Indicele global al preturilor produselor alimentare a crescut semnificativ in luna noiembrie, atingand cea mai ridicata valoare din ultimii doi ani, ca urmare a majorarii preturilor la carne si uleiuri vegetale, a anuntat, joi, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), informeaza Reuters.
FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In luna noiembrie 2019, acest indice a urcat cu 2,7% comparativ cu luna octombrie, pana la 177,2 puncte, cea mai ridicata valoare din ultimele 26 de luni.
Organizatia a subliniat ca indicele care masoara pretul cerealelor s-a diminuat cu 1,2% in luna noiembrie comparativ cu luna octombrie, pana la 162,4 puncte, pe fondul concurentei puternice in randul marilor producatori mondiali de grau.
In schimb, indicele care masoara pretul uleiurilor vegetale a inregistrat un salt de 10,4%, pana la 150,6 puncte, acesta fiind cel mai ridicat nivel inregistrat dupa luna mai 2018, pe fondul cresterii cotatiilor la uleiul de palmier ca urmare a cererii robuste la import, a utilizarii crescute in productia de motorina bio precum si a unor posibile deficiente de aprovizionare in cursul anului urmator.
De asemenea, indicele care masoara pretul la carne a inregistrat un salt de 4,6% comparativ cu luna octombrie, pana la 190,5 puncte, aceasta fiind cea mai mare crestere de la o luna la... mai mult
Joi, 05 Decembrie 2019, ora 14:00
Indicele global al preturilor la produsele alimentare a crescut in martie 2018, comparativ cu luna precedenta, impulsionat de majorarea preturilor la cereale si lactate, a anuntat, joi, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).
FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar, informeaza Reuters.
In luna martie 2018, acest indice a urcat cu 1,1%, comparativ cu luna precedenta, o crestere similara cu cea inregistrata in februarie 2018, pana la un nivel de 172,8 puncte. Comparativ cu situatia din luna martie 2017, pretul international al alimentelor a crescut cu 0,7%.
"Scaderile inregistrate la zahar si majoritatea uleiurilor vegetale au fost mai mult decat contracarate de cresterile de preturi la porumb, carne si majoritatea produselor lactate", a informat FAO, intr-un comunicat.
In paralel, FAO a anuntat ca in 2017 recolta mondiala de cereale a atins un nivel record de 2,646 miliarde tone, cu 33 de milioane de tone mai mult decat in 2016.
Cu toate acestea, FAO se asteapta la scaderea productiei de porumb si grau in 2018 pe baza primelor estimari.
Organizatia mizeaza in acest an pe o scadere a productiei mondiale de grau pana la 750 milioane tone, cu aproape un procent mai putin decat recolta cvasi-record din 2017, in conditiile in care prognozele sugereaza o scadere a productiei in China, India... mai mult
Joi, 05 Aprilie 2018, ora 14:34
Preturile alimentelor din Romania sunt corelate cu cele din zona euro, iar aceasta corelare a fost favorizata in acest an de excesul de cerere interna, a declarat, joi, viceguvernatorul BNR Liviu Voinea, in conferinta de lansare a raportului "Evolutia Concurentei in sectoare cheie - 2017".
"In economiile emergente, precum Romania, unde stim ca procesul de convergenta este inflationist prin natura sa, a putut fi observata o decuplare partiala intre cresterea economica si cresterea inflatiei, pe de o parte, si intre preturile de productie si preturile de consum, pe de alta parte.
In aceste conditii, poate fi avansata si pentru aceasta economie importanta factorilor structurali, precum inflatia globala, favorizata de deschiderea economica si de integrarea in lanturile globale de valoare", a aratat oficialul BNR, intr-o prezentare intitulata "Factori structurali in evolutia preturilor bunurilor de consum".
El a explicat ca, in Romania, gradul de deschidere a economiei a crescut foarte mult in ultimele decenii, ajungand la peste 65% din Produsul Intern Brut actual.
De asemenea, dupa 2007, ponderea UE in comertul nostru exterior a depasit 70%. Comertul cu bunuri intermediare a ajuns sa reprezinte 60% din comertul extern, un creditor puternic al rolului inflatiei globale in determinarea inflatiei interne, in stransa legatura cu cresterea rolului marilor retaileri si cu cresterea ponderii comertului intern prin intermediul acestora. Scaderea constanta a ratei inflatiei... mai mult
Joi, 23 Noiembrie 2017, ora 16:34
1Indicele preturilor produselor alimentare la nivel mondial, elaborat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), a inregistrat in luna iunie 2014 cea de a treia luna consecutiva de scadere, in principal ca urmare a scaderii preturilor la cereale si uleiuri vegetale, arata datele publicate, joi, de FAO, transmite Reuters.
