Ne paste saracia! Vezi ce se scumpeste pana la sfarsitul anului

Marti, 31 Mai 2011, ora 17:50
1921 citiri
Ne paste saracia! Vezi ce se scumpeste pana la sfarsitul anului

Daca acum o ducem greu, in perioada urmatoare alimentele, apa calda, caldura si transportul vor ajunge un lux pentru romani.

In primele patru luni ale acestui an, cartofii s-au scumpit cu peste 30%, legumele si conservele de legume cu 21,2%, iar zaharul cu 17,56%. Per total, produsele alimentare sunt cu 5% mai scumpe decat la sfarsitul anului trecut.

Din pacate, lucrurile nu vor ramane asa. Pana la sfarsitul anului s-au anuntat cresteri de preturi la aproape toate produsele si serviciile considerate a fi indispensabile traiului.

Alimente
Crestere pret
: 10-12%

In aceasta vara, produsele alimentare se vor scumpi cu 3-5%, conform estimarilor reprezentantilor federatiei Agrostar. Cine este de vina? Conditiile meteorologice si lipsa unei strategii coerente a Ministerului Agriculturii. "Ministerul Agriculturii ar putea sa ajute reglarea preturilor prin politici sectoriale, politici care lipsesc cu desavarsire acum", a declarat Niculae Stefan, presedintele Agrostar.

Sorin Minea, presedintele Romalimenta, sustine ca preturile produselor alimentare procesate vor creste in iunie-iulie cu pana la 10-12%.

Transport
Crestere pret
: 10%

In acest an sunt posibile majorari semnificative ale preturilor biletelor Metrorex si CFR Calatori. Guvernul s-a angajat in fata FMI ca va modifica legislatia astfel incat aceste companii sa poata majora tarifele cu mai mult decat rata inflatiei.

Bugetul pe 2011 al CFR Calatori a luat in calcul o majorare a tarifelor cu 10%. Astfel, daca o calatorie din Bucuresti pana pe litoral costa acum 41 de lei, pana la sfarsitul anului pretul ar trebui sa ajunga la 44 lei.

In ceea ce priveste pretul unei calatorii cu metroul, reprezentantii Metrorex considera ca acesta este de trei ori mai scazut decat in alte state europene. Astfel, o calatorie cu metroul ar trebui sa coste 4,5 lei.

CFR Calatori si Metrorex au mai aplicat o crestere a preturilor in luna septembrie a anului trecut.

Cafea
Crestere pret
: 17%

Doar in luna iunie vom mai bea cafea la preturile actuale. Din cauza recoltelor grav afectate, cei mai cunoscuti producatori din intreaga lume pregatesc o majorare a preturilor de pana la 17%.

Cererea de cafea a devenit din ce in ce mai mare, iar rezervele globale au atins cel mai jos nivel din ultimii 50 de ani. Astfel, daca 250 de grame de cafea Jacobs Kronung pot fi cumparate acum din magazine cu 10 lei, din iulie, va trebui sa scoatem 11,7 lei pentru acest produs.

Energia termica
Crestere pret
: 60%

La iarna este foarte probabil sa platim cu pana la 60% mai mult pentru incalzirea locuintelor si pentru apa calda. Acest lucru inseamna ca o familie care platea iarna trecuta 500 lei la intretinere, va plati la sfarsitul acestui an aproximativ 700 lei. Masura va fi luata in urma conventiei cu FMI, care presupune eliminarea subventiilor acordate de stat pentru producerea energiei termice.

Paine
Crestere pret
: 30%

"Pretul painii va creste in toamna pe fondul cresterii pretului la grau", a declarat presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura, Niculae Stefan. Astfel, painea va costa cu pana la 30% mai mult.

Scumpirea va veni pe fondul productiei de grau scazute, afectate de conditiile meteo.

 

 

 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#crestere preturi, #scumpiri, #nivel trai, #scumpire paine, #scumpire alimente, #factura intretinere, #pret gigacalorie, #pret caldura, #scumpire cafea, #sorin minea, #agrostar, #romalimenta , #stiri Sorin Minea