informeaza Agentia Poloneza a Investitiilor Straine.

Nu mai este un secret pentru absolut nimeni, intrucat cifrele o dovedesc cu prisosinta, ca initiativele si activitatile intreprinse de Polonia pentru utilizarea fondurilor comunitare au contribuit la succesul economic al Poloniei in aceste vremuri de criza globala.

Daca privim datele seci, macroeconomice, Polonia a inregistrat o crestere a produsului intern brut si in al doilea trimestru al anului 2010 de 1,1% de la un trimestru la altul, cresterea a fost determinata de un sector de productie puternic (productia industriala a crescut la 10,5% in termeni anuali in al doilea trimestru al anului 2010) si a unei reveniri bruste in comertul mondial care a adus exporturile poloneze la nivelul de dinainte de criza.

Daca in Uniunea Europeana, produsul intern brut este prevazut sa creasca cu 1,8%, in Polonia se intrevede o crestere de 3,4% in 2009, PIB a fost de 1.342 miliarde de zloti, conform Biroului Central de Statistica (GUS), dupa cum se arata in Raportul preliminar pe probleme economice si financiare, publicat de Comisia Europeana in septembrie 2010.

Desi "revenirea ramane totusi fragila", spune Comisarul Olli Rehn, cea mai buna solutie este, in continuare, "consolidarea fiscala", sau, in traducere "echilibrarea bugetelor".

Nu mai exista nicio indoiala ca fondurile structurale si de coeziune au contribuit semnificativ la stimularea economiei, la cresterea competitivitatii si reducerea disparitatilor in parcursul dezvoltarii Poloniei fata de cele mai avansate state din UE.

Asa se explica de ce Comisarul Olli Rehn vorbeste de o "Europa cu doua viteze" cand compara si pune pe acelasi plan Germania si Polonia fata de ce se intampla in Europa de Sud.

O trecere in revista a masurilor luate de Polonia in cursul ultimilor ani, cu precadere de la aparitia crizei globale economice si financiare, indica capitolele la care a bifat reusitele.

In primul rand, aceasta a folosit in totalitate fondurile pentru anii 2004 - 2006, in 2009 a reusit sa finalizeze negocierile cu Comisia Europeana pentru perioada 2007 - 2013, inclusiv, pentru Programul Operational de Infrastructura si Mediu, a luat masuri pentru a elimina barierele care incetineau accesul la fonduri prin amendari ale unor legi nationale esentiale, cum ar fi legea mediului si a licitatiilor publice, a simplificat profund procedurile de aplicatii la sprijinul comunitar.

De asemenea, a lansat un pachet anticriza creat de Ministerul Dezvoltarii Regionale care asigura plati in avans antreprenorilor, premii formale pentru eficienta acordate autoritatilor implicate in implementarea sprijinului comunitar si o refinantare mai rapida a cheltuielilor in cazul marilor proiecte, iar la sfarsitul anului 2009, cele 40 de proiecte de sustinere a investitiilor create prin programul national multianual au atins o valoare de aproximativ 9 miliarde de zloti si au creat 24.000 de noi locuri de munca, in conformitate cu raportul de la 31 august 2010 al Ministerului Economiei.

Polonia este lider intre Statele Membre din Europa Centrala si de Est, deoarece a utilizat 35% din fondurile nerambursabile contractate in primii trei ani de implementare.

Beneficiarii finali din CEE au contractat in total 69,3 miliarde de euro, ceea ce reprezinta 26% din bugetul programului pentru 2007 - 2013.

Pana la 26 septembrie 2010, au fost depuse 147.500 de aplicatii pentru a beneficia de fondurile comunitare si nationale cu o valoare de 345 de miliarde de zloti; au fost semnate 41.907 de contracte de cofinantare cu beneficiarii pentru suma de 185,9 miliarde de zloti din care 130,3 de miliarde sunt din fonduri europene, altfel spus, 49,8% din alocatia pentru perioada 2007 - 2013.

Secretul succesului Poloniei in viziunea unor experti si analisti: "In locul unui pachet de stimulente, Polonia a introdus un program de economii efective. A taiat cheltuielile cu 1% din PIB si a implementat cateva reforme structurale pentru a spori increderea investitorilor straini, a sustinut comertul liber. Acesta este "secretul" succesului Poloniei", dr. Marcin Piatkowski, februarie 2010 "Cea mai mare parte a succesului polonez se datoreaza pietei interne de consum.

