BNR trebuie sa propuna un plan de restructurare a creditelor neperformante - surse

Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 08:19
1805 citiri
BNR trebuie sa propuna un plan de restructurare a creditelor neperformante - surse

Banca Nationala a Romaniei trebuie sa elaboreze, pana la finele acestui an, un studiu cu privire la cauzele care au dus la acumularea creditelor neperformante in sistemul bancar si sa propuna un plan de restructurare a acestor credite, potrivit angajamentelor asumate de Guvern in fata FMI si a Comisiei Europene.

"BNR va elabora pana la finele anului un studiu detaliat despre motivele pentru care bancile din Romania nu iau masuri pentru a reduce creditele neperformante si de ce provizioanele pentru aceste credite sunt inca in bugetul bancilor. BNR trebuie sa propuna apoi un set de masuri pentru restructurarea creditelor, intrucat existenta acestora cauzeaza cresterea costurilor de imprumut in intregul sector bancar", au declarat surse oficiale.

Potrivit acestora, dupa ce finantatorii externi vor analiza masurile propuse de BNR, vor pune la dispozitia bancilor si expertiza altor tari care au fost in aceeasi situatie.

Spre exemplu, bancile din Irlanda au luat la rand toate creditele restante si au stat de vorba cu fiecare client in parte pentru a vedea de ce acesta nu-si poate plati ratele la timp si ce se poate face pentru a imbunatati situatia.

"Finantatorii externi vor sa stie care este capacitatea bancilor de a restructura aceste credite si daca exista probleme in acest sens", au mai spus sursele citate.

Potrivit Raportului asupra stabilitatii financiare pentru 2013 realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si publicat recent, nivelul relativ ridicat al ratei de neperformanta care influenteaza nefavorabil profitabilitatea bancara se datoreaza si mentinerii in portofoliu a unei ponderi semnificative a debitorilor restantieri, inclusiv a acelora care au demonstrat ca au o probabilitate foarte scazuta de a mai plati.

"De exemplu, in cazul portofoliului populatiei, circa 70 la suta din debitorii neperformanti (care detin fie credite imobiliare, fie credite de consum garantate cu ipoteci) se aflau in stare de nerambursare de mai mult de un an sau inregistrasera stari de nerambursare multiple (in iunie 2013). Bancile au folosit pe scara relativ larga solutii de restructurare/reesalonare si executare silita, dar eficienta acestor tehnici de gestiune a creditelor neperformante a ramas pana in prezent sub potential", se spune in raportul bancii centrale.

BNR precizeaza ca este posibil ca alte doua solutii folosite mai putin de catre banci - cesiunea de creanta si anularea creantelor - sa aiba eficienta mai buna in curatarea bilanturilor.

Potrivit raportului bancii centrale, cel mai important efect pozitiv in cazul folosirii mai ample a solutiilor mentionate ar fi cel de imbunatatire a imaginii sectorului bancar romanesc, prin diminuarea stocului de active cu calitate scazuta.

"De exemplu, scoaterea din bilant a expunerilor neperformante generate de sectorul companiilor (prin cesiune de creanta sau operatiuni de anulare a creantelor) ar diminua rata de neperformanta aferenta acestui sector de la 23,4 la suta (valoarea din august 2013) la 7,5 la suta. Respectiva scadere s-ar datora reducerii volumului mare de credite neperformante generate de debitori care au probabilitate scazuta de a-si mai onora serviciul datoriei (creditele care au restante mai mari de 365 de zile insumeaza 19,7 miliarde lei, respectiv 74 la suta din totalul creditelor neperformante, in august 2013)", se precizeaza in raport.

Totodata, raportul sustine ca sectorul bancar romanesc a inregistrat pierderi in anul 2012 (2,3 miliarde lei), ca urmare a cresterii substantiale a volumului de provizioane aferente riscului de credit, pe fondul cresterii volumului creditelor neperformante, respectiv al reevaluarii garantiilor.

Totusi, bancile de talie mare au reusit in general sa ramana pe profit. Scaderea cheltuielilor cu provizioanele in raport cu perioada similara din anul 2012, precum si diminuarea costurilor de finantare, pe fondul imbunatatirii perceptiei asupra riscului suveran al Romaniei, au condus la trecerea pe profit a sectorului bancar romanesc in primele opt luni din 2013 (1,5 miliarde lei).

#restructurare credite neperformante, #strategie BNR credite neperformante, #credite nerambursate BNR, #studiu BNR credite neperformante , #stiri BNR