Piraeus Bank Romania anunta ca ofera clientilor cu credite in franci elvetieni, garantate cu un imobil, posibilitatea conversiei in lei, cu discount imediat la sold de 15%, si inca doua reduceri succesive de cate 10% fiecare, odata la trei ani, pentru cei care nu inregistreaza intarzieri la plata ratelor mai mari de 89 de zile.
Piraeus Bank isi va contacta, in urmatoarea perioada, clientii care au luat credite in franci elvetieni pentru nevoi personale cu garantie imobiliara, ipotecare sau de investitii imobiliare, prioritari fiind cei care au intampinat dificultati la rambursarea creditelor.
Mai intai, acestora li se da posibilitatea ca soldul creditului in franci sa fie redus cu 15%, ulterior imprumutul este convertit in lei, iar apoi se aplica doua reduceri de cate 10%, la fiecare trei ani, daca pe parcursul acestor perioade nu se vor inregistra intarzieri la plata ratelor.
"Acum, oferta bancii permite reducerea soldului creditului si conversia acestuia in lei, ceea ce va ...citeste mai departe despre "Oferta Piraeus Bank pentru cei cu credite in franci elvetieni: Ce reduceri aplica si in ce conditii" pe Ziare.com mai mult
Marti, 16 August 2016, ora 16:22
Noul Regulament al Bancii Nationale privind avansul minim obligatoriu de 15% la creditele ipotecare intra in vigoare din 31 ianuarie, persoanele fizice fiind obligate sa achite un avans de 15% la contractarea unui credit ipotecar sau imobiliar in euro.
"Persoanele fizice care vor sa contracteze un credit ipotecar sau imobiliar si au veniturile in lei vor trebui sa achite un avans de minimum 15 la suta din valoarea locuintei cumparate la creditele in euro si de cel putin 40 la suta la creditele in dolari, franci elvetieni sau yeni", potrivit noului regulament al BNR, care devine aplicabil incepand cu 31 ianuarie, la 90 de zile dupa ce a fost publicat in Monitorul Oficial din 31 octombrie 2011.
Clientii bancilor care au venituri in valuta si vor sa contracteze un imprumut imobiliar sau ipotecar vor plati un avans minim de 20% din valoarea locuintei.
Noul regulament va fi aplicat de bancile comerciale diferentiat, pentru ca au trimis la date diferite normele proprii pentru aprobare la Banca Nationala.
Programul Prima Casa nu intra sub incidenta noului regulament, in ceea ce priveste avansul la contractarea unui credit.
Conditiile de rambursare a creditului de consum in 5 ani nu se aplica la refinantarea imprumuturilor contractate anterior, precizeaza Regulamentul.
Bancile comerciale vor fi obligate sa ia in calcul si riscurile unui scenariu negativ in evaluarea gradului maxim de indatorare al clientilor, care includ o posibila crestere a cursului de schimb... mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 09:07
Noul Regulament al Bancii Nationale privind avansul minim obligatoriu de 15% la creditele ipotecare urmeaza sa intre in vigoare de la 31 ianuarie, dupa ce, in 2011, Banca Centrala a modificat conditiile de acordare a creditelor pentru cumpararea unei locuinte.
"Persoanele fizice care vor sa contracteze un credit ipotecar sau imobiliar si au veniturile in lei vor trebui sa achite un avans de minimum 15% din valoarea locuintei cumparate la creditele in euro si de cel putin 40% la creditele in dolari, franci elvetieni sau yeni", potrivit noului regulament al BNR, care devine aplicabil incepand cu 31 ianuarie, la 90 de zile dupa ce a fost publicat in Monitorul Oficial din 31 octombrie 2011.
Potrivit noului regulament, data de 31 ianuarie este una maximala, iar in functie de cum vor trimite bancile comerciale normele proprii de creditare pentru aprobare la BNR, termenul de implementare a regulamentului ar putea fi diferit de la banca la banca.
Programul Prima Casa nu intra sub incidenta noului regulament, in ceea ce priveste avansul la contractarea unui credit.
