Seceta la raport: Masurile Ponta si reactiile pietei

Marti, 24 Iulie 2012, ora 18:01
1350 citiri
Seceta la raport: Masurile Ponta si reactiile pietei

Premierul Ponta a anuntat, marti, ca va sustine introducerea din 2013 a TVA-ului diferentiat pentru agricultura de 9%, reducerea tarifului pe apa folosita la irigatii cu 50 de lei la mia de metri cubi si infiintarea unui fond de creditare, in parteneriat cu bancile, pentru sustinerea fermierilor care nu au sumele necesare pentru cofinantarea unor proiecte europene. Care sunt reactiile pietei?

Ponta: TVA diferentiat: 9% pentru buget, 15% inapoi la fermier

Minea: Reducerea TVA nu implica neaparat ieftinirea alimentelor

Reducerea la 9% a TVA-ului nu implica neaparat o ieftinire a alimentelor. O eventuala reducere de pret este conditionata de nivelul la care vor ajunge materiile prime, a declarat Sorin Minea, presedinte Romalimenta.

Potrivit acestuia, reducerea TVA la alimente era singura masura viabila pentru o perioada in care preturile cresc si se anunta cresteri din ce in ce mai mari.

Reducerea TVA nu implica neaparat ieftinirea alimentelor - Romalimenta

Stanoiu, Avicola Slobozia: Reducerea TVA la alimente, o necesitate. Altfel, produsele romanesti ajungeau "exponate de muzeu"

Reducerea TVA-ului la alimente si ajutorul oferit de stat pentru irigatii sunt masuri pe care fermierii le asteptau de mai mult timp. Ele vor contribui la reducerea preturilor in alimentatie, crede Dumitru Stanoiu, actionar majoritar Avicola Slobozia.

"Ajutorul pentru irigatii si reducerea TVA-ului la 9% vor contribui la reducerea preturilor in alimentatie. Ar fi bine daca pretul alimentelor s-ar reduce macar cu diferenta de TVA.

Cu siguranta se vor regasi in puterea de cumparare a romanilor. Reducerea TVA la 9% era o necesitate. Am vazut TVA la alimente de 2-3%. Si 9% este mult pentru o tara europeana", a spus actionarul majoritar Avicola Slobozia.

Stanoiu, Avicola Slobozia: Alimentele pot deveni exponate de muzeu

Valentin Ionescu: Imprumuturile pentru cofinantarea fondurilor europene, bune doar pentru afacerile mari

O alta masura anuntata de ministrul Agriculturii este crearea unui fond de creditare, in parteneriat de finantare cu bancile, pentru sustinerea fermierilor care nu au sumele necesare pentru cofinantarea unor proiecte europene.

Insa aceste imprumuturi acordate fermierilor vor ajuta doar afacerile mari si mai putin micii fermieri, este de parere analistul financiar Valentin Ionescu.

"Este o solutie care ar putea debloca o parte din proiectele fermierilor romani, mai ales a celor care au si capacitate de plata si au deja un capital care le permite sa isi dezvolte o afacere. La fermierii mici, mi-e greu sa cred ca va functiona solutia asta", a declarat analistul financiar.

Imprumuturile pentru cofinantarea fondurilor europene, bune doar pentru afacerile mari

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#masuri agricultura Ponta, #TVA alimente reducere, #reactii masuri agricultura , #Subventii agricultura