Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romanii executati silit ar putea ramane in propria casa. Care sunt conditiile

Romanii executati silit ar putea ramane in propria casa. Care sunt conditiile
Romanii care sunt executati silit pentru ca nu mai pot plati rata creditului luat pentru cumpararea locuintei ar putea sa ramana chiriasi in aceeasi casa ori in alte locuinte de stat si sa plateasca chirii foarte mici.

Vineri intra in vigoare Legea 143/2017 care modifica Legea locuintei.

Una dintre modificari este ca locuintele care sunt executate silit de banci pot fi cumparate de autoritatile locale, prin licitatie. Apoi, fostii proprietari pot ramane chiriasi, dar chiria platita sa nu depaseasca 10 la suta din venitul net lunar - media pe ultimele 12 luni, pe familie -, deci o valoare foarte mica, informeaza Digi 24.

O alta varianta este ca o persoana executata silit sa locuiasca intr-o alta casa scoasa la licitatie si cumparata de autoritatile locale, in cazul in care fostul proprietar al acesteia nu a solicitat sa ramana acolo in calitate de chirias. Si in acest caz, suma platita va fi tot de cel mult 10 la suta din venituri.

O astfel de locuinta va fi numita "locuinta de sprijin", iar aceasta va fi definita drept "locuinta cu o suprafata utila de cel mult 100 mp, care se atribuie cu chirie unor persoane sau familii care au fost evacuate prin proceduri de executare silita din locuintele proprietate personala, in urma neachitarii obligatiilor contractuale prevazute in contracte de credit ipotecar, si a caror situatie economica nu le permite accesul la o locuinta in proprietate sau inchirierea unei locuinte in conditiile pietei".

Insa contractul de inchiriere ar putea fi anulat de primarie, daca locatarii nu isi platesc chiria ori daca au restante la intretinere mai mari de trei luni. In plus, nu au voie "sa subinchirieze, sa transmita dreptul de locuire sau sa schimbe destinatia spatiului inchiriat".

"In Romania, mii de familii se afla in situatia de a-si pierde apartamentele din cauza ca nu au mai putut plati ratele unui credit ipotecar. Fie ca si-au pierdut locurile de munca, au avut firme care au dat faliment sau au avut de suferit in urma cresterii cursului de schimb valutar, oamenii cer sprijinul autoritatilor locale in speranta ca nu vor ramane pe drumuri.

(...) Aceste familii sunt intr-o situatie extrem de dificila, intrucat raman efectiv pe drumuri si nu primesc niciun fel de ajutor - locuinta sociala ori posibilitatea de obtinere a unui alt credit ipotecar - in urma scoaterii locuintelor la licitatie", se arata si in expunerea de motive.

Citeste si:

Cele mai mari riscuri care ameninta economia Romaniei: Pericolul dar ...citeste mai departe despre "Romanii executati silit ar putea ramane in propria casa. Care sunt conditiile" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1161 ori