Erimescu, Imobiliare: Bancile vor vinde proprietatile executate silit clientilor finali

Sambata, 01 Decembrie 2012, ora 12:24
2678 citiri
Erimescu, Imobiliare: Bancile vor vinde proprietatile executate silit clientilor finali

Bancile au vandut pana acum proprietatile executate silit in special investitorilor si mai putin clientilor finali, acestia urmand sa fie noua tinta pentru institutiile de credit, pentru ca obtin un pret mai bun, afirma Adrian Erimescu, directorul general al portalului Imobiliare.ro.

"Bancile au adresat aceste proprietati unui segment foarte limitat de clienti, respectiv investitori, fie fonduri de investitii, fie persoane cu cash - mici investitori care profita si cumpara portofolii de proprietati la preturi mici. Oferta de proprietati in executare este insa foarte mare si nu poate fi absorbita in totalitate de acesti investitori.

Investitorii cumpara pentru a obtine profit, iar in vederea maximizarii randamentului, acestia ofera preturi foarte reduse, astfel ca bancile isi recupereaza o suma mica din garantii", a declarat agentiei Mediafax Adrian Erimescu.

Erimescu apreciaza ca fondurile de investitii fac achizitii de portofolii de active de zeci de milioane de euro. Potrivit datelor vehiculate in piata, bancile au in executare circa 10.000 de proprietati, cea mai mare parte locuinte.

In opinia reprezentantului Imobiliare.ro, urmatorul pas al bancilor este vanzarea acestor proprietati catre clientul final, ceea ce asigura o recuperare mai buna a garantiilor.

Valoarea garantiilor constituite in favoarea bancii s-a redus la jumatate fata de 2007-2008, astfel ca proprietatile sunt scoase la licitatie la un pret mai mic cu 50%, reprezentand valoarea actuala de piata, caruia i se aplica o alta scadere, de 25%, daca nu este adjudecata la primul termen. In aceasta situatie, din valoare initiala a garantiei, banca recupereaza in general doar 40%, daca vinde consumatorului final.

Fondurile de investitii ofera insa preturi mult mai mici decat valoarea de piata, in acest caz bancile recuperand si mai putin de 40% din garantii.

"Cu siguranta, anul viitor vom vedea mai multe vanzari spre consumatorul final. Cel mai bun semnal este ca majoritatea bancilor si-au creat site-uri specializate pentru aceste proprietati. Daca bancile vor sa vanda la un pret cat mai apropiat de valoarea de piata trebuie sa se adreseze consumatorului final", afirma Erimescu.

Anticipand aceasta miscare a bancilor, portalul imobiliare.ro a creat un produs dedicat proprietatilor in executare, unde cei care vor sa cumpere pot gasi si astfel de active. Ofertele bancilor pot fi gasite pe portal, acestea fiind listate alaturi de celelalte proprietati, dar cu specificatia ca sunt in executare. In prezent, cinci banci au listat pe portal oferte, iar reprezentantul imobiliare.ro estimeaza ca in urmatoarele sase luni numarul acestora va creste la 20.

"In general, cei care vor sa cumpere o locuinta nu cauta in special una in executare silita, desi acestea au preturi mai jos decat celelalte", a explicat Erimescu.

Totodata, proprietarii portalului vor sa lanseze un nou site dedicat exclusiv proprietatilor comerciale, respectiv birouri, spatii de retail, spatii industriale, terenuri pentru constructie, terenuri agricole etc.

"Vom lansa oficial luna viitoare acest site, care pentru inceput va cuprinde 5.000-6.000 de oferte. Þinta este sa punem in legatura firmele mici si mijlocii cu ofertantii de astfel de proprietati pentru acestea in general nu au acces la informatie la fel de usor asa cum au multinationalele si companiile mari. Vrem sa ajungem la 10.000 de proprietati listate pana la sfarsitul anului", a adaugat Erimescu.

Imobiliare.ro a inregistrat in acest an o crestere a cifrei de afaceri de circa 30% la 1,2-1,3 milioane de euro, odata cu extinderea numarului de listari pe portal realizate atat de proprietari, cat si de catre dezvoltatori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#vanzare proprietati executate, #banci proprietati executate silit, #cumparatori proprietati executate silit, #achizitii proprietati executate , #Oferte banci