FAO da lunar publicitatii propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate de un cos de alimente format din cereale, oleaginoase, lactate, carne si zahar.
In luna iunie 2014, acest indice a atins o valoare medie de 206 puncte, in scadere cu 3,8 puncte (sau 1,8%) fata de valoarea inregistrata in luna mai. FAO a precizat ca indicele preturilor la cereale a atins in luna iunie o medie de 196,2 puncte, cu 10,9 puncte (sau 5,2%) mai putin decat valoarea revizuita de 207 puncte inregistrata in luna mai, in principal din cauza unei scaderi de aproape 7% la grau si porumb. In cazul preturilor la uleiuri vegetale, FAO sustine ca acestea au scazut cu 2,4% in luna iunie pe fondul scaderii preturilor la ulei de palmier dar si a asteptarilor privind o recolta record de soia boabe.
Separat, FAO si-a imbunatatit estimarile privind productia mondiala de cereale inregistrata in 2014, pana la nivelul de 2,478 miliarde tone, cu 21,5 milioane tone mai mult decat estimarile anterioare. Revizuirea a fost determinata de o prognoza de productie mai favorabila pentru porumb, cu un procent mai mare decat se... mai mult
Joi, 03 Iulie 2014, ora 16:24
Alimentele se vor scumpi cu peste 20%, ca urmare a secetei. Vom asista chiar si la majorari de pana la 50%, la unele alimente, cum ar porumbul.
"Nici macar nu exista posiblitatea reala ca acest fenomen (cresterea pretului la alimente n.red.) sa fie oprit de cineva", spune oficialul Agrostar, care adauga ca singurul lucru pe care il poate face Guvernul este sa se pregateasca pentru anul agricol urmator, a declarat pentru Business24 Tudor Dorobantu, secretarul general al Federatiei Agrostar.
Masurile anuntate de Guvern, pentru combaterea secetei, i se par "binevenite, dar nesemnificative".
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a promis fermierilor o crestere de 30% a subventiilor pentru teren, pana la 160 de euro pe hectar. In total, sunt necesare fonduri de 350 de milioane de euro, care vor fi alocate de la bugetul de stat.
Fermierii care sunt persoane fizice vor fi despagubiti cu pana la 7.500 de euro, iar suma totala necesara acestui scop ajunge la 40 de milioane de euro.
Printre masurile promise de ministerul de resort agricultorilor se mai numara si reducerea cu 20% a tarifului pentru energia din agricultura, plata apei pentru irigat direct la sursa si suplimentarea fondurilor europene pentru irigatii. In toamna, fondurile europene pentru irigatii vor creste de la 25 de milioane de euro pana la 60 de milioane de euro.
Mai multi bani pentru motorina
Tudor Dorobantu crede ca ministerul ar trebui sa aloce sume mai mari de bani subventiilor... mai mult
Vineri, 24 August 2012, ora 17:01
Proiectul de lege a liberalizarii pietei de energie electrica, aprobat vineri de Guvern, ii va lovi greu pe producatorii de alimente. Efectul: scumpirea mancarii cu 10%.
Liberalizarea pretului energiei electrice este o parte importanta a proiectului de lege adoptat vineri de Guvern, aceasta putand duce la cresterea cu pana la 100% a facturilor platite de producatorii industriali.
Aceasta crestere va avea un impact puternic asupra celei mai importante componente a cosului zilnic al romanilor: mancarea. Pe de o parte, cheltuielile cu alimentele vor trebui sa se diminueze tocmai din cauza cresterii a celor cu electricitatea. Pe de alta parte, producatorii vor trece la scumpiri pentru a-si proteja profiturile.
"Dublarea pretului la energie electrica pentru companii va avea ca efect cresterea pretului alimentelor pe tot lantul trofic. Pretul de fabrica va creste cu 10%", a declarat Dragos Frumosu, presedintele Sindalimenta. "Efectul asupra economiei romanesti va fi nefast".
Acesta a explicat ca producatorii vor plati mai mult atat pentru materia prima folosita, cat si pentru consumul efectiv din interiorul companiei.
Potrivit calendarului de liberalizare, 10% din energia consumata de casnici la 1 iulie 2013 va proveni din piata libera, urmand ca ponderea sa creasca la 20% la 1 ianuarie 2014, 30% la 1 iulie 2014, 40% la 1 ianuarie 2015, 50% la 1 iulie 2015, 60% la 1 ianuarie 2016, 70% la 1 iulie 2016, 80% la 1 ianuarie 2017, 90% la 1 iulie 2017.
La 1... mai mult
Luni, 19 Martie 2012, ora 08:05
Preturile la majoritatea produselor alimentare ar putea suferi "reasezari" de 5-7% incepand din luna martie, potrivit reprezentantilor Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA).
