Cine este liderul "termitelor" forestiere din Romania

Miercuri, 24 Iulie 2013, ora 14:53
6984 citiri
Cine este liderul "termitelor" forestiere din Romania
Larionesi Traian, actionarul majoritar la doua din companiile cu cea mai mare cifra de afaceri din explotarea forestiera

Un om de afaceri din comuna Anies, judetul Bistrita Nasaud conduce topul companiilor cu cea mai mare cifra de afaceri din exploatarea forestiera. Pe langa compania de pe locul 1, bistriteanul controleaza si firma de pe locul patru. Afacerile "de familie" cumulate ajung la peste 20 milioane de euro.

Compania care ocupa prima pozitie intr-un clasament realizat de Business24 al societatilor comerciale care au obtinut cea mai mare cifra de afaceri in 2012 din exploatarea forestiera, este Frasinul SRL, cu sediul in comuna Anies, judetul Bistrita Nasaud.

Firma este detinuta de omul de afaceri Larionesi Traian in varsta de 41 din Sangeorz-Bai. In 2012, compania a raportat o cifra de afaceri de peste 76 milioane de lei, adica 17 milioane de euro, potrivit datelor furnizate de RisCo.

Potrivit presei locale, omul de afaceri are o fabrica de Cherestea la Nasaud, una la Anies si un combinat de prelucrare a lemnului la Ilva Mica.

Frasinul SRL are 218 angajati, iar in 2012 a raportat un profit net de 1.177.058 de lei (peste 260 de mii de euro).

Directorul general al societatii comerciale, Sorin Caldan a declarat ca nu poate estima care vor fi rezultatele financiare pentru acest an din cauza deselor modificarilor legislative.

"Nu stiu ce ar putea sa faca guvernantii sa ne mearga bine. Nu ne ajuta in nici un fel. Statul si bancile au facut criza si tot ei o mentin. In ultimii 10 ani noi traim din ordonante guvernamentale care se schimba din luna in luna", a comentat pentru Business24 Sorin Caldan, director executiv SC Frasinul SRL.

Directorul Frasinul: Cei mai multi bani vin din constructii

In plus, reprezentantul companiei a explicat faptul ca cifra de afaceri reflecta toate activitatile firmei, iar in cazul Frasinul cei mai multi bani vin din constructii, si nu din exploatarea forestiera.

"Din lemn nici un sfert din cifra de afaceri nu se face. Activitatile noastre sunt diversificate. Banii cei mai multi vin pe partea de constructii, sunt si cheltuieli mari, insa", a adaugat directorul executiv al Frasinul SRL.

Potrivit datelor furnizate de RisCo.ro, compania are datorii la bugetul de stat de 80.681 de lei (18.330 de euro), iar autoritatile au inceput la 31 martie procedura de executare silita. Totusi, profitul din activitatea curenta acopera foarte bine datoriile totale, iar firma are resurse financiare pentru rambursarea acestora.

In plus, datoriile catre banci si alte institutii financiare au o pondere redusa in activele totale ale companiei desi, marja profitului net este mai mica decat cea a industriei din care face parte.

Pe langa Frasinul SRL, omul de afaceri din Bistrita-Nasaud controleaza si compania Austro Forest International. Firma are sediul tot in comuna Anies.

Austro Forest a raportat, anul trecut, o cifra de afaceri de 14.622.015 de lei (3,3 milioane de euro) si 32 de angajati. Potrivit datelor de le RisCo, compania a raportat un profit net de 44.830 de lei (peste 10.000 de euro).

Care sunt companiile din Topul "termitelor" din Romania

Locul intai este ocupat de Frasinul SRL, cu o cifra de afaceri de 17 milioane de euro.

Pe locul al doilea in Topul companiilor cu cele mai mari cifre de afaceri din exploatarea forestiera este Prunus Forest. Compania din Plopeni, Prahova a raportat, potrivit datelor RisCo, afaceri de peste 27 milioane de lei (peste 6,1 de milioane de euro) in anul 2012. Societatea comerciala are 113 angajati si un profit net de 36.930 de lei (peste 8.300 de euro).

Pe locul 3 se afla firma Kenotheoz din localitatea Pangarati, judetul Neamt a raportat o cifra de afaceri de peste 18 milioane de lei (4,2 milioane de euro) in 2012. Potrivit RisCo, societatea comerciala avea anul trecut 102 angajati si un profit net de 102.594 de lei (23 de mii de euro).

Locul al patrulea este ocupat de Austro Forest, companie controlata de Larionesi Traian cu o cifra de afaceri de peste 3,3 milioane de euro.

Ocupanta locului cinci este Limsilva Forest. Firma functioneaza de mai bine de 11 ani si a reusit sa faca un profit de peste 25.331 de lei (5.600 de euro) cu 62 de angajati. Compania Limsilva din Sindrilari, judetul Vrancea a raportat o cifra de afaceri de 14.603.915 (3,3 milioane de euro).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#companii exploatare forestiera 2013, #cifra afaceri companii exploatare forestiera, #rezultate financiare 2013 exploatare forestiera , #Cifra de afaceri