ANPC solicita executarea silita a unei banci

Joi, 01 Mai 2014, ora 08:38
2511 citiri
ANPC solicita executarea silita a unei banci
Foto: obiectivtulcea.ro

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a solicitat demararea executarii silite pentru o banca, pe motiv ca aceasta nu a respectat o hotarare judecatoreasca in urma careia 260 de clienti ar fi trebuit sa isi recupereze comisionul de risc retinut de banca fara temei legal, din 21 iunie 2010 pana in prezent, a anuntat miercuri, presedintele ANPC, Marius Dunca, in cadrul unei conferinte de presa.

"ANPC depune toate eforturile cu operatorii financiar - bancari. In acest sens, vreau sa va prezint doua exemple elocvente. Avem o decizie definitiva si irevocabila in favoarea ANPC in care sunt implicati 260 de consumatori carora trebuie sa li se restituie toti banii incasati fara temei legal incepand cu data de 21.06.2010 pana in prezent.

Cei 260 de clienti au depus reclamatii in 2010 cand OUG 50 era in forma ei initiala si se aplica contractelor in derulare. La momentul respectiv, ANPC a sanctionat contraventional operatorul financiar - bancar si a dispus masuri complementare de restituire a sumelor incasate fara temei legal", a spus presedintele ANPC. El a mai precizat ca banca este obligata sa sisteze perceperea respectivului comision.

Potrivit sefului ANPC, banca respectiva nu a aplicat hotararea judecatoreasca, emisa inca din 2012, drept pentru care ANPC a solicitat executarea silita, demarata saptamana trecuta.

Presedintele ANPC sustine ca decizia se aplica doar celor 260 de clienti ai bancii, procesul nefiind unul colectiv.

Motivul sanctionarii bancii este incasarea unui comision de risc care ulterior a fost transformat in comision de administrare.

"Pana in 21.09.2010 banca percepea un comis din risc si l-a transformat in comision de administrare, in timp ce contractul era in derulare", a mai spus presedintele ANPC precizand ca, potrivit Ordonantei 50, banca nu are voie sa introduca noi comisioane pe perioada de derulare a unui credit.

Presedintele ANPC a dat si exemplul unui client care a contractat un credit de 120.000 de euro, de la banca in cauza, in 2008, cu o dobanda de 3,4% pe an, pentru care a perceput un comision de risc, ulterior de administrare, de 0,12% pe an. "Suma pe care ei trebuie sa o inapoieze acestui client este de 5.991 de euro, dupa calculele noastre", a precizat seful ANPC.

Valoarea creditelor celor 260 de clienti variaza intre 20.000 si 400.000 de euro.

Tot miercuri, presedintele Autoritatii a anuntat ca doi dintre clientii aceleiasi banci si-au recuperat deja banii retinuti in contul comisionului de risc, la inceputul acestui an.

"Avem un al doilea caz, tot o hotarare judecatoreasca definitiva, care a fost pusa in aplicare, ca urmare a procedurii de executare prin care la doi consumatori li s-a restituit suma de 154.644 de lei, la inceputul acestui an", a mai spus Marius Dunca. El a precizat ca banii au fost recuperati in termen de sase luni de la declansarea executarii silite.

De la inceputul acestui an, ANPC demarat 10 procese impotriva a 10 banci pe cazuri de clauze abuzive si alte 40 de procese in care reclama contraventii.

#banca data in judecata, #executare silita banci, #ANPC proces banca, #comisioane banci , #Comisioane banci