Clientii bancilor care au venituri in valuta si vor sa contracteze un imprumut imobiliar sau ipotecar vor plati un avans minim de 20 la suta din valoarea locuintei.
Pe de alta parte, regulamentul prevede ca la creditele de consum perioada de creditare poate fi de maximum 5 ani, fata de 10 sau chiar 15 ani inainte de emiterea nilor conditii de catre Banca Centrala.
Conditiile de rambursare a creditului... mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 11:10
Noul regulament BNR va schimba radical piata creditelor din Romania, in conditiile in care imprumuturilor se vor acorda mult mai greu. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, spune ca bancile trebuie sa includa riscul in dobanda.
Noul regulament BNR prevede schimbari majore, iar romanii vor putea lua credite de consum pe o perioada mai scurta de timp si vor fi obligati sa plateasca un avans mai mare pentru creditele imobiliare.
In cazul in care ai salariul in lei si vrei un imprumut imobiliar in euro, va trebui sa platesti un avans de 15% din valoarea locuintei. Avansul creste considerabil daca vrei sa iei un imprumut in franci elvetieni, dolari sau yeni. Daca esti platit in lei si totusi vrei sa accesezi un credit imobiliar intr-una din aceste valute, vei fi obligat sa achiti un avans de minim 40%.
Pe de alta parte, daca iti primesti salariul in valuta si vrei sa contractezi un imprumut imobiliar sau ipotecar, vei avea de platit un avans de cel putin 20% din valoarea locuintei. Singura exceptie de la regulament este programul guvernamental Prima Casa. Regulile in acest caz nu se schimba, iar avansul ramane in continuare de 5%, indiferent de moneda in care sunt platiti cei care vor sa se imprumute.
O alta schimbare adusa de noul regulament BNR se referea la scurtarea perioadei de creditare pentru imprumuturile de consum. Daca pana acum, clientii bancilor puteau sa aleaga perioada maxima de rambursare de 20 de ani, acum creditul trebuie platit in cel mult cinci ani.... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 12:14
"Cred ca ar trebui pastrat creditul in franci elvetieni, o alta varianta ar fi yenii japonezi. Eu vad avantajul de dobanda mai important decat riscul de depreciere a cursului de schimb" a declarat pentru Bloombiz.ro Razvan Temesan, presedinte Finrom Consulting. Analistul financiar mai afirma ca deprecierea leului fata de francul elvetian in ultimii 3 ani este mult mai mica decat diferenta de dobanda care este in favoarea debitorului. Care este cea mai ieftina moneda pentru un credit de nevoi personale?
Cea mai ieftina moneda este yenul japonez, depinde de termenul pentru care vrei sa angajezi creditul si de capacitatea de a acumula sume in yeni.
In momentul in care strangi banii pentru a plati ratele poti cumpara yeni si te poti asigura impotriva diferentelor de curs nefavorabil.
Yenul este o moneda destul de stabila si cu dobanda cea mai mica.
Pe termen lung, cea mai buna moneda este yenul japonez pentru ca are perspective de stabilitate.
Intr-o perioada relativ scurta, leul va disparea, deci pe termen mediu trebuie sa ne gandim la monede care rezista mai mult.
Cea mai buna moneda pentru un credit imobiliar?
Creditele pe termen mediu si lung sunt mai potrivite in monede care au perspective de stabilitate mai mare si au dobanzile cele mai mici.
In momentul in care judeci o moneda pentru contractarea unui credit trebuie sa faci un echilibru intre riscurile generate de moneda respectiva si avantajul dat de dobanzile mici.
Dobanzile mai mici conduc si la o perspectiva... mai mult
Joi, 28 Aprilie 2011, ora 13:11
"In Ungaria, creditele in franci elvetieni reprezinta peste jumatate din totalul creditelor ipotecare. Este enorm. Orice ar face o banca, nu are cum sa previna aprecierea sau deprecierea consistenta a francului elvetian fata de euro. Noi am avut norocul ca imprumuturile in franci elvetieni au inceput mai tarziu, banci mari precum BCR nu au stimulat creditarea in aceasta moneda" a declarat Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro. De ce ar trebui interzise creditele in moneda exotica?
