Opinie Andreea Paul : Ne merge mai rau cu USL

Joi, 11 Octombrie 2012, ora 13:18
1529 citiri
Opinie Andreea Paul : Ne merge mai rau cu USL
Sursa foto: Evenimentul Zilei

Bilantul celor cinci luni de guvernare USL e simplu: niciun nou loc de munca, nicio noua investitie, nicio masura de dezvoltare economica. Nici vorba de un trai mai bun pentru romani.

USL si-a asumat responsabilitatea doar din varful buzelor, s-a inarmat cu demagogia si si-a purtat nestingherit bataliile politice. Mai nou, face fete-fete cand ii sunt dovedite minciunile.

Astazi, veniturile romanilor sunt mai mici decat anul trecut, iar absorbtia fondurilor europene a tras pe linie moarta. Si asta nu e tot: preturile continua sa creasca, iar cursul de schimb sa se deprecieze.

Exista o singura alternativa la toate acestea: alternativa dreapta. Scopul principal al Aliantei Romania Dreapta este ridicarea standardului de viata al populatiei.

Cresterea economica si majorarea veniturilor lancezesc

Economia sub guvernarea Ponta inainteaza cu viteza melcului. Anul 2012 trebuia sa fie cel in care relansarea economica sa ia avant. Premisele pentru aceasta erau create: guvernarea PDL a lasat tara cu o crestere economica de 2,5% in anul 2011. Cu toate acestea, guvernarea USL are doar 0,7% crestere economica in prima jumatate a anului 2012 si va inchide anul cu o crestere economica mult sub 1%.

Aceasta in conditiile in care, anul trecut, dupa ce am dus in spate o criza economica epuizanta si impovaratoare de trei ani de zile, aveam parte de o crestere economica dubla, de 1,6% in primul semestru din anul 2011 fata de aceeasi perioada din anul 2010.

Guvernarea USL a lovit din plin venitul mediu lunar al unei gospodarii, care a scazut cu 84 de lei, de la 2.480 lei in primul trimestru din acest an sub guvernele Boc si MRU, la 2.396 lei in al doilea trimestru. Venitul incasat de o gospodarie este mai mic cu 12 lei chiar si fata de al doilea trimestru din anul 2011.

In plus, un salariat primeste astazi cu 19 lei mai putin de cand USL a preluat conducerea Guvernului. Salariul mediu net a scazut de la 1.553 lei in luna aprilie 2012 la 1.534 lei in august.

USL a desertat sacosa cu cresteri de preturi

Rata inflatiei este in continua crestere de la instalarea Guvernului Ponta. Inflatia anuala a ajuns de la 1,8% in luna aprilie la 5,33% in luna septembrie din acest an, cand a atins nivelul recod al ultimelor 14 luni.

Am simtim o majorare semnificativa a preturilor, de 1,18%, chiar comparativ cu luna august. Cel mai puternic a cantarit cresterea preturilor la alimente. Am platit pentru alimente, in medie, mai mult cu 2,3% in luna septembrie fata de luna anterioara si cu aproape 7% in plus comparativ cu septembrie 2011. De pilda, cartofii s-au scumpit cu peste 22%: un roman plateste acum aproape 1,2 lei/kg, fata de 0,97 lei/kg in luna aprilie.

Pretul la fasolea boabe a crescut cu aproape un leu, de la 6,2 lei/kg in aprilie la 7,2 lei in luna septembrie. Si pentru un litru de ulei scoatem cu 10% in plus din buzunar. Suntem in prag de iarna, iar rezultatul guvernarii Ponta este evident: camarile vor fi mult mai goale decat anul trecut.

La toate acestea adaugam cresterile importante de pret, de peste 4%, la marfurile nealimentare si servicii in septembrie 2012 fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Gigacaloria mai scumpa cu 5%

Au crescut si preturile la gaze si la electricitate. Daca pana la sfarsitul lunii august, factura de gaze se ridica la 115 lei, de la 15 septembrie acelasi consum costa cu aproape 6 lei mai mult. Consumatorii industriali sunt si mai puternic afectati: pretul la gaze a crescut cu 10% de la jumatatea lui septembrie. Ca urmare a cresterii pretului la gaze, gigacaloria va fi mai scumpa cu 5% la iarna.

Pretul la energia electrica s-a majorat cu 5% de la 1 iulie. Aceasta inseamna ca, daca in aprilie un roman platea 70 de lei pe luna pentru factura de energie electrica, din vara a inceput sa scoata din buzunar cu cate 3,5 lei lunar mai mult.

