Cum poti folosi cresterea francului elvetian in avantajul tau

Vineri, 29 Iulie 2011, ora 16:02
1735 citiri
Cum poti folosi cresterea francului elvetian in avantajul tau

Moneda elvetiana a creat multe probleme debitorilor care au imprumuturi luate in franci, din cauza evolutiei pe care a avut-o de la inceputul crizei economice. Daca, in ultimii ani, francul a castigat in fata leului cam 70%, de la un 2,2 lei la 3,7 lei, si a stricat planurile celor cu imprumuturi imobiliare in respectiva moneda "exotica", la fel de bine evolutia putea fi folosita si in avantajul clientului.

Depozitele la termen in franci elvetieni au bonificatii foarte mici, dar, avand in vedere cresterea pe care a inregistrat-o aceasta moneda (fiind considerata una sigura si stabila), am tinde sa credem ca o economisire in franci s-ar fi dovedit mult mai buna decat in euro, dolari su chiar lei.

In momentul de fata, prea putine banci de pe piata romaneasca mai incheie astfel de depozite si se practica dobanzi de doua ori mai mici decat cele pentru euro sau dolar.

Daca, pentru o economisire in lei, dobanda medie este de 7%, iar, la euro, este de 3,5%, pentru depozitele in franci elvetieni, una dintre cele mai bune oferte pe care le-am gasit avea o bonificatie de 1,70% pentru un an.

Printre putinele institutii financiare care inca mai fac astfel de credite se numara si Volksbank, OTP Bank si Garanti Bank.

Ofertele nu sunt tocmai imbucuratoare, dar, daca mergem pe optimismul evolutiei francului, s-ar putea dovedi a fi una dintre cele mai destepte investii pe termen de un an. 

Citeste mai departe pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Pierderi colosale de 38.000 de miliarde de dolari: Care este cauza
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Pierderi colosale de 38.000 de miliarde de dolari: Care este cauza
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#franc elvetian, # curs valutarl, # credite, # depozite , #Ziare