Deja creditele in franci elvetieni sau yeni japonezi nu se mai acorda de cel putin un an in Romania si cred ca este un lucru foarte bun.
Sunt credite care au un risc valutar extrem de ridicat.
BCR nu a acordat niciodata credite in monede exotice.
Este si spre binele clientului, si spre binele bancii.
Cum arata sistemul bancar daca s-ar fi continuat cu acordarea de credite in monede exotice?
Nu numai sistemul bancar, ci intreaga economie romaneasca, ar fi aratat mult mai rau fiindca aceste credite, in momentul de fata, iau foarte mult din veniturile disponibile ale populatiei.
Populatia, in loc sa consume mai mult, nu are bani fiindca trebuie sa ramburseze niste rate care sunt mai mari datorita deprecierii valutare.
Cum se traduce mentinerea stabilitatii cursului valutar la un nivel optim pentru inflatie?
Un nivel neutru in momentul de fata ar trebui sa fie undeva intre 4,1-4,3 lei/euro.
Moneda nationala fata de euro ar trebui sa fluctueze in acest... mai mult
Vineri, 16 Iulie 2010, ora 23:44
Bancile maghiare au reusit sa atraga clienti romani la credite imobiliare oferite, prin dobanzi de cateva ori mai mici decat la noi si mult mai acesibile. De la 1 iunie, 18 banci din Ungaria ofera bani si strainilor. Romanii pot obtine mult mai usor un credit. Astfel, pentru 20.000 de euro, de exemplu, e nevoie de un salariul de 800 de lei, iar perioada de asteptare este de maxim o luna. Cu banii primiti, romanii isi pot cumpara o locuinta in Ungaria, unde preturile caselor sunt cu mult mai mici, conform Antena 3. Printre cei interesati sa accepte ofertele care presupun un grad de indatorare de pana la 90% se numara foarte multi aradeni, bihoreni, clujeni sau timiseni. Cei care vor sa se indatoreze la unguri au nevoie de fisa fiscala pe ultimul an, adeverinta de salariu pe ultima luna si o declaratie pe proprie raspundere ca nu mai au un alt imprumut la o banca din Europa. In plina criza, bancile din Ungaria au o dobanda de la 3,5 pana la 5,8% pentru creditele in valuta, in euro sau franci elvetieni. mai mult
Miercuri, 24 Iunie 2009, ora 09:56
GarantiBank a anuntat ca incepand de luni reduce cu pana la trei puncte procentuale dobanzile la mai multe tipuri de credite acordate populatiei in lei, euro, dolari si franci elvetieni, cu scopul de a sustine nevoia de finantare a clientilor sai.Astfel, la creditul imobiliar, disponibil in lei, euro, dolari si franci elvetieni, fara suma maxima, cu perioada de creditare de pana la 30 de ani, noua dobanda este de 9,96% la euro (dobanda anuala efectiva - DAE - fiind de 12,03% daca e calculata pentru un credit de 300.000 euro si pe o perioada maxima de 30 ani).
La creditul ipotecar pentru constructii, disponibil in lei, euro, dolari si franci elvetieni, tot fara suma maxima si cu perioada de creditare de pana la 30 de ani, dobanda este de 11,16% la euro (DAE 12,03% calculata pentru suma de 300.000 euro si perioada maxima de 30 ani).
In ce priveste creditul pentru nevoi personale cu garantii reale, acordat in lei, euro, dolari si franci elvetieni, la care suma maxima este de 300.000 euro sau echivalent, iar perioada de creditare poate ajunge pana la 30 de ani, dobanda este de 10,14% la euro (DAE 12,91% calculata pentru maximum 300.000 euro si 30 ani). La creditul pentru nevoi personale, in lei, euro, dolari si franci elvetieni, suma maxima este de 30.000 euro sau echivalent, iar perioada de creditare poate ajunge pana la 10 ani. Dobanda este de 12,90% la euro (DAE 18,07% calculata pentru suma maxima si perioada maxima de creditare). mai mult
Luni, 09 Martie 2009, ora 13:31