In plus, consumatorii industriali au suferit inca o majorare cu 2-3% de la inceputul lui septembrie 2012.

Romanul platea 5,8 lei pe litrul de benzina la sfarsitul lunii aprilie si 6,04 lei in octombrie 2012. Motorina a ajuns de la 5,82 lei la 6,13 lei in aceeasi perioada.

Pentru a face astazi plinul unui rezervor de 55 de litri, romanul scoate din buzunar cu peste 13 lei mai mult pentru benzina si cu 17 lei in plus pentru motorina fata de luna aprilie. Practic, cu aceeasi bani pe care ii foloseam in aprilie pentru a face plinul, mai putem cumpara acum cu 2,2 litri de benzina, respectiv cu 2,8 litri de motorina mai putin.

Cursul de schimb doborat de USL

La toate acestea se adauga deprecierea zdravana a cursului de schimb, de 4,3% in data de 10 octombrie 2012 fata de 27 aprilie. Sa nu uitam ca sub guvernarea PDL cursul de schimb a avut o variatie mai mica de 1% in anul 2011. Daca aveti un credit in euro, la o rata lunara de 100 de euro platiti cu 19 lei mai mult acum decat in urma cu 5 luni, iar la o chirie de 300 euro va trebui sa dati in plus 57 lei.

Daca nu aveti nici credite in euro si nici chirie, oricum veti plati mai mult la abonamentele de telefonie mobila, internet, televizor si multe altele, adica pentru toate produsele importate.

Nu este uimitor deci ca inca un roman din 10 a ramas restant la banca in ultimele luni, de cand USL este la putere. Restantele la credite in luna august se ridica la 27 mld. lei, cu peste 13% mai mult decat in luna august 2011.

Industria, deficitul comercial si investitiile sub asediu

Daca exporturile stau sub semnul turbulentelor din Europa, iar agricultura e lovita de seceta, industria trebuia sa zbarnaie. Insa lucrurile nu stau asa. Comenzile industriale noi se mentin in luna august aproape la acelasi nivel ca anul trecut. Nu este, deci, de mirare ca in primele opt luni din acest an s-au majorat nesemnificativ, cu doar 0,5%.

Drept urmare, productia industriala a reusit sa acumuleze o crestere de doar 0,3% in primele 8 luni din acest an.

Deficitul comercial a ajuns la 6,3 miliarde de lei in primele 8 luni din acest an, cu 241 milioane de lei mai mare decat cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut, sub guvernarea PDL. Aceasta in conditiile in care volumul exporturilor abia a crescut cu 0,7% in primele 8 luni din an, la valori exprimate in euro.

Neseriozitatea USL a taiat pofta investitorilor de a veni in Romania. Investitiile straine directe se ridica la 907 milioane de euro in primele 7 luni ale acestui an, in scadere cu 5,8% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent.

Nu numai ca apetitul companiilor de a investi in Romania a scazut, dar o parte din investitorii straini a anuntat ca se retrag de pe piata romaneasca in acest an. Atat retailerii de imbracaminte Kiabi si Sprider, cat si companiile cu activitate in domeniul asigurarilor Eureko si Aviva si-au anuntat deja intentia de a parasi Romania. La acestia se adauga Burger King, care si-a inchis in iunie ultimele doua restaurante, si reteaua de supermagazine Interex.

Compania rusa Mechel va vinde cele patru combinate detinute, iar compania de brokeraj a ING va inchide activitatea din Romania.

Rezerve mai putine, datorii mai mari

Rezervele internationale au scazut cu 1,5 miliarde de lei, de la 38,5 miliarde de euro in luna aprilie a acestui an la 37 miliarde de euro la sfarsitul lunii septembrie 2012. Chiar si anul trecut, sub guvernarea PDL, rezervele internationale ale Romaniei ajungeau la 37,64 miliarde de euro in septembrie 2011.

Datoria externa urca la 98,2 miliarde de euro la sfarsitul lunii iulie 2012, in timp ce sub guvernarea PDL, in luna iulie 2011, era de 96 miliarde de euro. Serviciul datoriei externe, adica platile de efectuat pentru achitarea ratelor scadente, a dobanzilor si a altor cheltuieli aferente imprumuturilor externe, a crescut drastic de la instalarea Guvernului Ponta si a ajuns la 29 miliarde de euro in iulie 2012, comparativ cu 15,4 miliarde de euro in aprilie 2012 si 21 miliarde de euro in iulie 2011.

#andreea paul vass, #consilier emil boc, #opinie Andreea Paul , #Analiza economica