Popularitatea licitatiilor online de locuinte a crescut foarte mult in ultimii ani in Romania, multi oameni fiind interesati sa achizitioneze o proprietate la un pret mai mic decat cel al pietei. Astfel de licitatii reprezinta o vanzare publica in care proprietatile sunt vandute celui care vine cu cea mai mare oferta financiara.
Exista mai multe genuri de proprietati care sunt scoase la licitatie. Vorbim despre proprietati obisnuite vandute direct de proprietarii care vor o tranzactie rapida, de locuinte recumparate de banci in urma unei executii silite si despre proprietati executate silit dupa ce proprietarii nu au mai putut sa isi plateasca ratele.
Practic, proprietarii de locuinte aleg sa apeleze la licitatii online pentru a-si vinde locuintele cat mai repede pentru un pret cat mai bun.
La randul lor, cumparatorii sunt interesati de astfel de licitatii pentru a gasi locuinte la preturi cat mai mici. In acest sens, cele mai cautate sunt proprietatile executate silit care ajung sa fie scoase la licitatie online, la preturi cu peste 20% mai mici.
Esential in cadrul acestor licitatii online este modul in care sunt prezentate proprietatile si cat de usor decurg acestea multumita platformei online. Un exemplu in acest sens este Imopont, o platforma usor de utilizat, care reuneste diverse tipuri de proprietati aflate in executare silita.
Preturile mici, diversitatea de proprietati si modul transparent in care decurge inscrierea la licitatie fac din Imopont una... mai mult
Joi, 30 Aprilie 2020, ora 14:31
Senatorii au adoptat, marti, un proiect de lege prin care contractele de credit, inclusiv contractele de garantie reala sau personala, incheiate de o institutie de credit nu constituie titluri executorii.
Proiectul de lege are un singur articol, care prevede abrogarea articolului 120 din OUG 99/2006, prin care contractele de credit erau considerate titluri executorii.
"Avem exemplu de la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, care a stabilit ca debitorii care sunt executati silit de catre banci ar trebui sa aiba dreptul sa atace cu apel decizia de incuviintare a instantei, daca in contractul de credit exista posibile clauze abuzive", a spus, in timpul dezbaterilor din plen, senatorul Cristiana Anghel.
"Mii de oameni au fost evacuati ...citeste mai departe despre "Ai restante la credit? Bancile nu te vor mai putea executa silit fara acordul unei instante" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 23 Septembrie 2015, ora 07:44
Legislatia nationala ar trebui sa prevada ca debitorii, care sunt executati silit de catre banci, sa aiba dreptul sa atace cu apel decizia instantei de fond care respins opozitia lor la executare, daca in contractul de credit exista clauze abuzive, se mentioneaza intr-o decizie recenta a Curtii de Justitie de Uniunii Europene.
Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronuntat recent in cauza C-169/14, privind aplicarea legislatiei europene referitoare la clauze abuzive in raport cu prevederile legislatiei spaniole legate de executarea silita.
Citeste mai multe despre Debitorii executati silit de banci ar putea ataca cu apel decizia instantei. O hotarare CJUE clarifica situatia pe AvocatNet.ro mai mult
Luni, 28 Iulie 2014, ora 15:40
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a solicitat demararea executarii silite pentru o banca, pe motiv ca aceasta nu a respectat o hotarare judecatoreasca in urma careia 260 de clienti ar fi trebuit sa isi recupereze comisionul de risc retinut de banca fara temei legal, din 21 iunie 2010 pana in prezent, a anuntat miercuri, presedintele ANPC, Marius Dunca, in cadrul unei conferinte de presa.
"ANPC depune toate eforturile cu operatorii financiar - bancari. In acest sens, vreau sa va prezint doua exemple elocvente. Avem o decizie definitiva si irevocabila in favoarea ANPC in care sunt implicati 260 de consumatori carora trebuie sa li se restituie toti banii incasati fara temei legal incepand cu data de 21.06.2010 pana in prezent.
