Titeiul si cerealele, materiile prime cu cele mai mari cresteri

Miercuri, 23 Martie 2011, ora 23:18
1510 citiri
Titeiul si cerealele, materiile prime cu cele mai mari cresteri

Titeiul si cerealele vor fi materiile prime cu cele mai mari cresteri de preturi in acest an, in conditiile in care investitorii anticipeaza probleme de aprovizionare, potrivit unui sondaj realizat de Barclays Capital, transmite Mediafax.

Astfel, 28% din cei peste 100 de investitori intervievati in luna martie considera ca pretul petrolului va inregistra in acest an cea mai mare crestere, urmat de cel al porumbului si al graului. 

Aurul, al carui pret a avansat anul trecut cu 30%, ar putea "sa isi piarda stralucirea" si sa aiba cea mai slaba evolutie, dupa gazele naturale. 

"Exista motive serioase pentru retragerea plasamentelor in aur. Riscurile reale sunt conditiile meteorologice nefavorabile si pretul mare al alimentelor. Iata de ce petrolul si cerealele sunt in fruntea listei", a declarat Kevin Norrish, director la Barclays. 

Standard&Poor's GSCI Spot Index pentru 24 de materii prime a urcat anul trecut cu 20%, sustinut de bumbac, argint si cafeaua arabica.

In acest an, indicele a avansat cu 14%, cele mai mari cresteri fiind inregistrate de bumbac, petrol si argint.

Preturile alimentelor au crescut la un nivel record luna trecuta, potrivit Natiunilor Unite.

Investitorii intentioneaza, in proportie de 83%, sa creasca sau sa mentina investitiile in materii prime la nivelul din 2010, in urmatorii trei ani.

Peste jumatate dintre acestia au declarat ca si-au marit, anul trecut, detinerile in materii prime, iar 31% le-au mentinut constante.

O proportie de 82% dintre investitori anticipeaza ca investitiile directe in materii prime vor fi in acest an de 60-70 miliarde de dolari, sau chiar mai mari, comparativ cu 60 de miliarde de dolari in 2010.

Piata petrolului este "extraordinar de sensibila" la problemele de aprovizionare, din cauza cresterii cererii si scaderii capacitatilor suplimentare din tarile producatoare, a spus Norrish.

Pretul petrolului a urcat cu 14% in acest an, ca urmare a tensiunilor politice din Tunisia, Egipt, Libia, Yemen, Bahrain si Siria.

Norrish considera ca pana in 2013-2014 va avea loc o scadere a capacitatilor suplimentare de productie a petrolului la un nivel incomod, probabil sub cel din 2008.

El a avertizat ca tensiunea de pe piata petrolului ar putea creste, daca productia din Nigeria va fi afectata dupa alegerile prezidentiale de luna viitoare.

In opinia sa, cresterea preturilor alimentelor reprezinta o mare problema.

Investitorii mizeaza pe cereale din cauza unei combinatii de stocuri reduse, probabilitatea unor noi probleme meteorologice, de tipul celor care au distrus culturile anul trecut, si cresterea cererii din China.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#materii prime, #titei, #cereal, #pretul gazelor, #pretul la alimente , #stiri Standard Poor s