Altfel spus, polonezii au stat si au cheltuit banii in Polonia in acele perioade cand euro devenea mai scump", a declarat Eva Blaszczynski, analist, intr-un interviu publicat in Adevarul.ro, mai 2010.

"Varsovia isi mentine ferm credinta in principiile pietei libere pe tot parcursul crizei financiare si a caderii economice si are capacitatea si puterea de a ajunge la capat", titreaza Wall Street Journal.

"Pentru o parte din liniile de finantare proiectele pot fi depuse integral online. Acest proces de transfer a aplicatiilor pe suport electronic a demarat puternic cu doi ani in urma. Pentru prima data, in acest an am putut trimite un proiect integral online. Ma astept ca in noul cadru financiar, dupa 2013, toate proiectele sa fie depuse integral online", a precizat in cadrul unui interviu Michal Gwizda, consultant.

"Polonia, odata cu accesarea finantarilor europene, a pus la punct un sistem care se numeste e-taxes. Acesta include inregistrarea electronica, e-registration; trimiterea electronica a declaratiilor, e-declaration si, in final, plata electronica - e-payment", spune Ionut Simion, partener la PricewaterhouseCoopers.

"Polonia este gata sa devina un puternic motor economic in Europa", aprecia Martin Oxley, reprezentatul Camerei de Comert Bilaterale Britanico-Poloneza.

Desi investitiile straine directe au scazut cu 20% in 2009, Polonia continua sa fie o destinatie solida si durabila pentru dezvoltarea mediului de afaceri pentru ca are o piata interna mare si stabila cu o platforma excelenta pentru exporturi, o pozitie strategica ce faciliteaza investitiile UE in productie si logistica.

Bazate pe fonduri europene, infrastructurile rutiere, feroviare si aeriene cunosc o dezvoltare rapida, iar organizarea UEFA EURO 2012 este un catalizator.

De asemenea, Polonia dispune de un curs de schimb valutar atractiv.

Mai mult, aceasta ofera stimulente semnificative pentru investitii companiilor internationale care doresc sa se extinda in Europa.

In urmatorii cinci ani, vor fi disponibile 93 de miliarde de euro pentru finantarea sectorului public, pentru a mentine ritmul de crestere in intreprinderi, infrastructura si dezvoltarea capitalului uman.

Sectorul constructiilor si-a revenit, in special, pe segmentul constructiilor de interes public (muzee, scoli, spitale, sali de sport), iar functionarea programelor guvernamentale, de tip "Rodzina na swoim" ("Familia pe cont propriu"), au stabilizat piata imobiliara si de reabilitare termica a cladirilor.

"Raportul Polonia 2030 marcheaza inceputul dezbaterii publice asupra viitorului nostru. Astazi, dupa 20 de ani de schimbari, a sosit vremea sa ne concentram energia intr-un proiect al unei noi civilizatii. A venit vremea sa scriem o alta pagina in istoria Poloniei. In timp ce continuam sa exploram libertatea recastigata la 4 iunie 1989, trebuie sa privim spre viitor", este de parere Donal Tusk.

Polonia a inceput sa-si discute viitorul

Daca prin raportul Polska 2030, Polonia a dat publicitatii inca din 2009 politicile pe care vrea sa le aplice pentru a-si asigura si determina viitorul, la Conferinta din septembrie 2010 de la Bruxelles, presedintele Bronis?aw Komorowski, in prezenta presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, vorbea despre directiile dezvoltarii strategice si problemele integrarii din Uniunea Europeana: "Acum incepe o perioada istorica, cand Polonia va putea efectiv sa fie un avocat al integrarii europene.

Polonia vrea sa fie unul din leaderii acestei dezvoltari si va juca un rol semnificativ in gasirea unor mecanisme mai bune pentru functionarea institutiilor europene astfel incat integrarea sa devina totala si efectiva".

Polonia a fost si ramane interesata in intarirea mecanismelor de solidaritate europeana.

"Vrem sa luam parte la deciziile care garanteaza aceasta solidaritate dar, in acelasi timp, ne asteptam ca fondul de coeziune sa fie mentinut. E foarte important sa se asigure o solidaritate reala si ca tarile europene sa aiba sanse egale." 

Articol scris de Iuliana Mihalcea.

"Together for your business" este o sectiune sustinuta editorial de Camera de Comert si Industrie a Romaniei

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
#buget, #crestere, #criza, #economica, #economie, #finantare, #fonduri, #investitii, #lider, #polonia, #structurale , #Stiri Idei afaceri