Cei 260 de clienti au depus reclamatii in 2010 cand OUG 50 era in forma ei initiala si se aplica contractelor in derulare. La momentul respectiv, ANPC a sanctionat contraventional operatorul financiar - bancar si a dispus masuri complementare de restituire a sumelor incasate fara temei legal", a spus presedintele ANPC. El a mai precizat ca banca este obligata sa sisteze perceperea respectivului comision.
Potrivit sefului ANPC, banca respectiva nu a aplicat hotararea judecatoreasca, emisa inca din 2012, drept pentru care ANPC a solicitat executarea silita, demarata saptamana trecuta.
Presedintele ANPC sustine ca decizia se aplica doar celor 260 de clienti ai bancii, procesul nefiind unul colectiv.
Motivul sanctionarii... mai mult
Joi, 01 Mai 2014, ora 08:38
Persoanele care au credite imobiliare in franci elvetieni, dar nu isi mai pot achita ratele, ar putea scapa temporar de executarea silita efectuata de banca, se mentioneaza intr-un proiect de lege aflat in dezbatere la Senat.
Potrivit unui proiect de lege aflat in dezbatere la Senat, persoanele fizice care au credite in franci elvetieni, dar au acumulat restante, ar putea sa nu mai fie executate silit de banca pentru o anumita perioada de timp.
In documentul citat se precizeaza ca imobilele cu destinatie de locuinta ale persoanelor fizice supuse executarii silite din cauza neachitarii ratelor la credite contractate in franci elvetieni (CHF) vor benefica de o amanare pentru trei ani in ceea ce priveste aplicarea executarii silite.
Citeste mai multe despre Restantierii la creditele in franci elvetieni ar putea scapa temporar de executarea silita pe AvocatNet.ro mai mult
Joi, 17 Aprilie 2014, ora 14:55
Bancile de pe piata locala incep ofensiva pentru recuperarea creantelor de la datornici, dupa pierderi record de 2,1 miliarde de lei anul trecut si o rata de neperformanta de 18%. Miza este reducerea pana la jumatate a perioadei care precede procedura de executare.
Iar momentul este propice, dupa ce ultimele modificari ale Codului de procedura civila aduc o fluidizare a procesului de valorizare a bunurilor executate silit.
BCR isi face "armata de recuperatori"
Primul semnal vine din partea BCR, care a zguduit finantele Erste Group cu pierderi record de 1,2 miliarde de lei in 2012. Rezultatele sunt puse pe seama unei majorari cu 68% a costului cu provizioane, in contextul in care banca mai atinge un record nedorit pe piata romaneasca: o rata de neperformanta de peste 26%.
BCR a inregistrat o pierdere record in 2012
"Anul acesta vom vedea la BCR o scadere puternica a costului cu provizioanele pentru pierderi din credite. De asemenea, se vad deja unele efecte ale programului de crestere a eficientei bancii, iar cea mai mare parte a costurilor de restructurare au fost prinse pe 2012. Sper ca vom avea un profit in Romania anul acesta", a declarat Andreas Treichl, CEO al Erste Group.
Cu alte cuvinte, liderul pietei bancare din Romania trebuie sa-si amelioreze urgent portofoliul de credite. In acest context, Erste Group intentioneaza sa creeze la BCR o divizie de recuperare a creantelor de dimensiuni nemaintalnite pe piata bancara din Romania, cu o schema de... mai mult
Miercuri, 06 Martie 2013, ora 08:00
Executarile silite efectuate de bancile comerciale din tara reprezinta o oportunitate pentru achizitia unui apartament, in conditiile in care preturile sunt foarte mici. Tarifele incep de la mai putin de 10.000 de euro, in cazul garsonierelor cu o suprafata mai mica de 40 metri patrati, dar pot depasi cateva sute de mii de euro.
