Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Criza din Grecia s-a ieftinit. Recapitalizarea bancilor costa doar 10 miliarde de euro

Criza din Grecia s-a ieftinit. Recapitalizarea bancilor costa doar 10 miliarde de euro


Recapitalizarea bancilor grecesti s-ar putea dovedi o operatiune mai putin costisitoare decat asteptau creditorii europeni ai tarii, a recunoscut un oficial de la Bruxelles.

Dupa testul de stres efectuat de Banca Centrala Europeana s-a descoperit ca bancile elene au nevoie doar de 10 miliarde de euro, o suma reprezentand doar 40% din cele 25 de miliarde preconizate a fi folosite in acest scop prin Mecanismul de Stabilitate Europeana, anunta Reuters.

Perspective incurajatoare

Dupa retragerea masiva a capitalului din bancile elene, liderii eurpeni se asteptau ca acestea sa fie pe puncul de a se prabusi la orice soc al pietei.

In schimb, situatia actuala arata ca intreg sectorul bancar din Grecia are nevoie de o infuzie de 14,4 miliarde de euro, doua treimi din suma urmand sa fie acoperite din fondurile puse la dispozitia Greciei de creditorii europeni, iar restul din surse proprii.

Deja Banca Nationala a Greciei, cea mai mare institutie privata de credit din tara, a anuntat ca va scoate la vanzare sucursala din Turcia pentru a acoperi suma necesara recapitalizarii bancii-mama.

"Se pare ca, din pachetul de 25 de miliarde de euro, 10 miliarde vor fi suficienti pentru moment", a admis unul dintre oficialii europeni.

Suma va fi alocata de BCE catre Banca Greciei pana la 15 noiembrie, restul banilor din pachetul destinat recapitalizarii sectorului bancar elen urmand sa fie directionat catre guvernul elen dupa finalizarea primelor verificari efectuate de expertii creditorilor.

Ministrii de finante din zona euro se vor intalni luni, 10 noiembrie,pentru a analiza stadiul de implementare al reformelor incluse in cel de-al treilea program de asistenta financiara al Greciei, in valoare de 86 miliarde de euro.

TVA, marea problema

Raman in discutie totusi puncte fierbinti din lista de reforme pe care noul guvern Syriza trebuie sa le aplice pentru beneficia de transele urmatoare din imprumutul acordat de tarile din zona euro.

Acestea se refera la modificarea sistemului de executare silita a debitorilor rau platnici, majorarea TVA in sistemul de invatamant privat, reformarea sistemului de asigurari sociale si stabilirea pretului minim pentru medicamentele generice.

In principiu, oficialii europeni au anuntat ca prima etapa de verificare ar trebui finalizata pana la 15 noiembrie, dar, in aceste conditii, termenul pare nerealist.

Aceasta ar putea face ca realocarea sumei de 15 miliarde de euro catre guvernul elen sa intarzie pana la primirea acordului din partea creditorilor europeni.

In sectorul bancar insa, actionarii institutiilor de credit din Grecia vor contribui cu bani pentru a-si pastra cota de reprezentativitate in tabloul actionariatului, noua legislatie obligand actionarii bancilor elene sa fie si partasi la pierderile suferite de acestea.

Desi legislatia comuna in domeniu va intra in vigoare abia de la 1 ianuarie 2016, oficialii europeni au dat inca din august unda verde pentru actionarii bancilor din Grecia sa contribuie la recapitalizarea institutiilor de credit.

"Trebuie sa avem in vedere obligativitatea unei contributii la recapitalizare pentru actionarii majori din banci", a explicat o sursa din interiorul CE, mentionand insa ca nivelul acesteia va stabilit in functie de diversi factori din cadrul procesului de recapitalizare.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2283 ori