Pe cine ajuta ieftinirea caselor executate silit

Joi, 21 Februarie 2013, ora 11:43
5156 citiri
Pe cine ajuta ieftinirea caselor executate silit

Noul Cod de procedura civila aduce o serie de modificari legate de executarile silite pentru imobile: vor exista doar trei licitatii, iar pretul poate scadea cu pana la 50% din cel initial, fata de 30% cum era pana acum.

Cat de fericite vor fi bancile si jucatorii de pe piata pentru aceste schimbari?

Daca pana acum un bun executat silit se putea vinde la a sasea sau chiar a zecea licitatie, Noul Cod de procedura civila prevede ca vanzarea sa se faca in maximum trei licitatii.

"In cazul primei licitatii, procedura este identica ca si pana acum. Se porneste de la pretul evaluat al imobilului la care se adauga TVA, la care nu se adauga nimic. De la a doua licitatie, daca pana acum pretul putea sa scada pana la 25%, potrivit noilor reglementari poate sa scada cu maximum 30%. Conditia este sa se prezinte minumum doua persoane. Daca se prezinta o singura persoana, pretul minim poate sa fie 75% din pretul initial, deci nu scade sub acest nivel.

Iar incepand cu cea de-a treia licitatie, pretul poate sa scada chiar si sub 50%. Aceasta este noutatea. Pana acum nu se mergea sub 50% din pret", a explicat Elena Puica, director Excutari.com pentru Business24.

Potrivit acesteia, bancile se gasesc pe primul loc in topul institutiilor care scot la vanzare imobile executate silit.

"Ele sunt urmate de administratiile financiare si pe locul trei se gasesc executorii judecatoresti", a explicat Puica.

Modificarile, o veste buna pentru banci?

Practic, vanzarea se va face mai rapid, insa pretul ar putea sa scada pana la un nivel mai mic decat cel la care putea ajunge pana acum.

Modificarile ar putea constitui, in mod suprinzator, o veste buna pentru banci, este de parere Aurelian Dochia, analist financiar si fost director general al BRD-GSG Corporate Finance.

"Cred ca se faciliteaza procesul de lamurire si clarificare a bilantului bancilor care era incarcat de multe ori, in mod nejustificat, cu garantii a caror valoare reala nu era realizabila pe piata. Sunt oportune si vor fluidiza procesul de recuperare a creantelor", a declarat Aurelian Dochia pentru Business24.

In ceea ce priveste pierderile pe care le-ar putea genera aceste schimbari pentru banci, analistul explica faptul ca procesul de vanzare a imobilelor excutate silit este determinat de valoarea de pe piata, iar bancile nu sunt constranse de vreo lege sa aleaga executarea silita pentru a-si recupera creanta.

"Pana la urma, nimeni nu le forteaza sa execute un imobil daca nu este avantajos, nu neaparat profitabil in sensul ca isi recupereaza toti banii, pentru ca de cele mai multe ori recuperarea integrala a creantei nu mai este posibila in niciun caz. Tot acest proces este determinat de piata. Ea determina pretul la care se poate vinde un imobil sau orice fel de garantie imobiliara si bancile nu pot sa nu tina seama de conditiile pietei", a explicat analistul.

Impactul modificarilor pentru piata imobiliara

Desi vizeaza grabirea procesului de vanzare si o scadere cu pana la 50% a pretului unui imobil executat silit, aceste masuri nu vor avea un impact asupra pietei imobiliare din Romania.

"Volumul executarilor silite nu reprezinta, totusi, un procent prea important din piata imobiliarelor ca sa putem asista la modificari ale acesteia", a explicat analistul imobiliar Dr. Ion Radu Zilisteanu pentru Business24.

Motivul pentru care aceast segment din piata nu atrage foarte multi clienti este dat de problemele juridice cu care se poate confrunta o persoana care a cumparat un imobil executat silit.

"In general, potentialii cumparatori stiu ca achizitia unui imobil dobandit printr-o executare silita poate sa creeze probleme. Te bucuri pe de o parte de pretul bun pe care l-ai obtinut in raport cu piata, insa, in general cel executat silit se indreapta in justitie impotriva creditorului si implicit a celui care l-a cumparat. Si atunci, pot aparea necazuri de natura juridica. Si atunci nu exista un entuziasm foarte mare in ceea ce priveste aceste executari silite", a explicat Zilisteanu.

Un alt dezavataj al acestor licitatii este faptul ca apartamentul nu poate fi vizitat inainte de licitatie.

#executari silite apartamente, #executari silite banci Romania 2013, #executari silite Cod civila , #Apartamente ieftine