Bancile comerciale din Romania au inregistrat pierderi de 192 milioane de lei, dupa primele sase luni ale acestui an, iar anul trecut sistemul bancar a pierdut 777 milioane de lei. Institutiile bancare sunt in cautarea unor noi surse de venit, iar executarea silita a bunurilor imobiliare pare a fi o solutie de moment, adoptata de cele mai multe banci din tara.
Unul dintre cele mai recente cazuri de executare silita a fost cel al complexului imobiliar de lux Verdi Park din Bucuresti. Acesta a ajuns in faliment si a fost scos la licitatie pentru 4 milioane de euro. Suma acopera doar partial datoria de aproape 5 milioane de euro pe care Alpha Bank o are de recuperat de la dezvoltatorul imobilului.
Bunurile imobiliare scoase la licitatie de banci au preturi ce variaza de la mai putin de 10.000 de lei si pana la peste 1 milion de lei. Cele mai multe sunt apartamente, dar exista si oferte de proiecte imobiliare, de proprietati industriale sau spatii comerciale, aflate in toata tara.
Garsoniera de 8.175 de lei, in judetul Mures
Cea mai ieftina oferta anuntata de BCR este o garsoniera in judetul Mures, mai exact in Sangeorgiu de Mures, al... mai mult
Marti, 28 August 2012, ora 18:16
Executarea silita reprezinta o situatie nedorita, in egala masura, de banci si de clientii acestora.
Gravitatea situatiei a declansat dezbateri ample, autoritatile competente au formulat o serie de recomandari pentru solutionarea cazurilor, iar institutiile de credit au creat mecanismele pentru aplicarea acestor recomandari.
In contextul amplorii cunoscute de cazurile de executare silita, Ministerul Finantelor a lansat Ghidul pentru restructurarea extrajudiciara a imprumuturilor cu garantii ipotecare, in scopul "de a stabili principii pentru a da posibilitatea imprumutatilor aflati in dificultate financiara sa isi indeplineasca obligatiile contractuale si a preveni, pe cat posibil, situatiile de executare silita a garantiilor ipotecare, care presupun, de regula, o procedura indelungata si costisitoare pentru imprumutator".
Cititi mai multe despre Cum poti evita executarea silita pe Ziare.com. mai mult
Joi, 29 Martie 2012, ora 10:01
Executarea silita devine un proces din ce in ce mai greoi, in conditiile in care activele sunt greu de valorificat, astfel ca bancile trebuie sa gaseasca solutii pentru salvarea clientilor, a declarat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea."Executarea silita in acest moment - si din pacate stiu si clientii acest lucru - este din ce in ce mai greoaie. Nimeni nu cumpara fabrici, uzine, ferme, nici macar apartamente. (...)
Bancile trebuie sa gaseasca solutii pentru salvarea clientilor", a spus Ghetea la Romania Financial Forum, organizat de MEDIAFAX in parteneriat cu BNR.
Potrivit reprezentantului ARB, circa 70% dintre persoanele care au primit "masca de oxigen a restructurarii" au reusit sa se "reanimeze" si sa functioneze in continuare.
Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a aratat ca la finele lunii august nivelul creditelor neperformante a ajuns la 13,6% din total imprumuturi.
In aceste conditii, piata bancara romaneasca este "cel putin neatractiva", a declarat directorul general al ING Bank Romania, Misu Negritoiu.
"Lumea de afara se intreaba acum cum rezista o piata cu credite neperformante de 14%, poate 17%.
Ce fac bancile cu creditele neperformante? Sa fim seriosi, nu fac nimic. Putinele credite pe care le avem nu se pot executa si piata nu te ajuta, dar nici nu poti sa le dai degeaba", a spus Negritoiu, prezent la eveniment.
El a aratat ca Romania are un avantaj competitiv prin forta de munca ieftina, insa este nevoie si de alte masuri,... mai mult
Miercuri, 05 Octombrie 2011, ora 17:47