"Scumpirile la energie electrica, energie termica si gaze naturale ar putea determina reasezari ale preturilor la majoritatea produselor alimentare. Vorbim de reasezari, nu scumpiri, de 5-7%", a declarat pentru Gandul, Dragos Frumosu, presedintele FSIA.
El spune ca de la inceputul acestui an produsele lactate s-au scumpit nesemnificativ, cu 3-4%.
"La carne, vanzarile in ianuarie si februarie sunt reduse de obicei. Nici la ulei nu putem vorbi de scumpiri, cantitatile consumate sunt relativ constante", a explicat Frumosu.
Pretul oualor s-a dublat in ultima saptamana
Pretul oualor s-a majorat in ultimele zile, ajungand in pietele din Capitala sa se vanda cu 0,8-0,9 lei bucata, de la 0,5 lei bucata in urma cu o saptamana. Motivul are legatura cu acoperirea investitiilor pentru schimbarea custilor in care sunt crescute gainile, o prevedere europeana obligand toti producatorii din Uniunea Europeana sa reduca densitatea pasarilor in custi, dupa cum sustin crescatorii de oua.
"La poarta fabricii ouale s-au scumpit recent, ajungand sa se vanda cu 0,5-0,55 lei bucata. Motivul il constituie schimbarea custilor pentru gaini. In noile custi densitatea pasarilor scade cu 25%".
"De la 1 ianuarie 2012, toti producatorii europeni sunt obligati sa schimbe custile pentru gaini.... mai mult
Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 16:26
Preturile de consum au urcat in noiembrie pentru a doua luna consecutiv, cu 0,42%, cresterile fiind inregistrate in principal in cazul marfurilor alimentare si serviciilor, in timp ce inflatia anuala a coborat la 3,44%, un nou minim dupa 1990.
Dupa patru luni consecutive de scadere, inflatia anuala a coborat in septembrie la 3,45%, inregistrand atunci cel mai redus nivel dupa 1990.
Preturile au crescut in octombrie cu 0,64%, iar indicele anual a urcat la 3,55%.
Preturile au crescut in noiembrie in principal la servicii (0,63%) si la marfurile alimentare (0,54%), in timp ce preturile marfurilor nealimentare au inregistrat un avans mai moderat, de 0,24%, se arata intr-un comunicat transmis luni de Institutul National de Statistica (INS).
La servicii cresterile cele mai vizibile au fost inregistrate la telefonie (0,71%) si transporturi aeriene (0,7%).
In categoria marfurilor alimentare, cele mai puternice avansuri au fost inregistrate la oua (7,2% in noiembrie fata de octombrie), respectiv legume si conserve de legume (3,91%), celelalte produse afisand scumpiri sau scaderi de preturi intr-o marja relativ restransa.
Preturile marfurilor nealimentare au urcat pana la 6,43% la energia termica, restul categoriilor inregistrand avansuri de sub 0,5%.
In primele 11 luni ale anului, preturile de consum au urcat cu 2,9%, in principal ca urmare a scumpirii marfurilor nealimentare (4,31%) si serviciilor (3,96%), in timp ce preturile marfurilor alimentare au urcat cu... mai mult
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 13:25
Cresterea inflatiei a fost temperata de mentinerea pretului la paine si cereale, potrivit economistului sef BCR, Lucian Anghel, informeaza NewsIn."Mentinerea pretului la paine si cereale a reprezentat un factor de stabilitate, temperand inflatia. Am fi putut avea o inflatie mult mai mare", a explicat Anghel.
Alimentele reprezinta 37% din cosul de consum, Romania fiind mult mai expusa la fluctuatiile preturilor la nivel international, potrivit raportului anual pe agricultura, "Potentialul urias al Romaniei asteapta inca sa fie deblocat", realizat de BCR Cercetare.
Astfel, pretul alimentelor din Romania are cel mai mare impact asupra inflatiei comparativ cu alte tari, in conditiile in care cota reprezentata de alimente in cosul de consum este cea mai mare comparativ cu Polonia, Ungaria, Bulgaria si Franta. "Cu toate aceste, pretul la alimente in Ungaria si Bulgaria a inregistrat, din 2005, rate mult mai mari de crestere fata de Romania.
Painea, legumele si fructele reprezinta 41% din cosul de consum din Romania si Bulgaria, in timp ce in Franta cota este mai mica, de 32%; diferenta mare dintre cele doua tari si Franta ar putea insemna un consum mai mare de paine si cereale", se arata in raport.
Romania nu este in prezent prost pozitionata in ceea ce priveste cresterea preturilor la alimente, cota mare reprezentata de paine si cereale fiind deseori un factor salvator, potrivit raportului. Pe de alta parte, legumele sunt importate in medie de 40-50%, deoarece productia... mai mult
Luni, 18 Iulie 2011, ora 16:42